Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Enformatik Enstitüsü bünyesinde 2009 yılında kurulan ve kısa adı URAP olan University Ranking by Academic Performance yani 'Akademik Performansa Göre Üniversitesi Sıralaması'nın dünya dereceleri açıklandı. Bu sonuçlara göre Türkiye'den ilk 500 arasında herhangi bir üniversite yer almadı, ikinci 500 arasında 14 Türk üniversitesi var. 

İşte Dünya'nın en itibarlı üniversiteleri...

Harvard Üniversitesi (ABD): Amerika Birleşik Devletleri'nde Massachusetts eyaletinin Boston şehrinin Cambridge Mahallesi'nde bulunan ve alanında Dünya'nın en önde gelen üniversitelerinden biridir. 1636 yılında kurulan ve Ivy League üyesi olan Harvard Üniversitesi, ABD'de hala eğitim vermekte olan en eski yüksek öğretim kurumudur.

13 Mart 1639'da adı Harvard Koleji olarak değiştirilir. Bu isim değişikliği ilk yöneticisi John Harvard'ın ölümünden hemen sonraya rastlar. Resmi anlamda üniversite olarak anılmaya başlandığı dönem ise 1780'li yıllara rastlar. Sadece ünlü kütüphanesinde 15 milyondan fazla kitap bulunmaktadır. Birkaç yüz Pound'luk bütçenin bugün geldiği nokta ise 2011 yılı verilerine göre 32 milyar Dolar'dır.

Charles William Eliot'ın başkanlığını yaptığı 1869-1909 yılları üniversitenin yenilenme yıllarıdır ve öğrenci seçme sistemi,  derslerin işlenişi ile kurumun fiziksel yapısı bugünkü şeklini alır. Bu model kendisinden sonra gelen tüm Amerikan üniversitelerinde uygulanır. Harvard Üniversitesi'nde bugün 2 bin 400 akademisyen, 6 bin 700 lisans öğrencisi, 12 bin 400 kadar da yüksek lisans öğrencisi bulunmaktadır. Genel olarak temel bilimlerle ilgilenir. 2008 yılında ABD Başkanı seçilen Barack Obama da Harvard Hukuk Fakültesi mezunudur. Her yıl Dünya çapında SAT puanları en yüksek üniversite olan Harvard, ders dışı aktiviteleri en fazla olan öğrenciler tarafından tercih edilmektedir.

Toronto Üniversitesi (Kanada): Kanada'da bulunan kamu araştırma üniversitesidir. AAU, (Association of American Universities)'e üye iki Kanada üniversitesinden birisidir.

2015 yılında, U.S. News & World Report tarafından Dünya'nın en iyi 16'ncı üniversitesi seçilmiştir. Aynı zamanda Times Higher Education'ın yöneticilerle yaptığı 2014 işe alınabilirlik araştırmasında Dünya'da 12'nci, Kanada'da 1'nci üniversite olmuştur.

Aynı zamanda U of T, ilk pratik elektron mikroskobunun kullanımı, insülinin icadı, kök hücre araştırmaları, Cygnus X-1'in karadelik olarak tanımlanması, multi-touch teknolojisinin geliştirmesi, NP bütünlüğü teorisi gibi büyük çaplı etki yapan buluşları, araştırmaları ile tanınır.

Toronto Üniversitesi ya da ilk adıyla King's College 1827 yılında açılmıştır. Kanada'nın ilk üniversitesidir. Üniversitenin çatısı altında College olarak adlandırılan Arts and Science fakültelerindeki öğrencilerin herhangi birisini seçtiği oluşumlar vardır. Geçmişte İngiltere Kilisesi kontrolü altındayken, öğrenciler bu collegeları mezheplere göre seçmekteydi. Zamanla bu işlevini yitiren collegelar hala sosyal oluşumlar olarak varlığını sürdürmekteler.

Akademik olarak U of T'de en prestijli dallar Uygulamalı Bilimler ve Mühendislik Fakültesi anadalları, Rotman Yönetim Bilimleri Okulu anadalları ve Bilgisayar Bilimidir.

Oxford Üniversitesi (İngiltere): İngiltere'nin Oxford kentinde bulunan bir üniversitedir. Kurulduğu tarih bilinmemesine rağmen, 1096 tarihinde bu kentte eğitim olduğuna dair belgeler, üniversiteyi İngilizce konuşulan Dünya'nın en eski üniversitesi, kuruluşundan itibaren var olmaya devam eden en eski ikinci üniversite yapmaktadır. 

Üniversite, 1167 yılında II. Henry'nin İngiliz öğrencilerin Paris Üniversitesi'nde okumasını yasaklamasıyla hızla büyümüştür. 1209 yılında Oxford halkıyla yaşanan anlaşmazlıklar sonucu bazı akademisyenler kuzeydoğudaki Cambridge kasabasına gitmiş ve burada Cambridge Üniversitesi'ni kurmuşlardır. Bugün bu iki eski üniversite Oxbridge adıyla anılır.

Oxford, toplam 38 kolejden ve kendi içinde dörde ayrılan akademik bölümlerden oluşmaktadır. Tüm kolejler üniversite içinde özerktir; kendi öğrencilerini seçer, yapısı ve faaliyetlerini kendileri belirler. Bir kent üniversitesi olan Oxford'un ana yerleşkesi yoktur; tüm binaları ve tesisleri şehir merkezi içinde yer almaktadır. Oxford'da lisans öğrenimi kolejlerde "tutorial" adı verilen haftalık dersler ile üniversite fakülteleri ve bölümlerinin sağladığı dersler ve laboratuvar çalışmalarıyla yapılır. 

