ANKARA - TBMM'de basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, maden kazalarında hayatını kaybeden işçilerle ilgili yapmayı düşündükleri çalışmalar hakkında konuştu. Çalışmada geçmişteki maden kazalarında ölenler için de bir şey olup olmayacağı yönündeki soruya yanıt veren Bakan İslam, bu konunun Bakanlar Kurulu'nda konuşulacağını söyledi. 

Mevcut yasalarda 'sivil şehit' konusunda herhangi bir tanımlama bulunmadığına dikkati çeken Bakan İslam, "Biz vazife malüllerine 'şehit' diyoruz, öyle kabul ediyoruz ama yasalarımızda şehitliğin tanımı hiç yok. Dolayısıyla da bu tabirleri yasada kullanmıyoruz, 'vazife malülü' diyoruz. Ama bazı vazife malüllerini, şehitlik kapsamı içerisinde hakları bakımından değerlendiriyoruz ve onlara bu hakları veriyoruz" diye konuştu. 

"BAKANLAR KURULU'NDA MAYASA YATIRILACAK"

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam özellikle bu konunun Bakanlar Kurulu'nda gündeme getireceğini belirterek, "Yarın konuşacağız" yanıtını verdi. Bakan İslam, "Peki şehitlik kavramı üzerinden mi yola çıktınız?" sorusu üzerine de sözlerini şöyle sürdürdü: "Şehitlik kavramı yasayla tanımlanmış bir kavram değil. Yasalar üzerinden devam edeceğimiz için o çok sonraki bir iş. Bizim bunu daha sonra bakanlık olarak belki yapmamız ve düzenlememiz gerekir. Ama şu acil ortamda düşündüğümüz bir şey değil. Şu andaki yasaların kullandığı kelimeleri ve terimleri kullanarak bir düzenleme yapacağız. Yani bunun hiçbir önemi yok. Hani 'şehit' kelimesi kullanılıyor mu, kullanılmıyor mu? Bu çok önemli bir şey değil. Önemli olan sosyal hakları, özlük hakları hangi kapsamda değerlendiriliyor." dedi. 

"SADECE SOMA İŞÇİLERİ Mİ?"

Öngörülen hakların ne olacağını konusunda da konuşan Bakan İslam, "Sivil şehit hakları, oraya atıf olacak" karşılığını verdi. "Bu çalışmayı yaparken sadece Soma ile nasıl sınırlı tutulacak ya da sınırlı tutmayacak mısınız?" sorusu üzerine İslam, farklı senaryolar üzerinde durduklarını belirterek, "Yasal değişiklik olmadan bu hakları vermek mümkün değil. Biz çalışmamızı tamamlarız yarına kadar ve Bakanlar Kurulu'nda konuşulur. Bakanlık olarak kendi çalışmalarımızı tamamlamak üzereyiz. 3 gündür bunun üzerine çalışıyoruz. Hangi senaryolar uygulanırsa hangi haklar verilir" şeklinde konuştu. 
Editör: TE Bilisim