AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, TBMM'de milyonların merakla beklediği EYT düzenlemesini içeren kanun teklifinin TBMM Başkanlığı'na sunulduğunu açıkladı.

Özer'den önce Ünye-Fatsa sonra Gülyalı'ya ilk ziyaret Özer'den önce Ünye-Fatsa sonra Gülyalı'ya ilk ziyaret

"BEŞ ADIM ATACAĞIZ DEDİK"

Bununla ilgili açıklamalarda bulunan AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, "Bir sözümüzü daha yerine getirmenin bahtiyarlığı, mutluluğu içerisindeyiz" diyerek sözlerine başlayan Akbaşoğlu bugünün tarihi bir gün olduğunu söyledi. 

Akbaşoğlu açıklamalarını şu şekilde sürdürdü:

"5 adım atacağız demiştik. Asgari ücretle ilgili düzenlemeyi yapacağız, memur ve emeklilerle ilgili, SSK, Bağkur, Emekli Sandığı bütün emeklilerimizin maaşlarının düzenlenmesiyle ilgili adımları atacağız, 3600 ek göstergeyle ilgili düzenlemeyi hayata geçireceğiz, 500 bine yakın sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesini temin edeceğiz ve EYT ile ilgili yasal düzenlemeyi yapacağız dedi. Bunu ne zaman dedik? 2021 yılında 2022 bütçesi görüşülürken bunları ifade etmiştik. Bugüne kadar 4 tanesini hayata geçirdik. Sıra EYT'de demiştik. İşte bugün şu anda EYT ile ilgili kanun teklifimizi AK Parti ve Cumhur İttifakı olarak arkadaşlarımız Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na sunuyorlar. Hayırlı olsun." 

"4 MADDEDE 3 ANA BAŞLIK DÜZENLENİYOR"

AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, düzenlemenin içeriğine ilişkin içeriği ise şu şekilde ifade etti:

"Ne getiriyoruz bu teklifle? Üç şeyi düzenliyoruz. Öncelikli olarak dört maddeden müteşekkil bir teklif. İkisi esasa ilişkin, biri yürürlüğe, birisi de yürütmeye ilişkin toplam 4 maddeden müteşekkil bir EYT'ye has, yalın, sade, uygulanabilirliliği basit ve en genel, en kapsamlı şekilde, hakları genişletici şekilde bir düzenlemeyi ihtiva ediyor sunduğumuz teklif. Bu konuda özellikle EYT platformlarımız, yaş şartının kaldırılmasını talep etmişlerdi. Birinci düzenlememiz bu konuyla ilgili. Yaşa takılma engelinin kaldırılması. Yürürlükteki mevzuata göre prim gün sayısını ve çalışma süresini, sigortalılık süresini dolduran herkes kendi mevzuatı çerçevesinde yaşa takılmadan istisnasız emekli olabilme hakkına sahip. İster BAĞKUR'lu, iste SSK'lı, ister Emekli Sandığı. Hangi noktada olursa olsun. Bu konuda emeklilikte yaşa takılma meselesi bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren artık tarihe kavuşmuş olacak."

"8 EYLÜL 1999'DAN ÖNCE SİGORTALI OLANLARI KAPSIYOR" 

"Kimler için? 8 Eylül 1999. Bu tarih dahil olmak üzere yani 9 Eylül 1999'dan önceye, sigortalılık süresini mevcut mevzuata göre götürebilir her bir çalışanımız artık yaş şartına bağlı olmaksızın emekli olabilecek. İkinci olarak neyi düzenliyor teklifimiz? Bu konuda hakikaten çalışma hayatının desteklenmesi ve kayıt içerisinde bunun devam etmesi, üretimin, ihracatın, ekonominin büyümesi ve bu konuda bir sekteye uğranılmaması, işçimizin de, işverinimizin de, işyerimizin de lehine sonuçlar doğurabilmesi amacıyla biz bu konuda Sosyal Güvenlik Destek Primi'ni getirmek suretiyle 5 puan, işyerlerine bu konuda her bir çalışan, emekliliği hakedip, emekli olduktan sonra aynı işyerinde 10 gün içerisinde, tekrar işe başlama durumunda olan bütün çalışanlarla ilgili bu kanun teklifi bünyesinde yaklaşık 500 lira bir desteklemeyi hazinemiz, devletimiz üstleniyor ve bu konuda yüzde 5 oranında bir destek primi söz konusu oluyor. Üçüncü olarak da düzenlememiz, özellikle bir başka sözümüzün yerine gelmesiyle taşeron olarak bilinen ve bizim yaptığımız düzenlemeyle bu konuda daimi statüyü, işçi statüsüne, kadrolu işçi statüsüne geçen bütün arkadaşımızla ilgli bir dokunuşta bulunuyoruz. Buna göre 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin geçici 23 ve 24'üncü maddesinde düzenlenen ve emekliliğe hak kazanıldığı takdirde, bu çalışan işçi kardeşlerimizin zorunlu olarak iş akdinin feshine dönük düzenlemeyi kaldırıyoruz. Emekliliği hak eden taşerondan işçi kadrosuna geçen bütün arkadaşlarımız, çalışanlarımız için ister emekli olabilme, isterse kendi yerlerinde çalışabilme imkanlarını sağlıyoruz."

Editör: TE Bilisim