Geçtiğimiz hafta açıklanan ve yaklaşık 217 bin kişinin matematikte, 312 bin kişinin de fen bilimlerinde sıfır sonuç almasına neden olan geçiş sınavlarıyla ilgili tartışmalar devam ederken, gündemde bu sınavların kaldırılması konusu tartışılmaya başlandı. 

Bu tartışmalara Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkanı Enver Yücel de katıldı. Sosyal medya hesabından açıklamalarda bulunan Yücel, bu tip sınav sistemlerinin ülke eğitimini kilitlediğini belirterek, kaldırılmalı tavsiyesinde bulundu. 

Açıklamalarına, "Millî Eğitim Bakanlığı görevine başlayan Sayın Bakan ve yardımcılarına ülkemiz ve çocuklarımızın geleceği açısından bazı önerilerde bulunmak istiyorum" diyerek sözlerine başlayan Yücel, açıklamalarını şu şekilde sürdürdü: 

YENİ BİR EĞİTİM YOL HARİTASI BELİRLENMELİ

"Öncelikle acil çözüm bekleyen sorunlar dışında (okulların açılması, üniversite tercihleri vb.) eğitimde palyatif çözümler üretmek yerine, ülkemizin geleceği için eğitimin tüm paydaşlarının da dahil edileceği bir yapı kurulması ve dünyadaki yeni eğitim trendleri de dikkate alarak 2023'ü başlangıç olarak gören yeni bir yol haritası oluşturulmasını öneriyorum. Bu yol haritası toplumun tüm kesimlerinin katkı sunduğu ve üzerinden dikkatli ve uzun süre çalışılmış, 'ülkemizin eğitim yol haritası' anlayışıyla hazırlanmış ve benimsenmiş olmalıdır. Bu plan tüm topluma sunulduktan sonra eğitimde dönüşüm süreci başlatılmalıdır." 

GEÇİŞ SINAVLARI KALDIRILMALI

Özellikle mevcut eğitim sistemi içerisinde yer alan geçiş sınavlarının eğitimi kilitlediğine değinen Yücel 'kaldırılmalı' diyen isimlere eklendi. İşte o açıklamalar:

"Eğitim sistemimizi üst okullara geçiş sınavları kilitlemiş durumdadır, kaldırılmalarının eğitimde yol alabilmemiz açısından hayati önemde olduğunu düşünüyorum. Yeni bakanlık yönetiminin ülkemiz eğitimini kilitleyen üst okullara geçiş sınavlarının eğitimde yarattığı sıkıntıyı en iyi bilen ekip olduğunu düşünüyorum. Çünkü Sayın Bakanımız da, bakan yardımcılarımız da ölçme değerlendirme alanından gelmektedir. Ayrıca eğitimin sadece okul, ders, bina olmadığını başta ekonomi olmak üzere tüm yaşamımızı ve geleceğimizi etkilediğini bilerek tüm sektörlerin ve tüm ülkenin eğitime sahip çıkmasını sağlayacak katılımcılığı arttıracak çalışmalar yapılmalıdır." 

Editör: TE Bilisim