ANKARA - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ile birlikte, Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen 15 Temmuz Şehitleri Anma Programı'na katıldı. 15 Temmuz darbe girişiminde hayatlarını kaybeden şehitlerin yakınları ile yaralanan gaziler ve yakınlarının iştirak ettiği programda; Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Binali Yıldırım, bakanlar ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar da hazır bulundu.


Şehitler için Kur'an-ı Kerim tilaveti ve saygı duruşu ile İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan etkinlikte, Cumhurbaşkanı Erdoğan bir konuşma yaptı.


"250 ŞEHİDİMİZ, 2 BİN 193 GAZİMİZ VAR"

Batılı kimi ülke yetkililerinin 15 Temmuz darbe girişimi ile ilgili belge sorduğunu aktararak, "250 şehidimiz, 2 bin 193 gazimiz var, ne belgesinden bahsediyorsun?" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, devamında şunları ekledi: "Şu anda da bunlar yargılanıyor, hukuk bunlarla ilgili kararı verecektir; niye rahatsız oluyorsunuz? Ve söyledikleri ne biliyor musunuz? 'Ama bunlar bizi tatmin etmiyor' diyorlar. 'Siz buraya kaçıp gelenleri lütfen Türkiye'ye gönderin de, bunların suçu irtikâp ettikleri yer Türkiye'dir, Türk mahkemelerinde bunların yargılanması gerekir, Alman mahkemelerinde değil.' Bunu bizzat Merkel'in kendisine söyledim bu son gidişte. 'Sizin mahkemelerde değil, bizim mahkemelerde yargılanası gerekir. Hukukta kaide, suç nerede işleniyorsa oranın mahkemelerinde bunlar yargılanır, sizin yargınızda niçin yargılanacak? Bizden geliyorsun çifte vatandaşlı birisini istiyorsun, niye?' Suçu burada irtikâp etmiş, şu anda da burada yargılanıyor ve tutuklandı. Eğer yargı onlarla ilgili olumlu bir şey düşünürse gereğini yapar."


"DEMOKRASİ NÖBETLERİ"

11 Temmuz Salı gününden bu yana 15 Temmuz şehitlerini anma vesilesiyle gerçekleştirilen ve yine bu kapsamda 16 Temmuz Pazar gününe kadar gerçekleştirilecek etkinliklerin içeriğini paylaşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Burada 15 Temmuz'u 16 Temmuz'a bağlayan gece yarısı 00.13'te okunan selalarla başlayıp 16 Temmuz'u 17'sine bağlayan gece yarısına kadar sürecek demokrasi nöbetlerini resmen ilan etmiş oluyorum, her ne kadar 24 desem de bu uzayabilir. Ülkemizin 81 vilayetindeki tüm vatandaşlarımı tıpkı bir yıl önce olduğu gibi illerimizin, ilçelerimizin bunun için hazırlanmış olan meydanlarında demokrasi nöbetine davet ediyorum" açıklamasında bulundu. 



Editör: TE Bilisim