ANKARA - TBMM'de basın toplantısı düzenleyen MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri, dünyanın 140 dolara mal ettiği kömür çıkarma işlemini 23.8 dolara düşürdüğünü övünerek söyleyenlerin, Soma'da meydana gelen felaketin en önemli nedenini ifade ettiklerini söyledi. 

"YALNIZ CANLAR DEĞİL, İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMİ DE TOPRAK ALTINDA"

Soma'daki madenin derinliklerinin yüzlerce can ile birlikte uygulanan taşeron sistemini, işletme biçimini ve bir zihniyeti de yuttuğunu belirten Yeniçeri, "Orada toprağın altında yalnız canlar değil, iş ve sosyal güvenlik sistemi de kalmıştır" dedi. Yeniçeri, Türkiye'nin ölümlü maden kazalarında dünyada ilk sırada yer almasının kazaların madenciliğin doğası ya da yazgısı ile açıklanmasının bir saptırma olduğunu ortaya koyduğunu belirtti. 

"ERDOĞAN FACİASI ORTAYA ÇIKTI"

ILO'nun 176 sayılı sözleşmesini dünyada 24 ülke onaylarken Türkiye'nin halen bu sözleşmeyi onaylamamış olduğuna dikkati çeken Yeniçeri, "Canlarını kaybeden insanlar, kaybettikleri canlarının bedenlerini ocağın derinliklerinden çıkarma gayreti içindeyken birdenbire karşılarında Başbakan Erdoğan'ı buldular. Başbakan Erdoğan'da orada konuşunca ikinci bir grizu patlaması, maden faciası denilen facia, Erdoğan faciası olarak ortaya çıktı" dedi. Yeniçeri, Soma'daki maden faciasında asıl kusurun kimde olduğunun ortaya çıkarılması için Çalışma ve Sosyal Güvenlik ile Enerji ve Tabii Kaynaklar bakanlarına cevaplaması için şu soruları yöneltti: 

"Denetimlerde neden böyle bir felaketin olma ihtimali öngörülememiş ve gerekli önlemler alınmamıştır? Özel sektöre geçişi sonrasında maden ocaklarında ölümlü kaza sayısının devlet tarafından işletilme dönemine göre üç kat artış gösterdiği açıklanmıştır. Bu durum özelleştirme ve uygulamalarıyla ölümler arasında açık bir ilişkinin olduğunu göstermiyor mu? Soma’da ölen madenciler iş güvenliğini maliyet olarak gören bir zihniyet tarafından bu faciayla karşı karşıya bırakılmamışlar mıdır? Türkiye maden güvenliği bakımından neden bir Şili kadar olamamıştır? İşverenin kısa sürede hızlı ve yüksek kazanç için üretim zorlamaları, kazalara davetiye çıkartmamış mıdır? Yerin altında asgari ücretle, köle gibi madenci çalıştırıldığından habersiz miydiniz? Soma’daki maden ocaklarını Soma Kömür İşletmeleri AŞ’ye ruhsat iznini kim verdi? Soma AŞ’nin kömürünü alım garantisini kim sağladı? Bütün bu sorular bağıra bağıra görev ihmali, ağır kusur ve yetersiz yönetimi göstermiyor mu?"
Editör: TE Bilisim