Olağanüstü Hal kapsamında yayınlanan iki KHK Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. KHK'larda dikkat çekici en önemli unsur ise askerlik ile ilgili olan mevzuat değişikliğiydi. 

Kararnameyle, Askerlik Kanunu'nda değişiklikler yapıldı. Buna göre, askerlik hizmetini yerine getirmekte olan yükümlüler ile 15-16 Temmuz hain kalkışmada yaşandığı gibi terör eyleminin ortaya çıkarılması, etkilerinin azaltılması veya bertaraf edilmesinin sağlanmasında yardımcı ve faydalı olan sivillerden Terörle Mücadele Kanunu kapsamında hayatını kaybedenlerin çocuk ve kardeşleri istekli olmadıkça silah altına alınmayacak, silah altındakiler de istemeleri durumunda terhis edilecek.

Bunun dışında artık uzman erbaşların mecburi hizmet süresi 10 yıldan 15 yıla çıkarılırken, beylik silahı alma hakkı da verildi. Bakan yardımcılarına silah taşıma yetkisi, Yargıtay ve Danıştay mensuplarının sağlık giderlerinin kurumları tarafından karşılanması, Danıştay'a 16, Yargıtay'a 100 yeni üye kadrosu verilirken, Savunma Sanayi Müsteşarlığı da direk Cumhurbaşkanı'na bağlandı. MİT mensuplarına yazılı istifa hakkı, Taşeron işçilerin sürekli işçi kadrosuna geçecekler ancak yazılı, sözlü veya uygulamalı sınava tabi tutulacaklar. Bunun dışında sürekli işçi kadrosuna geçen çalışanlara sosyal güvenlik kurumundan emeklilik, yaşlılık ve malullük aylığı alma hakkını kazandılar. Anayasal düzene karşı suç işleyenlere tek tip kıyafet uygulaması, askeri fabrika ve tersanelerin faaliyetleri için Askeri Fabrika ve Tersane İşletme A.Ş. kurulması, FETÖ'le iltisaklı 6 öğreninin de ilişiğinin kesilmesi diğer maddelerdi. 

Şeker Kurumu ile Tütüm ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) kapatıldı. Her iki kurumun sorumlulukları Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı uhdesine devredildi.Karayolları Trafik Kanunu'nda yapılan düzenlemeyle de, Jandarma Genel Komutanlığı'na bağlı kurulan Trafik Hizmetleri Daire Başkanlığı ve illerde trafik şube müdürlükleri ya da kısım amirlikleri ile il ve ilçe trafik zabıta kuruluşları tarafından yürütülecek.

Editör: TE Bilisim