Sağlık Bakanlığı'nın 'covid19.saglik.gov.tr' adresinden paylaştığı 'Günlük Koronavirüs Tablosu'na göre 18 yaş üstü nüfusta ikinci doz aşı uygulananların oranı yüzde 81,53, birinci doz aşı yapılanların oranı yüzde 90,78 olarak kayıtlara geçti. 

Türkiye'de bugüne kadar uygulanan aşı miktarı ise 120 milyon 788 bin 673 doza yükseldi.

ORDU YİNE TÜRKİYE BİRİNCİSİ 

18 yaş üstünde en az iki doz aşı yaptıranların oranı en yüksek 10 illerin en başında ise Ordu yer alıyor. Tabloda Ordu'yu Osmaniye, Amasya, Muğla, Kırklareli, Çanakkale, Eskişehir, Balıkesir, Zonguldak ve Burdur takip etti.

En az iki doz aşı uygulananların oranı en düşük iller ise Şanlıurfa, Batman, Siirt, Diyarbakır, Muş, Bingöl, Mardin, Bitlis, Ağrı ve Bayburt olarak sıralandı.

"OMİCRON VARYANTINA RASTLANMADI"

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Omicron varyantına ülkemizde rastlanmamıştır. Bu varyantta virüsün birden fazla gen bölgesinde mutasyona uğradığı bilinmektedir. Ön bilgilere göre Omicron varyantı daha hızlı bulaşmaktadır ancak daha çok hasta edici özellikte olduğunu gösteren bir bulgu yoktur." ifadesini kullandı.

HEM AŞILAMADA BİRİNCİ HEM VAKA SAYISINDA

Sağlık Bakanlığı'nın 'covid19.saglik.gov.tr' adresinden yayınladığı COVID-19 Bilgilendirme Platformu verilerine göre Türkiye genelinde 18 yaş ve üzeri en az iki doz aşı oranı yüzde 81.53'ken, aynı haritada 'mavi' kategoride yer alan Ordu'nun 18 yaş ve üzeri en az iki doz aşılanma oranı yüzde 85 olarak açıklandı. 

Ordu'nun batıdaki komşusu Samsun'da bu oran yüzde 79.9, doğudaki komşusu Giresun'da 81.8, güney komşuları Tokat'ta yüzde 78.6 ve Sivas'ta ise yüzde 75.8 oldu.

Sağlık Bakanlığı'nın 'İllere Göre Haftalık Vaka Sayısı' tablosuna göre Ordu, vaka sayısı bakımından da Türkiye birincisi. Aynı tabloya göre Ordu'nun vaka oranı İstanbul, Ankara ve İzmir'den bile daha fazla. 

"BİLİMSEL OLARAK BİR AÇIKLAMASI YOK"

CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, 1 Aralık'ta TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, "Ordu ilimiz şu anda vaka sayısı itibarı ile birinci sıradadır, ama enterasan Ordu ilimiz aynı zamanda aşılamada Türkiye'de birincidir. Yani aşılamada birinci olan bir ilde, vaka sayılarının nasıl birinci olur konusunda Sağlık Bakanı'nın izahına ihtiyaç vardır. Bunun bilimsel tarafını ben bir hekim olarak izah edemiyorum" demişti. x

Editör: TE Bilisim