AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, Şanlıurfa ziyareti sırasında Anadolu yerel televizyonları tarafından ortak yayınlanan 'Anadolu Soruyor' programında soruları yanıtladı. 

Özellikle son haftalarda ard arda gelen yüksek oranlı zamların sorulması üzerine Kurtulmuş şu yanıtı verdi: 

"Son dönemlerde içine girdiğimiz bu ekonomik şartların iyi anlaşılabilmesi lazım. Öncelikle 2020'nin başından beri devam eden çok ağır bir pandemi sürecini yaşıyoruz. Sadece Türkiye ekonomisi değil, Dünya'daki hemen hemen gelişmiş ekonomilerin tamamı da işin içinde olmak üzere çok büyük bir ekonomik türbülansın içinden geçiyoruz. 

Birkaç kalem şeyi söylemek isterdim. Bunlardan bir tanesi Dünya'da küresel piyasalarda mesela doğalgaz yüzde 350'nin üzerinde bir artış sağladı dolar bazında söylüyorum. Aynı şekilde akaryakıt, petrol ve türevleri onların da yaklaşık yüzde 100'ün üzerinde bir artış sağladığını gördük. Yine Dünya'daki değerli metaller dediğimiz altın, gümüş ve benzerleri çok ciddi bir arkış içerisinde oldu bu pandemi sürecinde. Endüstriyel metaller demirdir, çeliktir diğerleri yani üretimin girdisi olan metaller, oralarda da fevkalade yüksek bir pahallanma söz konusu oldu. 

Dolayısıyla küresel olarak fiyatlarda ortaya çıkan muazzam bir fiyat artışı söz konusu. Yine ayrıca dünya ekonomisinde yaşanan çok şükür Türkiye burada iyi bir durumdadır. Tedarik zincirlerinin kırılması dolayısıyla, mesela hatırlayın televizyon haberlerine de düşmüştü. İngiltere gibi, Amerika gibi büyük ülkelerde bile çarşıda, pazarda, marketlerde temel gıda ürünlerinin olmadığı dönemler oldu. Bu anlamda gıda zincirlerinin, tedarik zincirlerinin kırıldığını görmüş olduk. Ayrıca dünyada navlun fiyatlarının fevkalade yüksek bir şekilde artması, diyelim 1000-1200 dolar olan bir konteynerın 12000-15000 dolar seviyelerine çıkmış olması gibi birçok neden dünyada olağanüstü bir pahalılaşmayı ortaya koymuş oldu. Bunun sonucu olarak da bakıyoruz ki, mesela enflasyonu uzun yıllardır hiç lugatında olmayan Amerika Birleşik Devletleri'nde bile, Almanya'da bile artık enfyasyon kayda değer bir noktala gelmiş görünüyor. Bu bir kere küresel olarak karşılaştığımız bir süreçtir."    

Türkiye'de yaşanan kur hareketlerinin izahı ve gerekçesinin olmadan gerçekleştiğini belirten Kurtulmuş, "Nasıl olduysa hiçbir ekonomik gerekçesi olmadan, hiçbir rasyonel şart söz konusu değilken maalesef birden Türkiye'deki döviz fiyatları üzerinde bir oynama söz konusu oldu ve dolar olarak konuşursak 18 TL seviyesine kadar yükseldi. Bu tabii değil, bunun bir izahı yok. Eğer öyle olsaydı, niye hemen 12 TL'ye düştü bunun da kolay kolay izah edilebilmesi lazımdı aynı mantıkla. Dolayısıyla burada biz fiyat artışları meselesinin üzerinde durmamız gerektiğine inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

"DÖVİZ KURLARI AŞAĞIYA GİDECEK"

Kurda yaşanan dalgalanmanın Türkiye'deki vatandaşlardan da kaynaklandığını belirten Kurtulmuş, "Vatandaşlarımız rahat olsun. Döviz 12-13 bu seviyede bir müddet daha gittikten sonra belki biraz daha aşağıya gidecektir" dedi.

Türkiye'nin tasarrufu az olan bir ülke olduğunu belirten Kurtulmuş açıklamalarını şu şekilde sürdürdü: "Türkiye'de halkımız orta vadeli tasarruflarını döviz üzerinden, uzun vadeli tasarruflarını ise altın üzerinden yapıyor. Dolayısıyla burada bizim atıl bir şekilde duran, ekonominin içerisine karışmayan, kenarda bir güvence, bir yatırım olarak saklanan altınlarımız ve dövizlerimiz var. Bunu da bir not olarak koymak lazım. Bütün bunların sonucunda özellikle dövizin yukarıya çıktığı dönemlerde otomatik olarak bütün fiyatlar yukarıya doğru çıktı. Şimdi bu yeni ekonomik politikamız çerçevesinde inşallah dövizler belli bir seviyede kalmaya, biraz daha aşağıya inmeye devam edecek. Bu süre geçicidir." 
 

Editör: TE Bilisim