CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, Ordu'nun Gürgentepe ilçesine bağlı Eskiköy Mahallesi'nde restorasyon çalışmalarına başlanan tarihi Ahşap Camii'nin çalındığını iddia etti, Adıgüzel'in bu iddiasına Ordu Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı'ndan jet yanıt geldi. 

ADIGÜZEL: "CAMİYİ GÖTÜRMÜŞLER"

Gürgentepe İlçesi'ne bağlı Eskiköy Mahallesi'nde bulunan eski ahşap cami ile ilgili açıklamalarda bulunan CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, "Arkamda gördüğünüz tarihi ahşap cami, pardon cami yok. Cami olması gerekiyordu burada. Burada tarihi bir ahşap cami vardı, fakat cami yok. Cami nereye gitti diye soruyoruz, bilen yok. Öğrendiğimiz bilgiye göre Aralık 2020'de buradaki tarihi 200 yıllık ahşap cami, restorasyon için Ordu Büyükşehir tarafından ihale ediliyor. İşe başlama tarihi Aralık 2020, iş bitirme tarihi Haziran 2021. Şimdi tam 10 ay geçmiş burası bitmiş diye kontrole geldik. Bitirmeye restorasyonu bırakın, camiyi yerinde bulamadık. Camiyi götürmüşler. Ordu Büyükşehir Belediyesi tarihi ahşap camiyi çalmış" iddialarında bulundu. 

"YALANCININ MUMU YATSIYA KADAR BİLE YANMIYOR"

Ordulu işadamı Emin Poyraz hayatını kaybetti Ordulu işadamı Emin Poyraz hayatını kaybetti

Adıgüzel'in açıklamaları ulusal ve yerel medyanın da gündemine girdi. Ancak olayın aslı, Ordu Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanı İlhan Yılmaz'ın yaptığı yazılı açıklamayla ortaya çıktı. Ordu Büyükşehir Belediyesi'nin Twitter hesabından yapılan açıklamada "Yalancının mumu artık yatsıya kadar bile yanmıyor" denirken, İmar ve Şehircilik Daire Başkanı İlhan Yılmaz da yazılı bir açıklama yaptı. Başkan Yılmaz, "Bazı basın yayın ve medya araçlarında, CHP Ordu Milletvektili Mustafa Adıgüzel'in beyanıyla Gürgentepe ilçesinde bulunan tarihi Eskiköy Camii'nin restorasyon çalışmasıyla ilgili kamuoyunu yanlış bilgilendiren haberlere yer verilmiştir. Tarihi caminin restorasyon amaçlı sökülen ahşap malzemeleri numaralandırılarak koruma altına alınmış ve güvenli bir alanda bulunmaktadır. Şantiye kurulup montaj aşamasına gelinmesine rağmen olumsuz hava koşulları kurulan iskeleyi iki kez yıkıp dağıtmıştır. 01.12.2021 tarihinde yerinde yapılan incelemeler sonucunda olumsuz hava koşulları çalışmaya müsaade etmediği için işin süresinin 21.04.2022 tarihine kadar durdurulmasına karar verilmiştir" ifadelerini kullandı. 

"60 GÜNDE TAMAMLANACAK"

Başkan Yılmaz açıklamalarını şu şekilde sürdürdü: "21.04.2022 tarihinden sonra işin yapımına başlanacak olup 60 gün içerisinde ise tamamlanacaktır. Sosyal medyada yayınlanan fotoğraflarda görülen yıkıntı, şantiye iskelesidir. Cami ahşap malzemeleri ve aksamları değildir. Ordu Büyükşehir Belediyesi olarak tarihi eserlerin geleceğe kazandırılması konusundaki hassasiyetimiz tüm kamuoyu tarafından bilinmektedir."

ASLINA UYGUN YENİLECEK

Ordu Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanı İlhan Yılmaz, daha önce de yaptığı açıklamada tarihi caminin aslına uygun olarak yenileneceği söylemiş, "Eskiköy Ahşap Camii'nin deforme olmayan ahşap elemanları numaralandırdıktan sonra itina ile sökülecek. Uygulamanın tüm aşamaları fotoğraflanarak Samsun Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu'na gönderilecek. Harim kat giriş kapısı önüne restorasyon projesinde belirtilen yığma tekniğinde taş merdiven uygulanacak. Yapının yakın çevresinde ve moloz taş temel duvarı üzerinde tespit edilen bitkiler orijinal yapı malzemesine zarar vermeden temizlenecek. Yapı çevresi özgün kotuna indirilecek, gerekli hafriyat çalışmaları yapıldıktan sonra tüm yapı çevresinde zemin sıkıştırılması yapılacak. Yapının tüm ahşap duvarlarında zımpara ve fırça kullanılarak yüzey temizliği yapılacak. Tüm yeni ahşap imalatlar yapının özgün ahşabından seçilecek ve cami aslına uygun olarak yenilenecek" ifadelerini kullanmıştı. 

Editör: TE Bilisim