Merhum Başbakan Prof.Dr.Necmettin Erbakan'ın eski Başdanışlanlarından Marmara Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi ve Ekonomist Prof.Dr. Osman Altuğ, Türkiye'de 2001 yılında yaşanan ekonomik krizin asıl sebebinin 'Anayasa Kitapçığı' değil, dönemin hükümetinin köte ekonomi yönetiminden kaynaklandığını söyledi. 

Prof.Dr.Osman Altuğ 2001 krizinin aynı gün içinde tek kalemde ödenmesi gereken ancak ödenemeyen 5,5 milyar dolarlık dış borç ödemesinden kaynaklandığını belirterek, faturanın da dönemin Cumhurbaşkanı Sezer'in sırtına bu şekilde yıkıldığını söyledi. Tv5 Televizyonu'da Deniz Gez'in sunduğu 'Öyle Mi Gerçekten' isimli programa konuk katılan ekonominin 16 yıllık seyrini anlatan Prof.Dr.Osman Altuğ, paranın değerini o ülkenin üretim gücünün belirlediğini söyledi.

"HOROZ-TAVUK VE YUMURTA ÖRNEĞİ"

İşte Prof.Dr.Osman Altuğ'un ders niteliğindeki o açıklamaları:

"Bir ülke düşünün, 100 tane yumurta üretiyor. Bu 100 yumurtaya karşı, 1 Lira'dan 100 lira basıyor. 100 yumurtanın üretimini arttırmak için ne yapmak lazım? Tavuklara, yani üreticilere ve de horozlara, yani yatırımcılara iyi bakmak lazım. Tavukların bakımını iyi yaparsan, horozların yani yatırımcıların yatırım şevkini yüksek tutarsan, yumurta üretimi 100'den 200'e çıkarsa, bir yumurtanın fiyatı ne olur? 50 Kuruş olur. Yok tavuklara bakmazsan; horozların, yani yatırımcıların moralini düzgün tutmazsan, yumurta üretimi 100'den 50'ye düşürse ne olur? Bir yumurtanın fiyatı 2 Lira olur. 

"PARANIN DEĞERİNİ BELİRLEYEN ÜRETİM GÜCÜ"

Paranın değerini belirleyen neymiş? Bu ülkenin üretiminin gücüdür. Paranın değerini, o ülkenin üretim gücü belirler. Hangi şekillerle gelirseniz gelin, siz paranın değerini belirleyemezsiniz. Paranın değerini ne Cumhurbaşkanı belirleyebilir, ne Meclis belirleyebilir, ne Merkez Bankası belirleyebilir, ne de TUİK belirleyebilir. Paranın belirleyicisi kimmiş? Tek, üretim gücü.

"ÜRETİCİ BATIYOR PARANIN DEĞERİ DÜŞÜYOR"

Sen şimdi üretim gücünü kırmışsın, üreticinin kolunu-kanadını kırmışsın, Üretici üretemiyor. Mecburen ne yapıyorsun? Dışarıdan borca mal alıyorsun. Borca hizmet alıyorsun, borca para alıyorsun. Kime çalışıyorsun? Borca çalışıyorsun. Bu yük kimin üzerinde yine? Üreten kesimin. Çok çeşitli yöntemlerle üreten kesimi yoksullaştırıyorsun, o çöktükçe çöküyor, battıkça batıyor, Paranın değeri de düştükçe düşüyor." 

Editör: TE Bilisim