ANKARA - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) 70.Genel Kurulu'nda ilk ve açış konuşmasını TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu yaptı. Genel kurullardaki protokol kurallarına göre de Hisarcıklıoğlu'nun ardından Ana Muhalefet Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun konuşması gerekiyordu. Ancak TOBB Yönetimi, konuşma sırasını Kılıçdaroğlu'ndan önce Başbakan Erdoğan'a verdi. 

"NEDEN TOBB'A GELİNCE PROTOKOL KURALLARI UYGULANMIYOR"

Kılıçdaroğlu ise konuşmasında TOBB Yönetimi'nin protokol kurallarını uygulamamasına tepki göstererek, "Her devletin, saygın her devletin protokol kuralları vardır. Neden TOBB'a gelince protokol kuralları uygulanmıyor? Korkuyorlarsa, korkmasınlar bu ülkede Cumhuriyet ve demokrasi var" diye konuştu. 

"NEDEN BENİ DİNLEMİYOR? CESARET EDEMİYOR"

Başbakan Erdoğan'ı konuşma protokolüne uymadığı ve konuşmasının ardından salondan ayrılmasını eleştiren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Konuştu ve ayrıldı. Neden beni dinlemiyor? Cesaret edemiyor" dedi.

İşte CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun o konuşmasından satır başları:

"İki yıl önce size iki soru sormuştum. 'Ben Başbakan'ı eleştirirsem başıma bir şey gelir mi' diye düşünüyor musunuz, düşünmüyor musunuz? Bu bir. İkincisi de 'Telefonlarım dinleniyor mu, dinlenmiyor mu? Elinizi vicdanınıza koyun bu soruları yanıtlayın"

"Yanlış bir tartışmayı yapıyoruz; 'Ali mi olsun cumhurbaşkanı, Veli mi olsun?' niye onları tartışıyoruz? Önce cumhurbaşkanın niteliklerini tartışmalıyız."

"Cumhurbaşkanı şaibeli olmamalı, öfkeyi sanat olarak kullanmamalı, halkı kucaklamalı, sade olmalı, güzel bir dil kullanmalı, herkese eşit mesafede olmalı, bağımsız ve tarafsız olmalı, devletin bütün kurumlarını uyum içerisinde çalıştırmalı, halkın adamı olmalı. Cumhurbaşkanı böyle olmalı, biz böyle istiyoruz."

"Başbakan kendisi okumuyor, okuyanlar da ona ya doğrusunu söylemiyor veya o anlamıyor, kendi bildiğini okuyor. Sivil cumhurbaşkanı konusu da böyle…"

"Bana sordular, 'eski bir genelkurmay başkanı cumhurbaşkanı adayı olursa destekler misiniz' diye.  Sivil birisinin olması gerektiğini söyledim. 'Sen de sivilsin, ben de sivilim' diyor. Ben zaten sana bir şey demedim ki, ama sen üstüne alınıyorsun, neden? Çünkü bizi dinlemiyor, takılmış kalmış"

"'Bana diktatör diyor'  diye konuştu. Yasama ve yargı benim için ayak bağı diyen, Anayasa'yı çiğneyen bir kişiye ne denir?"

"Bana diktatör diyorsun diyor. Bilboarddaki  ilanı yasaklatan Başbakan'a dünyanın hangi modern ülkesinde sıradan bir devlet adamı kimliği ile seslenilir?"

"Sayıştay raporlarını getirtmeyeceksiniz, anayasal kurumu çalıştırtmayacaksınız, CHP'nin bilboordlara parasını ödeyerek vereceği ilanı yayınlatmayacaksınız, 'yasama ve yargı benim için ayakbağı' diyeceksiniz, sonra bu ülkede demokrasiden söz edeceksiniz, hukukun üstünlüğünden söz edeceksiniz. Hadi canım sen de…"

"Uygar bir ülkenin yöneticileriyle devlet adamları önce risk analizi yapar riskler saptanır giderilir. Biz de ne yapılıyor?  Kervan yolda düzülür deniliyor. Öldükten sonra önlem alıyoruz"

"Her devletin, saygın her devletin protokol kuralları vardır. Büyükelçi nasıl karşılanır, protokol kuralı vardır. Cumhurbaşkanı geldiğinde ne yapılır, protokol kuralı vardır. Cumhurbaşkanı'nın yemeğinde nasıl davranılır, protokol kuralı vardır. Genel kurullarda devlet erkanı geldiği zaman konuşmalar hangi sırayla yapılır. Protokol kuralları vardır. Şimbi ben, TOBB'un değerli yöneticilerine seslenmek istiyorum. Siz neden bu protokol kurallarına uymuyorsunuz? Hangi gerekçeyle uymuyorsunuz? Bakın değerli arkadaşlarım, Anayasa Mahkemesi'nde protokol kuralları uygulanır, Danıştay'da protokol kuralları uygulanır. Kutlu Doğum Haftası'nda protokol kuralları uygulanır. Mevlana'yı anma törenlerinde protokol kuralları uygulanır. Neden TOBB'a gelince prokotok kuralları uygulanmıyor? Neden uygulanmıyor? Eğer TOBB'un yöneticileri korkuyorlarsa, korkmasınlar bu ülkede Cumhuriyet ve demokrasi var. Neden korkuyorlar? Derler ki kusura bakma Sayın Başbakan. Sizin koyduğunuz, devletin koyduğu protokol kuralları var. Bu kurallara göre herkes konuşur. Sıranıza göre siz de konuşacaksınız. Konuştu ve ayrıldı. Neden beni dinlemiyor? Cesaret edemiyor."  
Editör: TE Bilisim