MANİSA (SOMA) - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Soma'daki maden faciasında hayatını kaybeden maden işçilerinin ailelerinin kimseye muhtaç olmadan hayatlarını sürdürmeleri yönünde çalımalar yaptıklarını belirterek, ailelerin konut sorununu çözmek üzere girişimde bulunduklarını bildirdi.

Soma Kaymakamlığı önünde gazetecilere Aaçıklamalarda bulunan Bakan İslanm, facianın Türkiye'nin yüreğini burktuğunu belirterek, 77 milyonun bu olaya sahip çıktığını söyledi. Faciada hayatını kaybeden madencilerin ailelerle sürekli temas içinde olduklarını kaydeden Ayşenur İslam, "Kendimi babasız kalmış 400'den fazla çocuğumuzun ikinci bir annesi gibi hissediyorum. Elimiz onların üzerindedir. Eşini kaybetmiş çok genç yaşta hayatının baharında babasız çocuk yetiştirmek, babasız ev idare etmek zorunda kalmış insanlarımızın bir kardeşi gibi hissediyorum. Daima onların yanındayız. Evlatlarını çok genç yaşta toprağa veren anne ve babaların bir başka evladı gibi hissediyorum kendimi" dedi.

"301 EVE TEK TEK GİDİLDİ"

Facianın oluşumundan bu yana bakanlık olarak Soma'da bulunduklarını ifade eden Bakan İslam, çalışmalara ailelerin ve madenden sağ çıkan madencilerin psikososyal destek ihtiyaçlarını tespit ederek başladıklarını, hayatını kaybeden 301 maden işçisinin evine tek tek gidildiğini kaydeden İslam, "İlk ziyaretler durum tespitine yönelikti. Bu haftadan itibaren tüm çalışma guruplarımız şehit ailelerinin evlerine ziyaretlerde bulunacaklar ve bu defa ailelerin hayatlarını idame ettirmesi için neye ihtiyacı olduğunu biraz daha detaylı şekilde tespit etme ve bölgenin tablosunu çıkarmaya çalışacaklar" diye konuştu. 

"AİLELERE KONUT YAPILACAK"

Ailelerin bundan sonra hayatlarını nerede sürdürecekleri, konut ihtiyaçları, bağlanacak olan ölüm aylığı ve ölüm maaşının hayatının sürdürebilmeleri için yeterli olup olmayacağı, ailelerin durumlarının tek tek inceleneceğini ifade eden İslam, mağduriyetlerin önüne geçilmesi amacıyla da, Haziran ayından itibaren ölüm aylığı ve ölüm gelirinin bağlanacağının altını çizdib Bakan İslam, 301 şehit ailesine birer konut edindirme çabası içinde olduklarını belirtti. 

İslam, şöyle devam etti: 

"Bu çok aniden meydana gelen ve kitlesel sonuçları olan bir travmaydı. Dolayısıyla bireysel ölüm hadiselerinin dışında psikolojik travmalara yol açmış olması ihtimali çok kuvvetli diye düşündük ve bununla ilgili ilk günden itibaren çalışmalar başlattık. Sağlık Bakanlığı ile birlikte sürdürüyoruz. Bizim tespitlerimize göre 30 kadar ailenin sürekli takip edilmesi gerekiyor."

Hayatını kaybeden işçilerin bazılarının resmi nikahlı olmadığı ve imam nikahlı eşlerinin mağduriyet yaşadığının söylenmesi üzerine İslam, her türlü mağduriyeti kapsam içine aldıklarını ifade etti. 
Editör: TE Bilisim