Her yıl 3 ve 9 Kasım tarihleri arasında kutlanan Organ ve Doku Bağışı Haftası nedeniyle bir açıklama yapan Ordu İl Sağlık Müdürü Ergün Yanmaz, özellikle bu noktada Ordu adına sevindirici haberler verdi.

Organ bağışının önemini anlatmak için eğitim ve çalışmalara devam ettiklerini belirten Yanmaz, "Bu kadar yoğun çalışmalarımızın karşılığını da alıyoruz. Türkiye genelinde 9'uncu sıradayız. Beyin ölümü bildirimleri ve donör çıkartımı ilimizde yüzde 36 civarında. Bu oran ile Türkiye ortalamasının üzerinde bulunuyoruz. 2013-2018 yılları arası 8 bin 056 vatandaşımız organ ve doku bağışında bulundu. Daha önce ifade ettiğim gibi, 2018 yılı bugün itibari ile 2 bin 189 organ bağışçımızla, Türkiye genelinde organ bağışı kazanımında 9'ncu sıraya yükseldik. İlimizde organ nakli için bugüne kadar toplam 196 beyin ölümü tespiti edildi ve bunların içinden 63 ailemiz organ nakli için onay verdi" diye konuştu.

KİMLER BAĞIŞ YAPABİLİR?

Organ bağışı, beyin ölümü, kimlerin organ bağışı yapacağı ve nerelere organ bağışı yapılacağı hakkında da açıklamalarda bulunan Yanmaz, "Organ bağışı, bir kişinin tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarını başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin verme işlemidir. 18 yaşından büyük ve akli dengesi yerinde olan herkes organlarının tamamını veya bir bölümünü tıbben yaşamı sona erdikten sonra nakledilmek üzere bağışlayabilir. Organ Bağışı Kartı sahibi olsanız dahi, istediğiniz anda ailenize bildirerek ve bağış kartınızı üzerinizde taşımayarak fikrinizden vazgeçebilirsiniz" dedi.

"BAĞIŞLANAN HER ORGAN YENİ BİR HAYATTIR"
PEKİ NERELERE MÜRACAAT EDİLİR?

Organ bağışında bulunmak için de başta Ordu İl Sağlık Müdürlüğü olmak üzere devlet hastaneleri, üniversite ve eğitim araştırma hastaneleri, özel hastaneler, toplum sağlığı merkezleri veya aile sağlığı merkezlerine başvurabileceğini belirten İl Sağlık Müdürü Ergün Yanmaz, "Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de tedavileri yalnızca organ ve doku nakliyle mümkün olan hastalarımız için, bağışlanacak her organ, yeni bir hayattır. Ölüm ile yaşam arasındaki o ince çizgide her an bir müjde bekleyen hastalara Allah'tan şifa diliyor ve herkesi bir canın filizlenmesi ve cana can olmak için organ ve doku bağışında bulunmaya davet ediyorum" dedi.

Editör: TE Bilisim