Saadet Parti Ordu İl Başkanı Erkan Temiz, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan fındık fiyatına tepki gösterdi, "Seçim yatırımı" dedi.

Yazılı açıklama yapan Temiz, fındıkta fiyat açıklanmasını "Yaklaşan yerel seçimler için bir yatırım olduğunu açıkça göstermektedir. Bu zamanda yapılan fiyat açıklamasının ilk sebebi, Karadeniz bölgesinde, fındık fiyatları sebebiyle oluşan tepkileri bastırmak, yerel seçimlerde yaşanması muhtemel oy kaybının önüne geçmektir. İkinci sebep ve gizlen asıl sebep hala üreticinin elinde bulunan ayrıca emanet olarak verilen fındıkların ucuz fiyattan rantiyeci sermayeye peşkeş çekmektir" şeklinde tanımladı.

"FINDIĞIN MALİYETİ 13.90 LİRA"

Başkan Temiz açıklamalarını şöyle sürdürdü: "Ağustos ayı başında, o günün birim fiyatları üzerinden yapılan araştırma ve hesaplamada, 2018 ürünü 1 kg fındığın 13,90 TL'ye mal olduğu bilinen bir durumdur. Konunun uzmanlarınca yapılan açıklama bu yöndedir. Maliyeti 13,90 TL olan fındık için verilen 14,00 TL fiyat, adeta fındık üreticisi ile dalga geçmek, alay etmektir. Olması gereken fiyat, maliyet + yüzde 30 refah ki, 13,90x%30=4,17 + 13,90 = 18,07 TL'dir. Maliyet hesaplaması Ağustos ayı başında, o günün birim fiyatlarıyla yapılmıştır. TL'de yaşanan değer kaybı ve %30'ları aşan enflasyon oranları dikkate alındığında, bu gün belirlenen fındık fiyatının 25,00 TL'nin altında olması kabul edilemez.

"YABANCI SERMAYENİN SERVETİNE SERVET KAZANDIRACAK"

Açıklanan fiyat Ferrero başta olmak üzere fındıkta tekel konumuna gelen yabancı sermayenin servetine servet kazandırmaktan başka bir işe yaramayacaktır. Bu fiyatla hükümet bir defa daha göstermiştir ki üretici diye bir derdi yoktur. Elindeki her türlü yetkiyi rantiyeci sermaye için kullanmaktadır. İşte bu sebeple biz, bu gün açıklanan fiyatın üreticinin bir işine yaramadığını ifade ediyoruz. Hükümet, fındık üreticisinin emeğinin karşılığını vermek için değil, halen pazara indirilmeyen fındığın, ucuz fiyattan satılmasının yolunu açmak, fındık fiyatlarının artmasının önüne geçmek için, maliyet oranında fiyat açıklamıştır. Açıklanan rakam taban fiyat değil tavan fiyattır. Bu fiyat, serbest piyasada fındığın fiyatının artmasını sağlamayacaktır. Fındığını satmayan veya emanete verip fiyatını kesmeyen üretici, bu fiyatla birlikte yüksek fiyat beklentisinden vazgeçecek ve mecburen fındığının fiyatını kesecektir. Tüm bunlar tekelci emperyalist sermayeye kazandıracak, üreticiye, Türkiye'ye kaybettirecektir."  

Editör: TE Bilisim