Ordu'nun Ünye ilçesi sınırlarında Atatürk Mahallesi'nde geçmişi 1700'lü yıllara kadar dayanan ve üzerinde Ayanikola Kilisesi'nin kalıntısı bulunan Ayanikola Adası'na Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından uygulanacak olan restütisyon, restorasyon ve çevre düzenleme projesi, Samsun Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onay verildi.  

Bu önemli gelişme sonrasında Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, Ayanikola Adası'nın önemli bir turistik potansiyele sahip olduğunu belirterek en kısa zamanda projenin ihalesini gerçekleştirip, yapım çalışmalarına başlayacaklarını açıkladı.

"TARİHİ KİLİSENİN ÇELİK TEMSİLİ FİGÜRÜ YAPILACAK"

Proje kapsamında adaya kilisenin çelikten bir figürünü yapacaklarını ifade eden Başkan Yılmaz, "Onaylanan projemiz dâhilinde adayla bağlantıyı sağlamak amacıyla bir asma köprü yapılacak. Ada üzerinde seyir noktaları, yürüyüş yolları, kent mobilyaları, balık tutma alanı ve aydınlatma elemanları olacak. Tarihi kiliseyi temsilen de çelikten yapılmış bir figür bulunacak" diye konuştu.

"AYANİKOLA ADASI'NIN ÖNEMLİ BİR TURİZM POTANSİYELİ VAR"

Başkan Yılmaz, adanın önemli bir turizm potansiyeli olduğuna da dikkat çekerek, "Ayanikola Kilisesi'nin de üzerinde bulunduğu ada, turizm ve ziyaretçi potansiyeli açısından oldukça önemli bir yer. Piknik ve seyir amaçlı kullanımın yanında, balık tutmak için adaya gelenlerin sayısı oldukça fazla. Yapılan kazı çalışması öncesinde ziyaretçilere ve çevre halkımıza sorulduğunda, birçoğunun adanın isminin kaynağını ve ada üzerinde bir kilise kalıntısı olduğunu bilmediğini anladık. Kazı çalışması sonrasında ise kilise kalıntılarının ortaya çıkmasıyla birlikte adanın insanların ilgisini çekmeye başladığını ve çok sayıda kişinin adaya gelerek kalıntıları incelediğini gördük" diye konuştu.

Ayanikola Adası'nı zengin ve tarihsel geçmişiyle birlikte yeniden hayat bulması için önemli bir merkez  olacağını dile getine Başkan Yılmaz, "Ünye'nin tarihsel simgesi olabilecek bir arkeolojik alan örneğine dönüştürülebilme potansiyeline sahip bir yer. Henüz herhangi bir düzenleme olmadığı hâlde yoğun ilgi gören bir rekreasyon alanı olması nedeniyle adamızı, 2018 yılı içinde gerekli düzenlemeleri yaparak ilimizin kültür ve turizm değerleri arasına dâhil etmek istiyoruz" şeklinde konuştu.

GEÇMİŞ TARİHİ, BİZANS DÖNEMİNE DAYANIYOR

Ünye'nin Atatürk Mahallesi sahil yolu üzerinde bulunan Ayanikola Adası'ndaki kilisenin etrafı duvarlarla çevrelenmiş ve karayla bağlantısı o yıllarda taş köprü vasıtasıyla sağlanmış. Tarihi kayıtlara göre adanın civarında Rum köylerinin olduğu, buranın küçük bir balıkçı köyü olan "Calamarka" olarak adlandırıldığı ve bu bölgede yaşayan balıkçıların ava çıkmadan önce avlarının bereketli geçmesi ve sağ salim dönebilmeleri için burada dua ettiği biliniyor. Koruma alanı olarak tanımlanan adanın genelinde, insan eliyle parça parça şekillenmiş kayalıklar, yığma moloz taş ve tuğla içeren kalıntılar bulunuyor. Kilisenin kısmen ayakta olduğu dönemi gösteren ve eski tarihli olarak ulaşılabilen tek bir fotoğrafı bulunuyor. Tarihsel kaynak araştırmalarından elde edilen veriler doğrultusunda, Bizans Dönemi'ne ait olduğu düşünülen kilisenin 20'nci yüzyıl başlarına kadar, denizciler için hâlen önemli bir kült merkezi olarak kullanılmaya devam ettiği biliniyor. Kilisenin oldukça mütevazı boyutlarına rağmen, ana kara tarafındaki yapı kalıntılarından dolayı önemli bir hacı merkezi olduğu belirtiliyor. Tarihi fotoğraflarda da kilisenin üzerinde konumlandığı adayı kıyıya bağlayan köprü duvar, günümüzde kısmen mevcut. Diğer kısmıyla ilgili ise özellikle denizin çekildiği dönemlerde konumunu ele veren taş kalıntıları görünüyor. Köprünün kıyıya bağlandığı noktada, kayaya şekil verilerek oluşturulmuş basamaklar okunuyor. Kiliseyle bağlantılı bir sarnıç olarak nitelendirilen kalıntılar da tam bu noktada köprü duvar kalıntılarıyla ilişkilendiriliyor. 

"BELKİ BİLMEK İSTERSİNİZ DİYE"

4'üncü yüzyılda Hristiyan, Katolik ve Protestan alemi için büyük bir öneme sahip olan ve bilinen adıyla Piskopos Nikola, diğer adlarıyla Barili Nikola ya da Myralı Nikola veya tüm dünyada Noel Baba olarak bilinen Aziz Nikola'nın Patara'da, yani Antalya'nın Kaş ilçesine bağlı Kalkan Beldesi yakınlarında doğduğu, yine aynı mevkiideki Likya'nın Myra yöresinde, yani bugünkü Antalya'nın turistik ilçelerinden biri olan Demre'de yaşadığı tarih kitaplarında belirtilmektedir. Yunanistan ve Rusya'da çocuk ve denizcilerin azizi olarak bilinen Aziz Nikola'nın en büyük özelliğinin ise iyi kalpliliği ve cömertliği olduğu söylenir. Aziz Nikola'nın Orta Karadeniz kıyılarındaki ilk çalışmalarını da bugün Ünye sınırlarında bulunan Ayanikola Adası'nda yaptığı ve bu kiliseyle de ilişkisi olduğu rivayet edilir. 

Noel Baba'nın günümüzdeki beyaz saçları ve sakalı, sevimli koca göbekli tonton tasvirinin ilki de aslen Almanya doğumlu ancak Amerikan karikatürünün babası olarak anılan 1840 ve 1902 yılları arasında yaşamış olan Thomas Nast tarafından çizilmiş ve resmedilmiştir. Bu çizimler ABD'nin New York kentinde yayınlanan Harper's Weekly isimli derginin 3 Ocak 1863 tarihli sayısında yer almıştır. Popüler Noel Baba imajının son hali ise ABD Michigan'lı çizer Hoddon Sundblum'un 1931 yılından itibaren Coca Cola şirketi için hazırladığı çizimlerle resmedilmiştir. Sundblum'un Noel Baba'sı, şişman, beyaz sakallı, uçları beyaz kürklü kırmızı bir kıyafet giyen, siyah kemerli, siyah çizmeli, yumuşak kırmızı şapkalıydı.  
Editör: TE Bilisim