TÜRKİYE İstatistik Kurumu 2018 yılı Eylül ayı enflasyon oranlarını açıkladı. Buna göre, Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 6.30, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 19.37, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 24.52 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 13.75 artış gerçekleşince Hükümet düğmeya bastı.

Yerel seçimler öncesinde şimdi en önemli hedef, enflasyon rakamlarını aşağıya çekmek için izlenecek yollar. Bunlardan bir tanesi hayata geçirildi. Enflasyonla mücadele konusunda CNN Türk'e konuşan AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, en önemli amaçlarının tezgahı dağıttırmamak olacağını söyledi.  

"HASSASİYETİMİZ KUR SALDIRILARININ KRİZE DÖNÜŞMESİNİ ÖNLEMEK"

İşte Kurtulmuş'un açıklamaları: 

"Türkiye hakikaten çok hassas bir dönemden geçiyor. Bu ekonomi ile ilgili konular Türkiye gündeminin tabiki ilk maddesidir, kuşkusuz ilk maddesidir. Burada bizim en temel hassasiyetlerimizden birisi, bu kur saldırıları ile birlikte başlayan sürecin bir krize dönüşmesini önlemek, bunun da birebir vatandaşımızın cebine olan etkilerini azaltmaya çalışmaktır. Bunun için de yapılacak olan en temel hususlardan birisi tezgahı dağıttırmamaktır. Yani üreticimizin, fabrika sahiplerinin, atölye sahiplerinin, Türkiye'nin ana eksenini oluşturan KOBİ'lerin üretim gücünün bir şekilde korunmasını temin etmektir ve vatandaşımızın da enflasyon baskısı altında kalmasını önlemektir." 

"HEM MARKETLERDE, HEM DE BANKA FAİZLERİNDE İNDİRİM" 

Kurtulmuş, enflasyonla mücadele anlamında 2 temel konunun gündeme geldiğini belirterek hem banka faizlerinde, hem de belirli marketlerde yüzde 10'luk bir indirime gidileceğini açıkladı. Kurtulmuş sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu pakette 2 tane temel şey gündeme getirildi. Bunlardan bir tanesi üretici enflasyonunu önlemek için iki kanaldan, bir KOSGEB üzerinden üretici firmalarımıza verilecek desteklerin gündeme getirilmesi, ikincisi de Bankalar Birliği üzerinden üreticilerimizin sırtında çok büyük bir yük haline gelen faiz yükünü azaltmak için yüzde 10 civarında son faiz oranlarına göre bir indirime gidilmesi. Bunun mutlaka üreticimizin ürettiği mallarının fiyatlarına yansıyacağına düşünüyoruz. 

İkincisi de şimdilik belli firmaların katıldığı ama zaman içerisinde herhalde Türkiye'deki belli başlı birçok firmamızın bu işin içerisine katılacağı pazara, çarşıya yansıyacak olan, vatandaşımızın tüketici fiyatlarını etkilecek olan husustur. Burada da yüzde 10'luk gibi bir indirimin gündeme getirilmesi ve bunun da en az 5 ay gibi bir süre içiresinde sürdürülmesine karar verilmesi önemli bir karardır. Uygulamaları da inşallah güzel olacak."

"KISA SÜREDE VATANDAŞA YANSIYACAK"

Ekonomideki dalgalanmalar karşısında bir taraftan fırsatçılar, bir taraftan haksız kazanç elde etme çabasında olan stokçular, bir taraftan da enflasyon rakamlarını aşağıya çekmek için mücadele ettiklerini belirten Kurtulmuş, şu ifadeleri kullandı: "Ümit ediyoruz ki, tüketici fiyatlarına yansıyacak ve vatandaşımızın hayat pahalılığı dediğimiz enflasyon yükünün altında ezilmesine mani olacak bir sürece girmiş olacağız. Bunun da öyle görünüyor ki, çok kısa bir süre içerisinde vatandaşımıza yansıması mümkündür."   

Editör: TE Bilisim