ORDU -  Karadeniz Bölgesi'nde 8 milyon insanı ilgilendiren, 500 bin ailenin en önemli geçim kaynağı olan fındıkta 2017 yılı hasatına az bir zaman kaldı.

Ancak, ne Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tahmini rekolteyi açıkladı, ne de Toprak Mahsülleri Ofisi fındığa müdahil olup olmayacağını açıkladı. Fındıkta yaşanan bu belirsizlikler devam ederken, CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, sorunu Meclis'e taşıdı ve fındığı konuştu. İşte Torun'un açıklamaları:

"FINDIK ÜRETİCİSİ HÜKÜMETE NE YAPTI?"

"Karadeniz Bölgemizde çok önemli bir geçim kaynağımız olan fındıktan bahsetmek istiyorum.  Yaklaşık bir hafta sonra fındık hasatı başlayacak, toplanmaya başlanacak, ama hala malesef ne rekolte tahmini var, ne de fiyatla ilgili bir açıklama var. Karadeniz üreticisi, fındık üreticisi tamamen kaderine terk edilmiş ve hasata başlayacağı malesef bahçeye girmekte artık tereddüt halindedir. Halbuki 8 milyon insanı ilgilendiren, 500 bin insanın direk geçimini sağlayan bir üründen bahsediyoruz. Bu ülkeye 3,5 milyar dolar döviz kazandıran ve bu ülkede 70 sente muhtaç olduğu günlerde dahi önemli bir ihraç geliri olan bir üründen bahsediyoruz. Karadeniz insanı, fındık üreticisi ne yaptı bu hükümete? Ne yaptı da bu Hükümet fındık üreticisini cezalandırıyor. Bakıldığındı sahilde en fazya oyu hükümet alıyor, AKP alıyor ama fındık üreticisi vefa gösteriyor, ama hükümet fındık üreticisine vefa göstermiyor. Şu anda fındık toplayan işçinin alacağı yevmiye belli değil, üretici kaç liraya hasat ettirecek belli değil ve şu ada çaresizlik hakim."

"LÜTFEN BU FERYADI DUYUN"

"İl dışından gelen, yurt dışından gelen fındık hasat döneminde büyük bir sevinçle coşkuyla bahçeye giren üretici malesef küsmüş durumdadır. Lütfen bu feryadı duyun. Fındık üreticisine sahip çıkın. Fındık üreticisi şu anda mağdur ve bahçeye girmeme noktasında. O yüzden TMO eğer piyasaya girecekse bunu açıklasın. Bir fiyat oluşacaksa şimdiden bilinsin. Fındık toplamaya bir hafta gelmiş hala rekolte tespiti yapmayan bir Tarım Bakanlığı var. Sayın Bakanı kutluyoruz. Kendisiyle geçmişte görev de yaptık, belki göreve yeni gelmiş olabilir ama derhal bu konuyla ilgilenilmeli." 

"ORDU'NUN KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI 'TAKİP EDİYORUZ' DEMİŞTİ"

Fındık ve fındık üreticileri hakkında her defasında dolaylı açıklamalarıyla dikkatleri çeken Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, daha önceki açıklamalarında konunu takipçisi olacakları sözünü vermişti. Kurtulmuş, bir açıklamasında "Birisinin kazancı diğerinin aleyhine olmamalı. Bizim söylediğimiz bu. Üretici kazanacak, ya da tüccar-ihracatçı kaybedecek. Ya da tersi, bir takım manüplasyonlarla üretici kaybedecek, ihracatçı-tüccar kazanacak. Böyle birşey olmaz, bunu titizlikle, dikkatle takip ediyoruz."
Editör: TE Bilisim