Türkiye'de zaman zaman 'Sıkça Sorulanlar' kısmındaki başlıklara yaptığı açıklamalarla tartışmalara neden olan Prof.Dr.Abdurrahman Haçkalı başkanlığındaki Din İşleri Yüksek Kurulu, yine çok tartışılacak bir açıklamaya imza attı.  

Din İşleri Yüksek Kurulu'nun resmi internet sitesinde 'Konularına Göre Sorular' kısmının 'Yiyecekler ve İçecekler' bölümünde yer alan "Yengeç, ıstakoz, karides, kalamar, midye, kurbağa vs. gibi deniz ürünleri yenir mi?" sorusuna yanıt veren Din İşleri Yüksek Kurulu, Kur'an-ı Kerim'de geçmesine rağmen bir İslam aliminin bir risalesinden yola çıkarak balık sınıfına girmeyen midye, kalamar, yengeç, ıstakoz, karides gibi deniz hayvanlarının helal olmadığını belirtti. 

KURAN-I KERİM'DE NASIL GEÇİYOR?

Aynı sorunun kutsal kitabımız Kur'an-ı Kerim'deki karşılığı ise Mâide Suresi'nin 96'ncı ayetinde "Geçimlik olmak üzere sularda avlanmak ve onu yemek size helal kılındı" buyurulmuş, sadece hac vazifesi sırasında kara avının ise helal olmadığı "Kara avı ise ihramda bulunduğunuz sürece size haram kılındı" şeklinde belirtilmiştir. Yine Fâtır Suresi'nin 12'nci ayetinde ise "Şu iki çeşit su kütlesi birbirine eşit olmaz; birisi tatlıdır, susuzluğu giderir ve içimi güzeldir, ötekisi ise tuzlu ve acıdır. İkisinden de taze et yersiniz ve takınacağınız süs eşyaları çıkarırsınız" buyurulmuştur.    

TARTIŞMA YARATAN AÇIKLAMA

Bu ve benzer açıklamalarıyla zaman zaman imamlar arasında da ihtilaflara da neden olan Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, bu konuda Hanefi mezhebirnedn El-Kâsânî'nin Bedâiu's Sanâi adlı eserinden esinlenerek verdiği yanıtta, "Hanefi mezhebi, zikredilen naslarda helal olduğu belirtilen 'deniz hayvanları' ifadesiyle balık türünün kastedildiği, dolayısıyla balık sınıfına girmeyen midye, kalamar, yengeç, ıstakoz, karides gibi deniz hayvanlarının helal olmadığı görüşünü benimsemiştir" ifadelerini kullandı.  

Yine Şafii mezhebinden Nevevî'nin Remlî Nihayetu'l-Muhtac adlı eserinden alıntı yaparak kurbağa, kaplumbağa ve su yılanının yenmesinin helal olmadığını belirtti.

PEKİ YENGEÇ TÜKETİMİNİN FAYDALARI NELER?

Orfoz, Ton Balığı, Kılıç Balığı ve bir çeşit kılıç balığı sayılan Marlin ya da Merlin Balığı'na oranla daha düşük civa seviyelerine sahip olan yengeçin faydaları neler? 

B12, Folat, Demir, Niasin, Selenyum ve Çinko açısından oldukça zengin bir besin değeri olan yengeç, aynı zamanda 97 kalori, 21 gram protein, 1 gramdan az yağ, 0 gram karbonhidrat, 0 gram lif ve 0 gram şeker ihtiva ediyor. Özellikle kas gelişimi için çok önemli proteinlere sahip olan yengeç, fındıkta da olduğu gibi içerdiği omega-3 yağ asitleri sayesinden kalp sağlığını iyileştiriyor. Trigliseritleri düşürmeye, kan pıhtılaşmasını azaltmaya ve düzensiz bir kalp atışlarını engelleyen yengeç aynı zamanda B12 vitamini ve folat dahil bir çok besinleri barındırdığından vitamin eksikliği anemisi riskini azaltıyor. 

BEYNİ DE GÜÇLÜ TUTUYOR

Araştırmalar, haftada en az bir kez yengeç gibi deniz ürünleri yiyenlerin demans ve Alzheimer hastalığı riskinin azaldığını gösteriyor. Bu koruma, deniz ürünlerinde bulunan yüksek seviyelerde omega-3 yağ asitlerinden kaynaklanıyor. Aynı zamanda sodyum içeren yengeç, sinir ve kas sisteminin düzgün çalışması, sıvı ve elektrolit dengesi, hücresel aktivitenin korunması ve kan basıncının kontrolü için fayda sağlıyor.

Editör: TE Bilisim