GİRESUN - Ordu'dan başlayıp üç günün sonunda Giresun'da sona eren Fındık Yürüyüşü'nün son gününde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da Giresun'a geldi. Atatürk Meydanı'nda toplanan fındık üreticilerine seslenen Kılıçdaroğlu, fındıkta yaşanan haksızlıkların karşısında duracaklarını söyledi.  
CHP Lideri Kılıçdaroğlu sözlerine ilk olarak, "Alın terinize, emeğinize her zaman, her ortamda saygı duydum. Bize, alın terine saygı duymayı öğreten kişi rahmetli Bülent Ecevit'tir. Emek demiştir, ekmek demiştir, iş demiştir, aş demiştir. Ne ezen, ne ezilen. İnsanca, hakça bir düzen demiştir. İnsanca ve hakça bir düzeni bu ülkeye getireceğiz, sözüm söz" diyerek sözlerine başladı.   

Fındık için burada olduklarını dile getiren Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Fındık için mücadele ediyoruz. Bunun için arkadaşlarımız yürüdüler. Beni dikkatle dinlemenizi isterim. Birinci sorumuz şu. Fındık neden önemlidir? Neden önemli? Çünkü fındık bir stratejik üründür. Ne demek stratejik ürün? Üç açıdan anlamı var fındığın. 

"15 İLDE 502 BİN AİLENİN GELİR KAYNAĞI"

Birincisi şudur. Türkiye'de 33 ilde fındık ekiliyor. 15'inde, 15 ilde temel geçim kaynağıdır. Yani fındık olmasa bu 15 ilde hayat olmuyor, birinci neden budur. İkinci neden şudur. Bu 15 ilde, 502 bin ailenin gelir kaynağı fındıktır. 502 bin aile. Bir üçüncü temel nokta, tarım ürünü olarak ihraç ettiğimiz fındık, gelir açısından Türkiye için bir numaradır. Bir numaralı ürün tarım ihracatımız fındıktır. Milyarlarca dolar, fındık ihracatından para kazanıyoruz. Peki soru şu. Milyarlarca dolar para kazanıyoruz. Peki bu fındığı eken üreticiye ne veriyoruz? Alın terinin karşılığını veriyor muyuz? Emeğinin karşılığını veriyor muyuz? İşte sorunumuz buradan başlıyor."

"FINDIK 82 YIL ÖNCE STRATEJİK OLDU"

Fındığın ilk olarak 10 Ekim 1935 yışında düzenlenen ilk Milli Fındık Kurultayı ile stratejik ürün olduğunu dile getin Kılıçdaroğlu, "10 Ekim 1935. İlk milli fındık kurultayı toplanıyor. Açılmışını rahmetli Celal Bayar yapar ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ölmeden önce Fiskobirlik'in kurulma tarihini verir ve kurar" diye konuştu. 

"ELİN OĞLU NİYE FİYAT BELİRLİYOR?"

Türkiye'nin fındık üretiminde Dünya birincisi olduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, "Soru şu, madem ki Dünya birincisiyiz, bu fiyatı niye biz belirlemiyoruz? Elin oğlu niye fiyatı belirliyor? Bizim güçümüz mü yok? İmkanımız mı yok? Hayır var, imkanımız da var. Gücümüz de var ama fındık üreticisi bir araya gelmediği için, ortak ses çıkarmadığı için, ortak mücadele etmediği için onun alın terini bir avuç yabancı sömürüyor. Buna izin vermeyeceğiz. Sonuna kadar mücadele edeceğiz" dedi.

"TEMEL SORUN ÜLKEYİ YÖNETENLERDE"

Fındıkta yaşanan çıkmazın sorumlusunun bu ülkeyi yönetenler olduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, "Bu sorun niye çözülmüyor? Eğer bu ülkeyi yönetenler, alın terinin ne kadar değerli olduğunu bilseler, bu ülkeyi yönetenler fındığın bu bölge için ne kadar önemli olduğunu bilseler, bu ülkeyi yönetenler milyarlarca dolar fındık ihracatından gelir elde ediliyor. Bir kısmını da fındık üreticilerine verelim diyebilseler, bu dram yaşanmaz. O zaman temel sorun nerede? Temel sorun bu ülkeyi yönetenlerde" şeklinde konuştu.

"FINDIKTA İSTİKRARI 2 YILDA SAĞLARIM"

Fındıkta olması gereken, fiyatta istikrarı sağlamaktır. O zaman soruş şu? Bunu kim sağlar? Dünyanın bütün ülkelerinde fiyatta istikrarı kim sağlar sorusunun cevabı şudur. Devleti yöneten hükümetler. Eğer sağlamıyorsa, çiftçisine, üreticisine sahip çıkmıyor demektir. 15 yıldır bu ülkeyi yöneteceksin, fiyatta istikrar sağlayamayacaksın. Size sözüm söz. Terörü nasıl 4 yılda bitiririm diye söz verdiysem, fındıkta fiyat istikrarını da 2 yıl içinde sağlayacağım" ifadelerini kullandı.
Editör: TE Bilisim