Türkiye'nin ilk yerli otomobil rüyası, bundan tam 58 yıl önce 16 Haziran 1961'de Devlet Demiryolları Fabrikaları ve Cer Dairelerinin yönetici ve mühendislerinden 20 kadarının Ankara'da bir toplantıya çağrılmasıyla birlikte başladı.

Takvimler bugünü, 27 Aralık 2019'u gösterdiğinde Türkiye'nin 58 yıl sonra yaptığı yüzde yüz yerli ilk otomobilleri görücüye çıktı. Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu tarafından yapılan ve marka adı TOGG olarak belirlenen ilk yerli otomobilin tanıtım lansmanında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın en dikkat çekici açıklamaları şöyle oldu: "Devrim üretilirken, 'Türkler otomobil üretemez' diye kampanya başlatılıyor. İşin ilginç yanı dönemin sanayi bakanının da buna katılmış olması… Nerelerden geçmişiz ya. Bu teşebbüs hayata geçirilebilseydi bugün Türkiye bambaşka yerde olurdu."

"DEVRİM OTOMOBİLİNİN ÖNÜNÜ KESMEYİ BAŞARDILAR"
"AMA BU KEZ İZİN VERMEYECEĞİZ"

Türkiye'nin yerli ve millî otomobil arayışının yeni olmadığını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İlk yerli otomobil denemesi olan Devrim'in hikâyesi, aynı zamanda bize hayallerimizin nasıl kâbusa dönüştürüldüğünün de örneğidir. Daha önce uçak yapan, motor geliştiren, silah üreten müteşebbislerimizin başına ne gelmişse, Devrim otomobilinin başına da aynısı gelmiştir. Kimin adına çalıştığı, kimin sesi olduğu, kimin çıkarını koruduğu artık gün gibi aşikâr olan birileri çıkıp, diğer projeler gibi, bunun da hem psikolojik hem de fiili olarak sabote edildiğini görüyoruz" dedi.

Devrim otomobilinin benzini olmadığı için yolda kalmasını, projeyi boğma kampanyasına çevirenlerin, Türkiye'nin otomobili için de aynı şeyi yapmaya çalışacaklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ama bu kez izin vermeyeceğiz. Devrim otomobilinin önünü kesmeyi başardılar, ama şimdi yaptığımız devrin otomobilinin önünü, inşallah kesemeyecekler" şeklinde konuştu.

"Türkiye artık yeni teknolojilerin sadece pazarı değil, bunları geliştiren, üreten ve tüm dünyaya ihraç eden bir ülke hâline gelecektir" ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Biz bu güce, iradeye, teknik bilgiye, insan gücüne sahibiz. Yeter ki kendimize güvenelim. Yeter ki kendimize inanalım." dedi.

"İŞTE TÜRKİYE'NİN YENİ YERLİ OTOMOBİLİNİN FOTOĞRAFLARI"

Editör: TE Bilisim