Medical Park Ordu Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Melisa Karataş, genelde kadınlardaz demir eksikliğinin erkeklere oranla 2 kat daha fazla olduğuna dikkatleri çekerek, "Erkeklere günde 10 mg, kadınlara ise günlük 18 mg.'lık demir alımı öneriyoruz" dedi. 

"DEMİR EMİLİMİ ZOR BİR MİNERALDİR"

Peki hangi gıdalarla vücuttaki demir eksikliği giderilebilir? Diyetisyen Melisa Karataş, "Zayıflamak için yapılan tek yanlı diyetler ve vejeteryan beslenme demir eksikliğini arttırıcı nedenlerdir. Demir, emilimi zor bir mineraldir. Üstelik yanlış beslenme alışkanlığıyla bu olumsuzluk daha da büyür. Demirden zengin besinler kırmızı et, karaciğer, pekmez, yumurta, kurubaklagiller, fındık, hurma, kabak çekirdeği, kuru kayısı, kuru üzüm olarak sıralanabilir" dedi. 

"İŞTE İŞİN UZMANINDAN ÖĞÜN ÖNERİLERİ"

Özellikle C vitaminin de demirin vücutta emilimine destek olduğunu söyleyen Karataş, "Sabah kahvaltısına demir deposuyla başlamak için taze sıkılmış portakal suyu içine 1 tatlı kaşığı pekmez konulması iyi bir tercih olacaktır. Ayrıca sabah kahvaltısında bir önerim daha var. Haşlanmış yumurta ve maydanoz ikilisini de tercih edebilirsiniz. Ara öğünde tüketebileceğiniz fındık-badem-ceviz yanına kivi veya kuşburnu seçimi güzel bir tercih olacaktır. Öğle ve akşam yemeğinizde tercih edeceğiniz ızgara, fırında buğulama olarak kırmızı et yemekleri veya kurubaklagil yemekleri yanına bol limonlu yeşillikli salata olması harika olacaktır." dedi. 

DEMİR ORANI DÜŞÜK OLANLAR KEPEKLİ ÜRÜNLERDEN UZAK DURMALI

Diyetisyen Melisa Karataş, "Bütün bunları yapıyorum ama yine demir seviyem düşük diyebilirsiniz, o zaman diyeceklerime kulak verin" diyerek şu tavsiyelerde bulundu: 

"Sabah demir deposundan zengin bir kahvaltı yaptınız, ama yanında çay içerek emilimini azaltabilirsiniz. Bir diğer sık yapılan hatada ana öğünler yanına kepekli ekmek tüketmektir. Demir seviyesi düşük olan kişiler herhangi bir başka sağlık durumu yoksa kepekli ürünlerden uzak durmalıdırlar. Bunun dışında yeterli ve dengeli beslenseniz bile C vitaminden yetersiz beslenme demir eksikliğine neden olabilir. Ancak demir eksikliği anemisi ya da demirin vücut tarafından emilmesi noktasında rahatsızlığı bulunanlar demir takviyesine ihtiyaç duyabilir. Bunun için bir diyetisyene ve doktora danışılmalıdır." 

Editör: TE Bilisim