ORDU'da fındık hasat sezonunun yaklaşmasıyla siyasilerin yeni gündemi fındık oldu. CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, "Fındık taban fiyatı en az 20 TL olarak açıklanmalıdır" deyince sert tepki anında Saadet Partisi'nden geldi. SP Ordu İl Başkanı Erkan Temiz "At yarışı spikeri. Fındıktan zerrece haberi olmayanın fındık hakkında ahkam kesmesi at yarışı spikerliğinden başka bir şey değildir. 2019 ürünü için en az 25 TL taban fiyat verilmelidir" dedi.

CHP'Lİ ADIGÜZEL "EN AZ 20 TL OLMALIDIR" DEDİ

Sosyal medya hesabından açıklamalarda bulunan CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, "Fındık üreticisi fındığın dalından tutmadan taban fiyatı en az 20 TL olarak açıklanmalıdır. Çiftçi bugünlerde 18 TL'ye alıcı bulan fındığı, 9 ay önce 12-12,5 TL'ye satmak zorunda bırakılmış, kilo başına 5-6 TL zarara uğratılmıştır. Bu yıl da çiftçinin bizzat yine devlet tarafından TMO eliyle ve ayrıca uluslararası çıkar şebekesi ve yerli işbirlikçileri tarafından soyulmasına asla müsade etmeyeceğiz. Tüm üreticileri elbirliği ile emeğin hakkını savunmaya, yüksek sesle taleplerini dile getirmeye davet ediyorum" dedi.

SP'Lİ TEMİZ'DEN SERT TEPKİ: "AT YARIŞI SPİKERİ"

Bu açıklamalara ilk tepki yine sosyal medya hesabından açıklamalarda bulunan Saadet Partisi Ordu İl Başkanı Erkan Temiz'den geldi. CHP'li Adıgüzel'e sert tepki gösteren Temiz, "At yarışı spikeri. Fındıktan zerrece haberi olmayanın, fındık hakkında ahkam kesmesi at yarışı spikerliğinden başka bir şey değildir. Rekolte ne kadar? Bilmiyor. Maliyet ne kadar? Bilmiyor. 80 milyar dolarlık çikolata piyasasının en önemli hammaddelerinden biri olan fındığın üreticisi bu piyasadan ne alıyor? Bilmiyor. Amaç ne? Filanca mebus fındığa sahip çıktı dedirtmek. Bilmiyorsanız gelin ogretelim sonra konuşun" dedi.

"TABAN FİYAT EN AZ 25 TL OLMALI"

Saadet Partisi Ordu İl Başkanı Erkan Temiz, "2018 ürünü fındığın kilogram maliyeti ortalama 13 TL idi. Gübre, ilaç nakliye ve işçilik gibi giderlerde tahmini maliyet artışı yüzde 40-50 olmuştur. 2019 ürünü fındığın tahmini maliyeti 18 TL civarındadır. 
Fındık üreticisine en az yüzde 30 kar konulduğunda 2019 ürünü fındık için en az 25 TL taban fiyat verilmelidir. Bu da 4,31 Dolar olacaktır ki, ülkeye girecek dövizin 3 milyar doların üstüne çıkması demektir." dedi.

Editör: TE Bilisim