Denize veya havuza girenleri Koronavirüs tehlikesi bekliyor mu? Özellikle yaz sıcaklarının yavaş yavaş hissedilmeye başlandığı bugünlerde herkesin kafasında aynı soru oluştu. Deniz veya havuza girildiğinde Koronavirüs bulaşır mı?

Kansas Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Yar.Doç.Dr.Dana Hawkins, denizde yüzme yoluyla COVID-19 bulaşması veya denizde yüzen bir kişinin enfeksiyon riski altına girmeyeceğini açıkladı. Ancak bunun için havuz suyu hijyeni ve kimyasal bakım da şart. 

ABD'nin Georgia eyaletinde builunan CDC (Centers for Disease Control and Prevention) Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'nden yapılan resmi açıklamada da  "COVID-19'a neden olan virüsün insanlara havuzlarda, hidromasajlı küvetlerde, kaplıcalarda veya su oyun alanlarında yayılabileceğine dair bir kanıt yoktur. Bu tesislerin klor ve brom ile dezenfeksiyon dahil düzgün çalışması ve bakımı sudaki virüsü etkisiz hale getirmelidir" denildi. 

Ancak tedbirin elden bırakılmaması yönünde de uyarılar yapıldı. İşte o uyarılar: "Herkes, eğlence su tesislerinin ne zaman ve nasıl çalışabileceğini belirleyebilecek kurallara uymalıdır. Bireyler hem su içinde, hem de dışında rekreasyonel su mekanlarında kendilerini ve diğerlerini korumaya devam etmelidir. Örneğin, sosyal mesafe korunmalı, el hijyeni uygulanmalı. Su güvenliği ve kalitesini sağlamanın yanı sıra, topluluk havuzları, spa küvetleri, kaplıcalar ve su oyun alanlarının sahipleri ve operatörleri,  topluluk tesislerini temizlemek ve dezenfekte etmek için işletmeler ve işverenler için gerekli kurallara uymalıdır." 

(Kaynak1: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/php/water.html)

Editör: TE Bilisim