Diyanet İşleri Başkanı aynı zamanda Ordulu olan Prof.Dr.Ali Erbaş, 27 Ekim Cumu günü hutbesinde "Milli Mücadelemizin zaferle taçlanışının, bağımsızlık güneşinin ülkemiz üzerine yeniden doğuşunun, Cumhuriyetimizin ilan edilişinin yüzüncü yılındayız" dedi ama Atatürk'ün ismini hiç kullanmadı. 

Erbaş, "Cennet vatanımız, bizim için sadece bir toprak parçasından ibaret değildir. Bu topraklar, kıyamete kadar huzur ve güven içinde yaşamaya azmettiğimiz yurdumuzdur. Aziz şehitlerimizin canlarıyla, kahraman gazilerimizin kanlarıyla, Milli Mücadelemize önderlik eden devlet büyüklerimizin azim, gayret ve kararlılıklarıyla bize bıraktıkları yüce bir emanettir. Üzerinde yaşadığımız bu toprakları bize vatan kılan, yüz yıl önceki destansı mücadeleleriyle bağımsızlığımızı perçinleyen aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi rahmet ve minnetle yâd ediyoruz. Rabbimiz, onların bıraktığı emanetlere sahip çıkabilmeyi bizlere ve nesillerimize nasip eylesin" ifadelerini kullandı.  

ADIGÜZEL'DEN TEPKİ GELDİ

CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, Diyanet İşleri'nin Ordulu Başkanı hemşerisi Prof.Dr.Ali Erbaş'a hutbede Atatürk adını anmaması nedeniyle tepki gösterdi. 

Başkan Albayrak'ın Perşembe'de ilk Meclis toplantısı Başkan Albayrak'ın Perşembe'de ilk Meclis toplantısı

"BU ÜLKEDE HERKES ATATÜRK'Ü SEVİYOR"

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden açıklamalarda bulunan Adıgüzel, "Bugün 100'ncü yılımızın son Cuma'sında, yine Cuma hutbesinde Atatürk isminden kaçtılar. Beni her taraftan arıyorlar. Solcusu, sağcısı, ülkücüsü, mütedeyyini, din görevlileri dahil. Partili partisiz, her partiden insanlar arıyorlar. Bu işten herkes çok rahatsız kardeşim. Bu ülkede Atatürk'ü herkes seviyor kardeşim, siz sevmeyebilirsiniz" dedi.

Türkiye'de ilk kez Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulan Diyanet İşleri Başkanlığı'nın ilk Başkanı olan Mehmet Rifat Börekçi örneğini veren Adıgüzel, "Biz Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'tan bir Rıfak Börekçi olmasını beklemiyoruz, ama 100 yıl sonra Kurtuluş Savaşı'ndaki vatan hainleri Gülizade Abdullah, vatan haini Mustafa Sabri'nin bugün mirasını ve hukukunu sürdürmek bu kadim coğrafyadaki Anadolu halkından karşılık görmez kardeşim. Onların milli ve dini duygularıyla örtüşmez kardeşim. İşte görüyoruz Gazze'de vahşet, ateş, kan. İşte 100 yıl önce Türkiye de böyleydi. Batı Anadolu'da camilere kadınlar, çocuklar doldurulup yakıldı, ezanlar sustu. İşte o ateş, kan coğrafyasında bir yiğit vatan evladı çıktı, bu ülkeyi kurtardı ve tekrar ezanlar okunmaya başlandı. Şu ateş çemberinde Anadolu coğrafyası bugün barış içinde yaşıyorsa bunu herkes Atatürk'e borçlu. Bunu siz görmüyor musunuz?" ifadelerini kullandı.

1961 yılında Ordu'nun Kabadüz ilçesinde dünyaya gelen Ali Erbaş, 2018 yılında Kadir Mısıroğlu'na yaptığı ziyaret ve 2020'deki Ayasofya hutbesiyle de tepkilere neden olmuştu.  

Editör: Haber Merkezi