Türkiye'de ve Ordu'da günlük kullandığımız ve  hayatımızın da bir parçası haline gelen maskeler, artık her yerde satılıyor. Eczanelerde, marketlerde, benzin istasyonlarında, bakkallarda, hatta tezgahlarda dahi görmek mümkün.

Peki bu maskelerin ne kadar koruyucu ve tıbbi maske olup olmadığını nasıl anlarsınız? Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) satın alınan maskelerin tıbbi maske olup olmadığını anlamaya yarayan yeni bir cep telefonu uygulaması geliştirdi. Bu uygulamaı 'Ürün Takip Sistemi' yazarak yapılan aramada 'ÜTS Mobil' şeklinde çıkan uygulamayla öğrenebiliyorsunuz. 

ÜTS (Ürün Takip Sistemi) uygulaması ile artık vatandaşlar kullandıkları maske hakkında bilgiler edinebiliyor. Bu uygulama iki şekilde kullanılabiliyor. Ya ürünün barkodunu cep telefonu kameranız ile tarayarak sorgulayabiliyorsunuz, ya da barkod numarasını elle yazarak sorgulama yapabiliyorsunuz. Böylece ne aldığınızı, nasıl bir ürün aldığınızı anlamış olabiliyorsunuz. 

Uygulamayla kullanılan maskenin tıbbi olup olmadığı, hangi firmada üretildiği, ne zaman üretildiği gibi bilgiler öğreniliyor. Bu uygulama bilgisayarda da kullanılabiliyor. 

Editör: TE Bilisim