Kanadalı bilim insanları, Dünya'yı kasıp kavuran Koronavirüs'e (COVID-19) karşı kanın temizlenmesinde kullanılan diyaliz makinesiyle farklı bir tedavi metodu geliştirdi.

Lawson Sağlık Araştırma Enstitüsü'nde görev yapan ve aynı zamanda böbrek hastalıkları uzmanı (Nefrolog) olan Prof.Dr.Chris McIntyre ve ekibi, entübe olmuş COVID-19'lu bir hastayı modifiye edilmiş bir diyaliz cihazı kullanarak tedavi eden ilk ekip olarak sağlık tarihine geçti. Söz konusu modifiye edilmiş diyaliz cihazı, hastanın kanındaki beyaz kan hücrelerini yeniliyor ve vücudun COVID-19'a karşı verdiği dirençle bağlantılı olarak hiperinflamasyonla savaşması için geri çevriliyor. Böylece COVID-19 hastalarında sıklıkla görülen ve 'sitokin fırtınası' adı verilen vücudun savunma hücreleri bağışıklık tepkimesini arttırıyor.

Kanada Lawson Sağlık Araştırmaları Enstitüsü'nden yapılan açıklamada, tedavi yönteminin Prof.Dr.Chris McIntyre ve ekibinin hastaların kanını vücut dışında tedavi etme fikriyle geliştirdiğini duyurdu. Bilim ekibi, bu yöntemle COVID-19 hastalarının bağışıklık tepkisini değiştirmek için iltihap ile ilişkili beyaz kan hücrelerini yeniden programlayabiliyor. 

Açıklamada, "Araştırmada, standart bir diyalizörün ekstrakorporeal lökosit değiştirme cihazı adı verilen modifiye edilmiş bir versiyonu kullanıldı. Cihaz, kanı standart diyalizden çok daha yavaş bir devrede yavaşça temizler. Belirli seviyelerde biyokimyasal bileşenler kullanan bir işlemle, iltihaplanma ile ilişkili beyaz kan hücrelerini hedefler ve tekrar dolaşıma sokmadan önce dönüştürür. Modifiye diyalizör, bu 'yeniden programlanmış' hücrelerin artık akciğerler gibi etkilenen organlarda hiperinflamasyonla savaşmaya başlar. Klinik çalışma, Kanada'daki Victoria Hastanesi ve Üniversite Hastanesi'nde COVID-19'lu 40 entübe hastası üzerinde uygulanacak. Araştırma ekibi, tek bir hasta üzerinde etkili olan tedavi yönteminin, diğer hastalar üzerinde de etkili olup olmadığını belirlemek için sonuçları karşılaştıracak" denildi.

Prof.Dr.Chris McIntyre (yukarıda), "Nihai hedefimiz hastanın hayatta kalmasını sağlamak, iyileştirmek, oksijen ve ventilasyona bağımlılığını azaltmak. Karşılaştırma sonuçlarına göre bu tedavinin diğer terapilerle birleştirilmesi mümkün olacak" diye konuştu. 

Editör: TE Bilisim