Malta ve İtalya'ya bağlı Katanya kenti sınırlarından kalkış yapan iki casus uçağın ilki Forte 11 çağrı işaretiyle Malta'dan kalkış yaptıktan sonra Karadeniz'in Kırım açıklarında, ikincisi de Forte 12 çağrı koduyla İtalya'dan kalkış yaptı. İkinci casus uçak ise Yunanistan ve Bulgaristan hava sahasını kullanarak Karadeniz'e giriş yaptı, Türkiye'nin hava sahası üzerinde Bartın'ın Amasra, Sinop, Samsun, Ordu ve Giresun açıklarına kadar ilerledikten sonra Kırım açıklarında sorti yapmaya devam etti. 

Yaklaşık 16.5 kilometre yükseklikte uçan casus uçaklar, saatte 300 ila 350, zaman zaman 600 ila 650 kilometrelik hızla uçuyor.

Forte 11 ve Forte 12 çağrı işaretine sahip Amerikan casus uçakları gizlenmeden Karadeniz üzerinde gözlem yapmaya devam ediyor. Deniz üzerinden kıyıya çok fazla yaklaşmadan uçan iki uçak kara kısımlarını belli mesafeden gözetleyerek kayıt altına aldığı verileri kendi birimleriyle paylaşıyor.

AMERİKAN HAVA YAKIT İKMAL TANKERİ DE DOLAŞIYOR

İngiltere'nin Suffolk kentinde Mildenhall yakınlarında bulunan ve İngiltere Kraliyet Hava Kuvvetleri'ne ait RAF Mildenhall Visitors Center'dan havalanan McDonnell Douglas KC-10 Extender LAGR135 çağrı kodunu kullanan Boeing KC-135 Stratotanker Amerikan hava yakıt ikmal tankeri uçağı da özellikle Ukrayna'nın Lviv kenti yakınlarında Romanya-Moldava sınır hattında uçuş gerçekleştiriyor. Casus uçakların yakıt ikmali de bu uçaktan sağlanıyor.   

RQ-4 GLOBAL HAWK (KÜRESEL ŞAHİN) CASUS İNSANSIZ HAVA ARACI

Amerikan yapımı Northrop Grumman RQ-4 Global Hawk yüksek irtifa insansız hava aracı (İHA), Silahsız olup keşif veya gözetleme maksatlı algılayıcılar ile donatılDI. Global Hawk (Küresel Şahin) ismi Amerikan Hava Kuvvetleri tarafından kabiliyetini ortaya koymak amacıyla verildi. Çünkü İHA; bir kıtadan kalkıp uydular vasıtası ile diğer bir kıtadan yönetilerek bir başka kıta üzerinde keşif yaptıktan sonra elde ettiği hava görüntülerini yine bir başka kıtaya aktarabilme teknolojisine sahip.

Aynı zamanda Global Hawk; hedef sahasının üzerinde, yaklaşık 65.000 feet yani 25 kilometre yükseklikte, 600 ila 650 km. hızda ve 3.000 deniz mili uzaktaki menzillerde 24 saat görev yapabilme kabiliyetine sahip. Bu nedenle de casus uçağı olarak tanımlanıyor.