Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, son olarak geçtiğimiz 29 Ağustos'ta Tarım ve Orman Bakanlığı ile yaptığı görüşmelerde Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) piyasaya kısa bir süre sonra gireceğini öğrendiklerini bildirerek, "Üreticimize sesleniyorum; TMO'yu bekleyin, kesinlikle emanete fındık bırakmayın" çağrısı yapmıştı. 

Bu açıklamanın üzerinden yaklaşık 25 gün geçti, ancak ne TZOB'tan, ne de bölge milletvekillerinden beklenen müjdeli bir haber gelmedi. Başta AK Parti Ordu Milletvekili Şenel Yediyıldız olmak üzere, kabine üyesi çeşitli bakanlar da TMO'nun fiyat açıklamayacağı ve fındık alımı yapmayacağına dair açıklamalar yapması, fındık üreticilerini yine serbest piyasanın eline bıraktı. TMO'dan beklenen açıklamanın gelmemesi, bir de üstüne depolarındaki stok fındıkların satışı için yıl sonuna kadar bekleneceğinin açıklanması, serbest piyasayı hemen harekete geçirdi ve 13 ila 13.5 TL civarlarında olan fındık fiyatları hemen 12 TL'ye düşürüldü.  

OTB UZUN ARADAN SONRA İLK KEZ TABELA AÇTI

Ordu'da uzunca bir süredir elektronik fiyat tabelasını açmayan Ordu Ticaret Borsası, yaşanan sürecin ardından ilk kez tabelasını 23-24 ve 25 Eylül'de açarak üzerine 12 TL yazdı. 

"TMO PİYASAYA GİRECEK" DEMİŞTİ

Yaşanan bu sürecin ardından yaklaşık 25 gündür fındığı gündemine almayan TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, TMO ile ilgili yaptığı açıklamaların da tutmamasının ardından sessizliğe büründü. Bayraktar, son olarak "TMO piyasaya girecek, fakat TMO'nun üretici maliyetleri, enflasyon ve üretici refahı göz önünde bulundurularak piyasaya en az kilogram başına 15 liradan girmesi gerekir" şeklinde açıklamalar yapmıştı. 

Editör: TE Bilisim