SAĞLIK Bakanı Fahrettin Koca Bilkent Yerleşkesi'nde birlikte gerçekleşen Toplum Bilim Kurulu ve Koronavinüs Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Pandemi ile mücadelede 'Yerinde Karar Dönemi'ne geçildiğini vurgulayan Bakan Koca Dünya genelinde görünen 'Mutasyon Virüs'ün Türkiye üzerinde bir baskınlığı olmadığını belirterek, kısıtlamaların 15 Şubat'tan itibaren gevşetilebileceğini açıkladı.

Türkiye'de 263 tane İngiltere varyantı, 23 tane Güney Afrika varyantı ve 106 tane kökeni belli olmayan bir varyantın tespit edildiğini açıklayan Bakan Koca, mutasyonların bölgesel farklılıklara da yol açmadığını belirtti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Mutasyon sayıları giderek artmaya devam ediyor, ama varolan vaka sayılarında bir etkisinin şu an olmadığını görüyoruz" diye konuştu. Vaka sayılarının 15 Şubat'tan itibaren il il açıklayacaklarını belirten Bakan Koca, mutasyonlu il sayısının arttığının altını çizdi ve "Önümüzdeki dönemde vaka artışı, seyri bizim için daha anlamlı olacak. Bazı illerimizde vaka sayılarının az, bazılarında yer yer fazla olduğunu biliyoruz" diye konuştu.

"VAKA DURUMUNA GÖRE KISITLAMALAR GEVŞETİLECEK"

Kısıtlamalar hakkında da bilgilendirmelerde bulunan Bakan Koca, "Vakanın seyri, salgının seyri bunu belirleyecek ama Mart ayından itibaren, iller bazında vaka sayısına göre birtakım kısıtlamaları kaldırmak, gevşetmek veya arttırmak gerekebilir. Bunu Bilim Kurulu çalışıyor ve onu da zaten önümüzdeki günlerde veya önümüzdeki 1-2 hafta içerisinde açıklamış oluruz. Yani bölgesel bazda, iller bazında birtakım kısıtlamaları gevşetmek mümkün olabilir" diye konuştu. 

KARADENİZ BÖLGESİ'NDE MUTASYON DURUMU

Öte yandan resmi olmayan kaynaklardan elde edilen bilgilere göre Karadeniz Bölgesi'nde sadece Samsun, Sinop, Düzce, Karabük ve Çorum'da mutasyona uğramış COVID-19 virüsü tespit edildiği öğrenilirken, Türkiye genelinde de İstanbul, Ankara, İzmir ve  Eskişehir başta olmak üzere Çanakkale, Balıkesir, Manisa, Aydın, Bursa, Uşak, Karaman, Konya, Aksaray, Çankırı, Nigde, Adıyaman, Kilis, Aydın, Gaziantep, Kahramanmaraş, Tunceli, Diyarbakır, Muş, Afyon ve Van'da mutasyon vakalarına rastlandığı iddia edildi. 

Editör: TE Bilisim