Oxford, dünyanın en eski ve en prestijli burslarından olan, bir yüzyılı aşkın zamandır yüksek lisans öğrencilerini üniversiteyle buluşturan Rhodes Bursu'nun merkezidir.

Üniversite, Dünya'nın eski üniversite müzesi olan Ashmolean Müzesi'ne, Dünya'nın en büyük üniversite yayıncısı olan Oxford University Press'e ve Birleşik Krallık'ın en büyük kütüphane sistemine en sahipliği yapmaktadır. Oxford'un önemli mezunları arasında pek çok Nobel Ödülü sahibi, 27 Birleşik Krallık başbakanı ve pek çok yabancı devlet başkanı bulunmaktadır.

Sorbonne Üniversitesi (Fransa): Sorbonne Üniversitesi, Paris-Sorbonne Üniversitesi ve Pierre ve Marie Curie Üniversitesi'nin birleşmesiyle 1 Ocak 2018 tarihinde kuruldu. Bir devlet üniversitesi olarak Fransız yüksek öğrenimi, araştırma ve inovasyonun kamu hizmeti misyonlarına cevap verir niteliklere sahiptir.

Sorbonne Üniversitesi, Dünya'yı daha iyi anlamak için, her disiplininde mükemmelliği teşvik eder ve bilgiyi geliştirir. Birçok disiplinlerarası programlar, iklim değişikliği, korunması ve mirasın iletimi, veri devrimi ya bağımsızlık ve kişiselleştirilmiş tıp gibi çağdaş sorunlara, karmaşıklığı yanıt vermek gibi gelişir.

Güçlü yönleriyle güçlenen Sorbonne Üniversitesi, lisanstan doktora ve yaşam boyu herkes için bilgiye eşit erişimi teşvik etmektedir. Ruh ve araştırma yöntemlerinden öğrenilen dersler sunar ve her öğrencinin kendi dersini oluşturmasına izin verir. Yarının ve aydınlanmış vatandaşların profesyonelleri olmalarını sağlamak için becerilerini ve eleştirel düşünmelerini geliştirmeyi amaçlar. Kampüslerinde, Paris'te ve deniz istasyonlarındaki bölgelerde, modern ekipmanlara sahiptir ve başarı ve iş için elverişlidir. Her birinin yerine getirilmesiyle ilgili olarak, spor ve kültür faaliyetlerinde zengin bir teklif önerir ve öğrencileri teşvik eder.

Stanford Üniversitesi (ABD): Leland Stanford Junior Üniversitesi ya da bilinen adıyla Stanford Üniversitesi, ABD'nin Kaliforniya eyaletinde San Fransisko'nun 40 km güneydoğusunda bulunan özel bir üniversitedir. Üniversite, şu anda Dünya'daki en büyük bütçeye sahip 3'üncü üniversitedir.

Stanford öğrenci, mezun ve öğretim üyelerinin çok sayıdaki buluş ve atılımları arasında, SUN, Cisco, Google, Yahoo, HP ve IP (Internet Protocol) da bulunmaktadır. Silikon Vadisi'nin öncüsüdür.

ABD ve dünya çapındaki üniversitelerin sıralandığı US News & World Report (AİC) listesinde Stanford Üniversitesi 6. sırada yer almaktadır. Uluslararası akademik sıralama yapan saygın kuruluşlar tarafından tüm dünyada sürekli olarak ilk 3'e girmeyi başarmaktadır. Stanford Üniversitesi'nin özelliği çok farklı alanlarda açtığı tüm bölümlerinin bölüm bazında yapılan sıralamalarda en üstlerde yer almasıdır.

University Collage London (İngiltere)
Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (ABD)
John Hopkins Üniversitesi (ABD)
Cambridge Üniversitesi (İngiltere)
California Üniversitesi (Berkeley,ABD)
Michigan Üniversitesi (ABD)
Washington Üniversitesi (ABD)
California Üniversitesi (Los Angeles, ABD)
Pensilvanya Üniversitesi (ABD)
Kolombiya Üniversitesi (ABD)
İmperial Collage (İngiltere)
Konephag Üniversitesi (Danimarka)
San Diego Üniversitesi (ABD)
Tokyo Üniversitesi (Japonya)
Yale Üniversitesi (ABD)

"İŞTE TÜRKİYE'NİN EN İTİBARLI ÜNİVERSİTELERİ"

Dünya'nın 2018 yılı en iyi üniversiteleri arasında ilk 500 arasında Türkiye'den bir üniversite yer almıyor, ama Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) 532, İstanbul Üniversitesi (İÜ) 540, Hacettepe Üniversitesi 543, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) 559, Ankara Üniversitesi (AÜ) 652, Ege Üniversitesi (EÜ) 653, Gazi Üniversitesi (GÜ) 669, Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) 699, Bilkent Üniversitesi (BÜ) 840, Erciyes Üniversitesi (EÜ) 878, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) 921, Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) 923, Marmara Üniversitesi (MÜ) 943, Atatürk Üniversitesi (AÜ) 947, Selçuk Üniversitesi (SÜ) 980 ve Koç Üniversitesi (KÜ) 1044'ncü sırada yer alıyor.

Editör: TE Bilisim