Koronavirüs (COVID-19) ile mücadelede hem salgının önüne geçmek, hem de bu virüsü yenebilmenin tek yolu, aşılama çalışmalarının hızlanmasından geçiyor. Sağlık Bakanlığı verilerine göre Türkiye genelinde bugüne kadar 21 milyon 326 bin 805 kişi aşılanırken, bunların 13 milyon 265 bin 418'i birinci doz, 8 milyon 061 bin 387'si ise ikinci doz aşı oldu.

Ordu'da ise nüfusa göre tablo oldukça vahim. 26 Nisan 2021 Pazartesi saat 11:00 itibarı ile toplam 270 bin 506 kişinin aşılandığı Ordu'da 165 bin 265 kişi birinci doz, 105 bin 241 kişi ise ikinci doz aşı oldu. 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yerli ve milli aşı çalışmalarına ilişkin 7 adayın bulunduğunu belirterek, "Yerli aşı, yerli güç ve güven demektir. Yerli aşılarımızdan insan denemelerine ilk başlayan inaktif aşı adayımız FAZ-II çalışmasını tamamlamak üzere son gönüllülerin aşılanması yapılmış ve Mayıs ayı içinde son adım olan FAZ-III aşamasına geçecektir. Bu dönemde yaygın olarak aşılama yapma imkanı da olabilecektir. Bir diğer önemli aşı adayımız virüs benzeri parçacık aşısı ise FAZ-I deneylerine kamu hastanemizde başlamış ve şu ana kadar sorun görülmeden başarıyla devam etmektedir. İkinci bir inaktif aşı adayımızın da FAZ-I klinik çalışması 10 kadar evvel başlamıştır. Sevindirici şekilde çalışması devam eden aşı adaylarımız için aşyıya bağlı olumsuz bir olay gerçekleşmemiştir. Bu günlerde üçüncü bir inaktif aşımızın daha FAZ-I klinik çalışması Ankara Şehir Hastanemizde başlayacaktır. Bir diğer inaktif ve intranazal sprey olarak uygulanan iki yeni aşı adayımız da FAZ-I çalışmalarına başlama safhasındadır. Son olarak adenövirüs temelli bir vektör aşımızın da FAZ-I çalışması için araştırma ürünü üretim çalışmaları devam etmektedir. Türkiye 7 farklı aşı platformu ile kendi gücünü elde etme yolunda önemli adımlar atmaktadır" ifadelerini kullandı.    

Editör: TE Bilisim