ORDU - Orhan Gündoğdu'nun hazırlayıp sunduğu ve Altaş Tv'de yayınlanan 'Konuşan Türkiye' programına katılan ODÜ Rektörü Prof.Dr.Tarık Yarılgaç, Ordu Üniversitesi'nin henüz çok küçük bir üniversite olduğunu söyledi.
"ODÜ CENİN AŞAMASINDA"
Prof.Dr.Yarılgaç, "Ordu Üniversitesi bizim ifademizle aslında cenin aşamasında hala çok genç falan da değil. Belki çok küçük gerçekten. Anne karnında bir cenin gibi düşünebileceğimiz bir üniversite. Çünkü üniversitelerin tarihine baktığımızda en az yüz yıllar, ikiyüz yıllar, hatta beşyüz, bin yılların geçmesi lazım. Dünyadaki şöyle bir literatürü taradığımızda, bin, binyüz yıllık üniversiteler görebiliyoruz. Çok ünlü üniversiteler, Oxford'u, Yale'i, Stanford'u vesaire yani bunlarla ilgili gelişmeleri biz de tabi hızla takip ediyoruz. O hızlı gelişimine de, Dünya'nın bu teknoloji devrimi içerisinde biz de ayak uydurmaya gayret ediyoruz." diye konuştu.
Ordu Üniversitesi'nin ilk kurulduğu yıllarda kendi halinde bir Anadolu şehrinin, bir Anadolu üniversitesi olduğunu söyleyen ODÜ Rektörü Prof.Dr.Tarık Yarılgaç, Büyükşehir ünvanını almasından sonra misyonlarının da daha önemli bir hale geldiğini söyledi. Yarılgaç, "Ordu, Büyükşehir ünvanını almış, sorumlulukları artmış. Bir o kadar da yapması gereken işleri çoğaltmış olan bir şehrin üniversiteyiz. Bu sorumluluğu taşıyoruz doğrusu. Büyükşehir olmasıyla birlikte o sinerjiyi oluşturup bizler de acaba şehrimize ne katabiliriz, dolayısıyla bölgemize, insanlığa, Türkiye'ye neler katabiliriz onun çalışmalarını da yapıyoruz. Bu çalışmalar sürdükçe bizim de şehrde olan katkılarımız artıyor. 2006'da 4-5 binlerdeyken öğrenci sayısı, bugün 16-17 binleri telaffuz ediyoruz. Yaklaşık o dönemde 40-45 öğretim elemanı varken, bugün 600'ler seviyesine geldi. Bunlar çok ciddi rakamlar. Son 4 yılda, yüzde üçyüzlerle yediyüzler seviyesinde bu kadar büyümüş bir üniversiteden bahsetmek mümkün" dedi.
"ORDU-GİRESUN HAVAALANI PRESTİJ PROJESİ"
Ordu-Giresun Havaalanı'nın özellikle üniversitenin ulaşım sorununun çözülmesinde çok büyük bir önem taşıdığını dile getiren Prof.Dr.Yarılgaç, "Hocalarımızı getirmemiz lazım. Sempozyumlar, kongreler, konferanslar, günü birlik panellerde bile ulaşım bize hep dert olmuştur. Ulaşılamadığı zaman bir hocamızı getirmemiz, hatta öğrenci ailelerini bile getirmemiz mesele olabiliyor. İnsanlar yakın yerlerde, ulaşabilecekleri ortamlarda bulunmak istiyorlar. Sabah geldiğinde akşam dönme arzusunda olunuyor. Samsun'dan, Trabzon'dan da gelebiliyoruz ama bu da bir prestij projesi oldu." diye konuştu.
"ÇEVRE YOLU, ORDU'YA DA, ÜNİVERSİTEYİ İKİYE BÖLMEDİ"
Kent ve üniversite açısından önemli bir diğer proje olan Ordu Çevreyolu Projesi'nden de bahseden Ordu Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Tarık Yarılgaç, "Çevre Yolu çok önemli. Ordu'nun tabi güzelliklerini, doğasını bozmayacak bir yapı oluşuyor orada. Tünellerin altından geçiyor olması belki maliyeti arttırıyor gibi gözükse de, ne olursa olsun tabi güzelliği bozmamamız lazım. Kampüsün bir üstüne öteledik. Onun için emek verenlere de teşekkür ediyorum. Biz de çok ciddi uğraştık fakat, bir 10 yıl sonra belki bu anlaşılacaktır. Hem Ordu ikiye bölünmemiş, hem de biliyorsunuz bizim üniversite kampüs alanımız çok dar. Yani devlet büyüklerimize de söylediğim bazı durumlar olmuştur. Türkiye'nin en küçük kampüsüne sahip bir üniversiteyiz, şimdi büyüdük. 200 dönümlerden, 1100 dönümlere kadar çıktık. Bu da çok ciddi bir gelişme, şimdi normal bir hale geldik ama doğrusu onun bölünmesine de çok tahammül edemiyoruz. Karayolları'yla da çok ciddi bir mesai harcayarak, emeğe geçen herkese tekrar teşekkür ediyorum. Sonrasında bir öteleme imkanı oldu. Bizim için de çok sevindirici. Hem Ordu için de. Ordu'yu ortadan bölecek, o yeşil hattımızı bozacak olan bir çevre yoluydu. Tabi bundan belki bir 10 yıl önce düşünülmüş. Bu kadar büyüme belki öngürülememiş çalışmaydı fakat ikna ettik. Makul karşılandı. Proje biraz ötelenmiş olsa da, belki maliyeti yükselmiş olsa da, ileride çok daha iyi anlaşılabilecek bir proje. Daha ileriden geçecek, üniversitenin daha güneyinden." dedi.
"10 BİN ODÜ MEZUNU VAR"
Ordu Üniversitesi için niteliğin çok önemli olduğunu da vurgulayan ODÜ Rektörü Prof.Dr.Tarık Yarılgaç, "Gençliğe bilimi sevdirmemiz lazım. Farklı hedefler koyarak üniversitemizi bütün Dünya'da tanınır hale getirmemiz lazım. Teknolojik imkanlar ancak bilimle üretilir. Bugün Dünya'nın nerelere geldiği aşikar. Yurt dışında Ordu üniversitesinin bazı birimlerinin olması lazım. Biz bazı konularda gerçekten ciddi bir ivme yakaladık ve rüştümüzü ispatladık ama belki 15-20 yıl sonrası Ordu Üniversitesi tamamen kurumsal kimliğini bitirmiş rutin işlerini rahatlıkla yapabilen bir üniversite olmalı. Benim ufkumda bu var" diye konuştu. 10 bin civarında mezun verdiklerini söyleyen Yarılgaç, "Mezunlarımızın hemen hemen çoğunluğu iş bulmuş, yuva kurmuş halde. Bunların hepsi ODÜ'lü ve bu bizi çok memnun ediyor" şeklinde konuştu.