Geçtiğimiz haftalarda Rize'de, son olarak da birkaç gün önce Ordu ve ardından Giresun sahilinde görünen hortumlar, hem ürkütüyor, hem de merak konusu olmaya devam ediyor. Bu zamana kadar Karadeniz'de görünmeyen bu doğa olayları neden oluyor? Devam edecek mi? 

"KARADENİZ'DE HORTUMLAR NEDEN OLUŞUYOR?"

Özellikle Karadeniz'de son zamanlarda meydana gelen doğa olaylarının (hortum) deniz suyunda meydana gelen aşırı ısınmalardan kaynaklandığını söyleyen ve A Haber'e konuşan Meteoroloji 11'nci Bölge Müdürü Abdullah Ceylan, "Özellikle Ağustos, Eylül ayları Ekim ayının ilk haftasına kadar olan dönemde Karadeniz Bölges'nde deniz suyu çok fazlasıyla ısınıyor. Deniz suyundaki sıcaklık üst seviyelerdeki soğumayla bir araya geldiğinde ve tabiki ısınmadan kaynaklanan yoğun bir nem artışı, bir süre sonra konvektif kararsızlık dediğimiz konvektif faaliyetlere neden oluyor. Meydana gelen kararsızlık nedeniyle oluşan bulutlarda ki, bu bulutlarda dikine olan hava hareketleri oldukça kuvvetlidir. Bu hareketler bir süre sonra yavaş yavaş yoğunlaşmadan dolayı deniz seviyesine yaklaşmakta ve hortum hadisesine neden olmakta" şeklinde konuştu.

Hortumların bu bölgede daha çok deniz üzerinde meydana geldiğini belirten Ceylan, "Hortum hadisesi denizlerimizde daha çok meydana gelmekte burada. Rize ve Giresun'da yaşandı, bunlar kısa süreli ve çok fazla etkisi olmayan hadiselerdir. En fazla 4-5 dakika sürer. Kıyıya doğru yaklaştıkça da, deniz suyu sıcaklığındaki artış artık giderek azalacağı için, sıcaklık arasındaki fark düşeceği için etkisini de kaybedecektir" dedi.

"BELGESELLERDE İZLEDİKLERİMİZDE AYNI DEĞİL"

Karadeniz'de gözlemen hortumların belgesellerde izlenenlerle karşılaştırılmaması gerektiğini dile getiren Ceylan, "Bizdekiler daha çok küçük çaplı, etki oran daha az olan hortumlardır ve deniz üzerinde meydana gelirler ve karaya doğru etkisini kaybeder. Deniz üzerinde tabiki olumsuz etkileri vardır, özellikle balıkçılarımız için. Denizle uğraşan vatandaşlarımız için oldukça büyük etkisi vardır. Onların da dikkatli ve tedbirli olmaları gerekiyor. 

"KARADENİZ'DE TEKRAR HORTUM VAKALARI GÖRÜNECEK Mİ?"

Meteoroloji 11'nci Bölge Müdürü Abdullah Ceylan sözlerini şöyle tamamladı: "Karadeniz Bölgesi'nde Ağustos ile Ekim ayları arasındaki 2,5 aylık dönem, deniz suyundaki sıcaklığın fazlasıyla arttığı bir dönemdir. Bu dönem riskli bir dönemdir. Yani o nedenle Ağustos ayı, Eylül ayı ve Ekim ayının ilk haftası bu 2,5 aylık dönem içerisinde Karadeniz'de küçük çaplı deniz hortumlarına rastlamamız mümkündür."    

Editör: TE Bilisim