Kastamonu'nun Azdavay ilçesine bağlı Başakçay Köyü'nde aynı aileden 4 kişi ormandan topladıkları mantarı yiyince zehirlendi. 60 yaşındaki Necla, 81 yaşındaki Sadık, 79 yaşındaki Emine ve 61 yaşındaki Remzi Çilek zehirlendiklerini anlayınca yakınlarından yardım istedi. 4 kişi ambulansla Kastamonu Devlet Hastanesi Acil Servisi'ne kaldırıldı. Emine Çelik'in ise hayati tehlikesinin devam ettiği öğrenildi. 

SON 1 HAFTADA VAKA SAYISI ARTTI

Bölgede son 1 hafta içerisinde mantar zehirlenmesi nedeniyle 70'den fazla kişinin Kastamonu Devlet Hastanesi'ne gelmesi nedeniyle bu kez gözler Sağlık Bakanlığı'na çevrildi. Bakanlık özellikle sonbaharda kendini gösteren yabani mantarlarla ilgili açıklama yaptı.

45 GÜNDE 842 KİŞİ ZEHİRLENDİ

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Türkiye genelinde yağışların artmasıyla birlikte doğada yetişen mantarların üremesi ve yurt genelinde mantar zehirlenmelerinin arttığına dikkat çekti. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Ulusal Zehir Danışma Merkezi geçtiğimiz aylarda sadece 45 günlük dilim içerisinde 842 kişinin mantardan zehirlendiğini, 216 kişi için de panzehir kullanıldığını açıkladı.  

İŞTE EN ÇOK ZEHİRLENEN İLLER

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Ulusal Zehir Danışma Merkezi 2018 yılı içerisinde en çok mantar zehirlenme vakalarının yaşandığı illeri de açıkladı. Buna göre Çorum ve Kastamonu başı çekerken, Erzurum, Yozgat, Ankara, Niğde, Sakarya, Kütahla ve İstanbul başı çekiyor.

MANTAR YENDİKTEN SONRA İLK 2-6 SAAT ÇOK ÖNEMLİ

Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, "Mantar zehirlenmeleri, özellikle yağışların bol olduğu mevsimlerde görülmektedir. Doğal ortamlarda yetişen ve yapısında zehir bulunan mantarların taze, kurutulmuş veya konserve şeklinde çiğ veya pişirilmiş olarak yenmesi neticesinde ölümle sonuçlanabilen ciddi zehirlenmeler görülebilmektedir. Ülkemizde doğal ortamlarda zehirli mantarların yetiştiği ve halkımızın da bu mantarlara çokça rağbet ettiği bilinmektedir. Zehirlenme belirtileri mantarda bulunan zehirin niteliğine göre mantarın yenmesini takiben 2 ile 6 saat içinde ortaya çıkabilmektedir. Mantarlarda bulunan zehirin özelliğine göre ortaya çıkan belirtiler çeşitlilik gösterebilmektedir. Mantarın yenmesini takiben 2 saat içinde sersemlik, uyku hali, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüzde ve boyunda kızarma, ağızda metal tat duyusu, bulantı, kusma, terleme; bazı türlerin yenmesinden 6 saat sonra ise bulantı, kusma, ishal, ateş, çarpıntı, karın ağrısı, karaciğer, böbrek fonksiyon bozuklukları ve ölümle sonuçlanan zehirlenme belirtileri görülebilmektedir. Vatandaşlarımızın doğada yetişen mantarları kesinlikle tüketmemeleri ancak tüketilmesi sonucunda bu belirtilerin görülmesi hâlinde mantarı tüketen kişilerin derhal en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekmektedir." denildi.

MANTAR ZEHİRLENMELERİNDEN KORUNMA YÖNTEMLERİ

Peki mantar zehirlenmelerinin önüne nasıl geçilir? Nasıl korunulur? Sağlık Bakanlığı yetkilileri herşeyden önce doğada kendiliğinden yetişen mantarlar yerine, özellikle kültür mantarlarının tercih edilmesi gerektiği uyarısını yapıyor. Kültür mantarları bünyelerinde zehirli maddeleri bulundurmadığından bir zehirlenme görülmesi söz konusu değildir. Ancak, bu mantarların yetiştiği ortam itibarıyla, bazı mikroorganizmalar mantarların üzerinde bulunabilir. Bu mikroorganizmayla bulaşmış mantarların çiğ olarak yenmesi sonucunda çok hafif mide ve bağırsak şikâyetlerinin gelişebileceği de unutulmamalıdır. Ayrıca mantar alırken ambalajlı olan mantarlar tercih edilmeli ve ambalajında tüketiciyi bilgilendirmeye yönelik bilgilerin yer aldığı etiketlerin olup olmadığına da dikkat edilmelidir.

Editör: TE Bilisim