Türkiye genelinde hava sıcaklıkları 22 Eylül Çarşamba gününden itibaren 10 derece birden düşecek. Düşük hava sıcaklıkları ile birlikte yurda kar yağışı da giriş yapacak. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, hava tahminini duyurduktan sonra vatandaşlara da tedbirli olmaları konusunda uyarılarda bulundu.
"KESTANE KARASI FIRTINASI KARADENİZ'İ VURACAK"
Meteoroloji, Türkiye'nin Çarşamba günü akşam saatlerinden itibaren Karadeniz üzerinden gelen soğuk ve yağışlı hava kütlesinin etkisi altına gireceğini açıkladı. Yapılan açıklamada, "Ülkemizin Çarşamba günü akşam saatlerinden itibaren Karadeniz üzerinden gelen soğuk ve yağışlı hava kütlesinin etkisi altına gireceği tahmin ediliyor. Bu yağışlı sistemle birlikte ülkemizin büyük bölümünde görülecek olan yağışların, Karadeniz Bölgesi ile Doğu Akdeniz Bölgesi'nde zaman zaman kuvvetli ve şiddetli olması bekleniyor." ifadeleri kullanıldı.
"VE KAR GELİYOR"
Karadeniz Bölgesi'nde her yıl Eylül ayının son haftasında etkisini gösteren ve 'Kestane Karası Fırtınası' olarak adlandırılan soğuk ve yağışlı hava, sonbaharın da başlangıcı olacak. Meteoroloji yaptığı uyarıda "Sıcaklıkların ise Çarşamba günü akşam saatlerinde Marmara Bölgesi’nden başlayarak Perşembe günü ülke genelinde 6 ila 10 derece düşmesi bekleniyor. Perşembe günü akşam saatlerinden itibaren Doğu Karadeniz’in iç kesimlerinde (1800 m rakım ve üzeri) beklenen yağışların bu sıcaklık düşüşü ile birlikte karla karışık yağmur ve kar yağışı şeklinde görüleceği tahmin ediliyor."
"HAFTA SONU YURDU TERK EDECEK"
"Soğuk ve yağışlı sistemin Cuma günü Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu Bölgesi’nde etkili olduktan sonra ülkemizi hafta sonunda terk etmesi bekleniyor. Bu sistemle birlikte görülecek kuvvetli yağışlar ile kuzeydoğu bölgelerimizin rakımı yüksek olan yerlerinde görülebilecek zirai don hadisesine karşı tedbirli ve dikkatli olunmalı, güncel tahmin ve uyarılarımız takip edilmelidir." açıklamasını yaptı.
"KESTANE KARASI FIRTINASI NE ZAMAN BAŞLAYACAK?"
Kestane Karası Fırtınası her yıl Eylül ayının son haftasına denk gelir ve ortalama 3 ila 4 gün devam eder. Yaz mevsiminden kalma sıcaklıklar, Kestane Karası Fırtınası'nın gelişiyle sona erer. Yaklaşık hızı 30 ila 40 km'yi bulan kuvvetli rüzgarlar, Karadeniz'in Batı ve Orta kesimlerinde yer yer 4 metre, Orta Karadeniz'in doğusu ve Doğu Karadeniz'de ise 2 ila 2.5 metreyi bulan dev dalgalara sebep olur. Balıkçılar fırtınadan etkilenmemek için tekne ve kayıklarını kıyıya çekerken, büyük tonajlı gemiler ise bulundukları liman veya doğal limanlara sığınır.
PEKİ KESTANE KARASI FIRTINASI NEDİR?
NEDEN ADI KESTANE KARASI?
Kestanelerin dışı dikenli olduğu için ağaç tepesinde toplamak oldukça zahmetli ve zordur. Kestanelerin olgunlaştığı ve hasat mevsimine denk geldiği Eylül ayı son haftasında belirgin sıcaklıkların azalışıyla birlikte görülen fırtına, kestanelerin ağaçtan dökülmesine neden olduğu için bu 'Kestane Karası Fırtınası' olarak anılmaktadır.