ORDU - Devletin belirli kriterler ışığında yasayla düzenlediği ve başta dar gelirli aileler olmak üzere yine aynı yasanın maddelerine dayanarak verdiği 'Evde Bakım Aylığı'nın Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar'ın ailesine de verildiği ortaya çıktı. 

Türkiye'de dar gelirli olduğu halde, hastane hastane gezerek ihtiyaç sahibi birçok vatandaşın almakta güçlük çektiği Evde Bakım Aylığı, yasaya göre ortalama aylık gelir tutarı bir aylık net asgarî ücret tutarının 2/3'ünden daha az olan bakıma muhtaç özürlüler için ödeniyor. 

"SUÇU GAZETECİLERE ATTI"

Konunun basına yansımasından oldukça rahatsızlık duyan AK Partili Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, yazılı bir açıklama yapmak durumunda kaldı, haberi yapan Sözcü ve Cumhuriyet gazetelerinin muhalif kimliğini öne sürdü. Açıklamasının başında, "Son günlerde bazı ulusal ve yerel medya organlarında 'Belediye Başkanı Annesine Bakım Aylığı Bağlattı' şeklinde yer alan haber gerçeği yansıtmamaktadır" dedi.

"HUKUKA AYKIRI RUHSAT TALEP ETTİLER"

Başkan Çamyar açıklamasını şöyle sürdürdü: "Zira bu haberi yapan ve aynı zamanda Sözcü ve Cumhuriyet gazeteleri gibi belirli bir ideolojiye hizmet eden yayın organlarına gazeteci kimliğini kullanarak servis eden kişiler, Ünye Belediyesi'nden hukuka aykırı ruhsat talep etmekte, karşılık bulamayınca da karalama çalışmaları yürütmekte, 'Çamur At İzi Kalsın' düşüncesini taşımaktadırlar" dedi.

SONRA "BİLGİM DIŞINDA GERÇEKLEŞMİŞ" DEDİ

Haberlere konu olan kişinin aynı zamanda 20 yıldır Parkinson rahatsızlığı bulunduğunu söylediği 81 yaşındaki babası Rahim Çamyar'ı ilgilendirdiğini söyleyen Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, "Babam Rahim Çamyar, yaklaşık 20 yıldır Parkinson rahatsızlığı dolayısıyla tedavi görmekte olup, son yıllarda ise kendi başına yaşamsal ihtiyaçlarını karşılayamaz duruma gelmiştir. Babamın bakım hizmetlerini ise eşi, yani annem Şaziye Çamyar yapmaktadır. Annem Şaziye Çamyar'a bakım aylığı bağlanması bilgim dışında gerçekleşmiş, Belediye Başkanlığım döneminden önce 01 Ağustos 2011 tarihinde yapılmıştır. 1 Ağustos 2011 tarihinden itibaren bilgim dışında bağlanan 'Evde Bakım Aylığı' hukuka aykırı olmayıp, bu durum Sosyal Hizmet Raporu'yla da sabittir. Her ne kadar maaş bağlanmasında hukuka aykırılık söz konusu olmasa da, haberimin olduğu ilk anda hukuka uygun ama alınmaması gerektiğini düşündüğüm maaştan feragat edilmesi ile ilgili dilekçenin verilmesini temin etmiş bulunmaktayım." 

"AİLEMİN TÜM İHTİYAÇLARINI KARŞILIYORUM"

"Gerek Ünye Belediye Başkanlığı görevini yürütmekte olduğum süre içerisinde gerekse öncesinde ailemin tüm ihtiyaçları şahsım tarafından karşılanmakta olup, bu durum banka otomatik ödeme talimatı dekontları ile belgelenebilir niteliktedir."

"DAVA SÜRECİ BAŞLATILDI"

"Bahse konu haberi yapan basın organları ve temsilcileri, bu kişilerin niyetleri ve arkalarında kimin ya da kimlerin olduğu tüm Ünye kamuoyu tarafından yakinen bilinmektedir. Bu kişiler Belediyemizden hukuka aykırı ruhsat talep etmektedir. Bazıları ise 'Acaba siyaseten bir yıpratmaya vesile olabilir miyiz' hesapları yapmaktadır. Ancak şu çok iyi bilinsin ki Güneş balçıkla sıvanmaz. Kamu hakkını her fırsatta gözeten bir Belediye Başkanı olarak hukuksuzluğa asla müsaade etmedim ve etmeyeceğim. Bu nedenle şahsım ve ailemle ilgili asılsız ve yalan haberler yaparak karalamaya çalışan bu kişilerle hukuk çerçevesinde mücadele etmeye devam edeceğim. Bununla ilgili ihtar ve dava süreci başlatılmıştır. Mesleğini etik kurallara göre icra edenlerin dışında, gazeteciliği bilgi edindirmek değil, adeta bir rant kapısı olarak gören ve 'mesleğimi nasıl geliştiririm değil, nasıl daha fazla rant sağlarım' zihniyeti ile yapanlar elbet kamu vicdanı önünde hesap vereceklerdir."

HABERLERE GÖRE SÖZLEŞME 3 AĞUSTOS 2017'DE İMZALANDI

Sözcü ve Cumhuriyet gazetelerindeki habere göre Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın 'Evde Bakım Taahhüt Sözleşmesi' Çamyar Ailesi ile 3 Ağustos 2017'de imzalandı. Bunun yanında, 2017 yılı için ilk altı aylık evde bakım ücreti 952.47 TL, ikinci altı ay için de 990.57 TL olarak belirlendi. 

Yasada belirlenen kriterlere göre aylık geliri 467 TL'nin altında olan özürlülere ödenen evde bakım parası, Ocak 2018'de 1068 liraya, Temmuz 2018'de 1105 liraya, Ocak 2019'da 1149 liraya, Temmuz 2019'da 1207 liraya çıkacak.
Editör: TE Bilisim