Buluşmanın moderatörlüğünü ODÜ Eğitim Fakültesi görevlilerinden Filiz Demirci'nin yaptığı programda Ordulularla buluşan Astrofizikçi Dr.Umut Yıldız, uzay araştırmaları konusunda bilgi ve deneyimlerini katılımcılarla paylaştı. Çocukların yoğun ilgi gösterdiği söyleşi, soru-cevap şeklinde gerçekleşti. Özellikle genç yaştaki dinleyicilerden oluşan söyleşi de gençler, Astrofizikçi Umut Yıldız'a 'Karadelik nedir, nasıl oluşur?, Derin uzaya hangi ülkeler misyon gönderiyor?, Mars'ta yaşam sağlanabilir mi?, Mars'ta bitki yetiştirilebilir mi? İnsanlar uzaya gidebilecekler mi?, Astrofizikçi olmaya nasıl karar verdiniz?" gibi sorular yönelttiler.

Genç katılımcıların sorularını yanıtlayan Astrofizikçi Dr.Umut Yıldız, yaşam koşullarının daha da kötüleştirilmediği takdirde Dünya'nın maksimum yaşam süresinin 5 milyar yıl olduğunu söyledi. Astrofizikçi Yıldız, "Yıldızlar nasıl oluşuyor, gezegenler nasıl oluşuyor? Bunların içerisinde neler mevcut? Dünya'daki sular nasıl meydana geliyor? gibi soruların biz araştırmalarını yapıyoruz. Güneş sistemimizde ve hayatın içinde aslında merak ettiğimiz birçok şeyi orada araştırıp öğrenmeye çalışıyoruz" dedi.

Dr.Michael Watkins'in Müdürlüğü'nü yaptığı NASA'ya bağlı JPL (California Institute of Technology Jet Propulsion Laboratory) Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü Jet Tahrik Laboratuvarı'nda derin uzay iletişimi ve astrofizik alanlarında araştırmacı olarak görev yapan Yıldız, 1980 Ordu doğumlu. Ankara Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü'nde lisansını, Hollanda'da Groningen Üniversitesi'nde yüksek lisansını ve Leiden Üniversitesi Gözlemevi'nde, Molekül Astrofiziği alanında doktorasını tamamlayan Yıldız, Hersschel Uzay Teleskobunu kullanarak yıldız oluşum bölgelerinde su ve oksijen moleküllerinin keşfini yapan takımda yer aldı. Çalışma konuları arasında derin uzay iletişimi, yıldız oluşumu ve büyük veri analizi ile bilgi madenciliği geliyor. Dr. Umut Yıldız, halen NASA'da Jet Propulsion Laboratory'de (JPL) derin uzay iletişimi ve astrofizik alanlarında araştırmacı olarak görev yapıyor.

Editör: TE Bilisim