ORDU - Vücudun kendi tamir edici ve iyileştirici sistemlerini harekete geçirerek bedenin kendi kendisini tedavi etmesini sağlayan nöral terapi yöntemi hakkında bilgi veren Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç.Dr.Özcan Hız, "Nöral terapi otonom sinir sistemi üzerine etki ederek vücudun iç dengesine kavuşmasını sağlayan ve lokal anestezik ilaçların vücuda enjeksiyonu ile yapılan bir tedavidir" dedi.

NÖRAL TERAPİ ETKİLİ VE UZUN SÜRELİ TEDAVİ SAĞLAR

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç.Hız, "Otonom sinir sistemi, kalbin çalışması, kan basıncının kontrol edilmesi, hormonların düzenlenmesi, sindirim sisteminin çalışması, bağırsak hareketleri, idrar çıkartılması, cinsel işlevler, adet görme, terleme ve vücut sıcaklığının ayarlanması gibi temel işlevlerden sorumludur. Özetlemek gerekirse otonom sinir sistemi her hücre ile bağlantısı olan ve her hücrenin bilgisini anında vücuda ulaştıran ve vücudun dengeli çalışmasını kontrol eden bioelektriksel bir ağdır. Bu ağda meydana gelen bozukluklar hastalıklarımızın ve dolayısı ile ağrılarımızın temelini oluşturur. Yaşamımız boyunca geçirdiğimiz mikrobik hastalıklar, diş tedavileri, her türlü kazalar, ameliyatlar, fiziksel ve psikolojik sorunlar bozucu alanlar oluşturarak otonom sinir sisteminde hasarlara neden olmakta ve bu da çeşitli ağrılı durumların ortaya çıkmasına yol açmaktadır. Nöral terapi bu bozukluklar üzerine iyileştirici etkisi olan bir tedavi şeklidir. İlaçlarla tedavi edilemeyen birçok durumda etkili ve uzun süreli tedavi sağlar" diye konuştu.

NÖRAL TERAPİ YÖNTEMİ BİRÇOK HASTALIĞIN TEDAVİSİNDE KULLANILABİLİR

Doç.Dr.Özcan Hız, nöral terapinin kas ve iskelet sistemini ilgilendiren iltihaplı ve iltihapsız romatizmal hastalıklarda  yumuşak doku romatizmalarında, kas ve tendon yaralanmalarında, eklem kireçlenmelerinde, boyun, sırt ve bel ağrılarında, sinir sıkışmalarında, migren hastalığında, gerginlik tipi baş ağrılarında, fibromiyalji hastalığında, boyun kaynaklı baş dönmesinde (vertigo) ve kanser ağrısı gibi birçok ağrılı durumda kullanılan bir tedavi yöntemi olduğunu ifade etti.

HER YAŞ GRUBUNDAKİ HASTAYA UYGULANABİLİR

Nöral terapi çocuklar ve yaşlı hastalar olmak üzere tüm yaş gruplarına uygulanabilen bir tedavi olduğunu dile getiren Doç.Dr.Özcan Hız, "Hipertansiyon, şeker hastalığı, hormonal hastalıklar, karaciğer ve böbrek hastalıkları ve kanser gibi hastalıklarda rahatlıkla kullanılabilir. Miyatenia Graves hastalığında kullanılmamalıdır. Neredeyse tüm ilaçlarla birlikte kullanılabilir. Kan sulandırıcı ilaçlar kullananlarda ciddi yan etkisi olmamasına rağmen kanama açısından dikkatli olunmalıdır. Daha önce lokal anestezik ilaçlara karşı alerjik durum gelişen hastalarda kullanılmamalıdır" şeklinde konuştu.

BİRDEN FAZLA YAPILABİLİR

Nöral terapinin bir enjeksiyon yöntemi olduğunu belirten Doç.Dr.Özcan Hız, "Uygulanacak bölge antiseptik solüsyonlarla temizlendikten sonra genellikle ince uçlu insülin enjektörleri ile cilde, yara izlerine, hasarlı bölgelere, ağrılı bölgelere lokal anestezik enjeksiyonu ile yapılır. Eklem içine veya ganglionlara uygulama yapılacak durumlarda daha uzun uçlu enjektörler kullanılır. Tedavi sıklığı ve tekrar sayısı kişiden kişiye ve hastalığa bağlı olarak farklılık göstermekle birlikte, nöral terapinin yapılma sıklığı 2-3 gün ara ile olabileceği gibi daha uzun aralıklarla da yapılabilir. Seans sayısı 3-4 kez olabileceği gibi ihtiyaç duyulduğunda daha fazla tekrarlanmasında sakınca yoktur" diye konuştu.

YAN ETKİSİ OLDUKÇA AZDIR

Nöral terapide kullanılan ilaçların kortizon, ağrı kesici ve dokuyu uyuşturmaya yönelik tedavilerden farklı etki ettiğinin altını çizen Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç.Dr.Özcan Hız şöyle devam etti: "Kortizon ve ağrı kesici gibi tedavilerin etkileri sınırlı ve çoğunlukla geçicidir ve bazı yan etkileri vardır. Buna karşın nöral terapi daha uzun etkili iyileşme sağlar  ve yan etkisi oldukça azdır. Sonuç olarak, doğal bir tedavi olarak kabul edilen nöral terapi ilaç tedavisi değildir. Ağrı tedavisinde son yıllarda en güncel tedavilerden birisi ve en önemlisidir. Lokal anestezik maddelerin otonom sinir sistemi üzerinde oluşturduğu kısa etkili  uyarıdan faydalanılır. İğne cilde yapılır yapılmaz bu uyarı sinir ağında yayılır ve eskiden kalmış sinir hasarlarının hepsi bioelektriksel olarak düzeltilir. Bu sayede daha kısa sürede daha hızlı ve kalıcı sonuçlar elde edilir."
Editör: TE Bilisim