ANKARA - Türkiye Cumhuriyeti devletinin resmi armasının belirlenmesini içeren yasa teklifinin, TBMM Anayasa Komisyonu'nda görüşülmesine başlandı. Anayasa Komisyonu Başkanı ve Ak Parti İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu, toplantının açılışında yaptığı kısa konuşmada, teklifin içeriği konusunda bilgi verdi.  

Teklifin sahibi Ak Parti Şanlıurfa Milletvekili Zeynep Armağan Uslu, devletlerin milli kimliğini tanımlayan iki temel unsurundan birinin bayrak, diğerinin ise arma olduğunu söyledi. Türkiye'nin bir devlet armasının bulunmamasının önemli bir eksiklik olduğuna işaret eden Uslu, köklü bir tarihsel ve kültürel geçmişe sahip devletin arması olması gerektiğini belirtti. Bütün partilerin görev alacağı bir komisyonun arma üzerinde çalışma yapacağını ifade eden Uslu, "Tarihsel mirasımızın bütün unsurlarının ve bugünkü yeni Türkiye'nin kodlarına sahip olan kapsayıcı bir arma oluşturulabilir" dedi. 

CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan da teklifteki gerekçelere katılmamanın mümkün olmadığını belirterek, "Bugün Cizre'de Türk Bayrağı ile gezmek herkesin cesaret edebileceği bir şey değil" ifadesini kullandı. Armanın Türkiye Cumhuriyeti'nin niteliklerini içinde barındırması gerektiğini vurgulayan Bayraktutan, "Cumhuriyetin sembolü olan bayrakla birlikte aynı nitelikleri sağlayan, siyasi kimliklerimizin ötesinde, içinde hin oğlu hinlik olmayan bir arma olmasını istiyorum" dedi. Bayraktutan, armanın özenli ve ayrıntılı bir çalışmayla belirlenmesinin önemli olduğunu ifade ederek, ortaya çıkan sonucun 10, 20, 30 yıl sonra çeşitli gerekçelerle değiştirilmeye çalışılmasına yol açacak durumlardan kaçınılması gerektiğini dile getirdi. 

Devletin üst düzey yöneticilerinin çeşitli ortamlarda ve açıklama yaparken arkalarında Ulu Önder Atatürk'e ait resim ve fotoğrafları kullanmaktan kaçındığını, bunun tesadüfi bir durum olmadığını ileri süren Bayraktutan, armada Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Atatürk'ün yer almasını istedi. Komisyon Başkanı Kuzu ise armaların kişi figürü içermediğini hatırlatarak, konunun Atatürk ile ilgili bir mesele olmadığına dikkati çekti. 

MHP'Lİ KORKMAZ: "SULTANIN TUĞRASI EKSİK"

MHP'li Korkmaz ise devletin resmi arması için tüm siyasi partilerin ortak bir teklif vermesinin daha doğru bir yaklaşım olduğuna inandığını dile getirerek, Ak Parti'nin bir ön alma yaklaşımı içinde olduğunu savundu. Türkiye'nin önemli sorunları bulunduğunu, arma yapma çabasının gündemi değiştirme amaçlı olup olmadığını sorguladığını belirten Korkmaz, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki karşılama töreninde 16 eski Türk devletinin askerlerinin sembolize edilmesine de değindi. Korkmaz'ın "Bir kaç gün önce bir fotoğraf servis edildi. Sayın cumhurbaşkanı her merdivene 16 Türk devletini temsil eden asker koydu. Sultan var, debdebe, şaşa, lüksüyle saray var. Herhalde sultanın tuğrası eksik. Onun için çalışma yapıyoruz gibi bir kanaat oluşmaya başladı" sözleri üzerine komisyon Başkanı Kuzu, "16 asker uygulaması yanlış mı?" diye sordu. Korkmaz da "Bizi bu meseleler rahatsız etmez. Bizi rahatsız eden şu; 'Tarihimizle yüzleşiyoruz deyip Türk tarihini lekelemeye çalışanların, şimdi böyle bir fotoğrafla riyakarlığa soyunmuş olmasıdır" karşılığını verdi. 

"MİLLETİN ARMAYA DEĞİL, KARNINI DOYURACAK SARMAYA İHTİYACI VAR"
 
MHP'li Korkmaz, "Sayın Uslu, 'Milli kimliğin iki unsurundan biri bayrak biri armadır' dedi. Arma için bu kadar hassasiyet gösterirken bayrağın gönlerden indirilmesine hükümet neden yeterli tepkiyi vermedi. Milletin armaya değil karnını doyuracak sarmaya ihtiyaç vardır" diye konuştu. 

CHP'Lİ ÖZGÜNDÜZ: "ATATÜRK SEMBOLLERİ YOK EDİLİYOR"

CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz de, "Burada bir başka sıkıntı çıkacaktır; Türk Bayrağı tüzüğünde şu anda kullanılan cumhurbaşkanlığı forsu var. Cumhurbaşkanı devletin başı sıfatıyla onu kullanıyor. Yarın siz devlet arması yaptığınız anda 'ben devletin başıyım, dolayısıyla bu armayı kullanacağım' diyerek mevcut forsu kaldırabilir. Kanun, tüzükten üstte olduğu için bu uygulanacaktır. Dolayısıyla ilk kez Atatürk tarafından 1922'de İzmir ziyaretinde kullanılan bu mevcut cumhurbaşkanlığı forsu da zımnen ilga edilmiş olacaktır. Böyle bir şey düşündünüz mü bilmiyorum? Ancak sanki Atatürk'ün sembollerinin yok edilip, yerine eski Osmanlı tuğrası benzeri bir şey getirilmek isteniyor diye düşünüyorum." 

Özgündüz, armada geriye giden bir zihniyetin mi sergileneceğini merak ettiğini belirterek, eğer bir arma ihtiyacı varsa cumhurbaşkanlığı forsunun revize edilebileceğini dile getirdi. 

Daha sonra söz alan teklif sahibi Uslu, tekliflerinin tamamen bir eksikliği gidermek amacıyla hazırlandığını belirterek, ileri süren kaygıların somut olmayan durumlardan üretildiğini söyledi. Uslu, "Niyet okuyuculuğu yapmak, teşbihte hata olmaz öküz altında buzağı aramak diye bir tabir vardır, hiçbir şekilde meram etmediğimiz düşünceleri de varmış gibi kabul ederek düşünmek doğru değil. Eksikliğini yaptığım okumalar çerçevesinde fark ettiğim bir durumdur. Keşke birileri daha önce fark etseydi. Mesele bundan ibarettir" şeklinde konuştu. 

"YASA TEKLİFİ KABUL EDİLDİ"

Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin resmi armasının belirlenmesini içeren yasa teklifi, TBMM Anayasa Komisyonu'nda kabul edildi. Komisyon'un, Ak Parti İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu başkanlığında gerçekleştirilen toplantısında, Ak Parti Şanlıurfa Milletvekili Zeynep Armağan Uslu ve arkadaşlarının imzasıyla TBMM Başkanlığı'na sunulan kanun teklifin görüşmeleri yapıldı. 

Komisyonda kabul edilen teklife göre, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin resmi armasının belirlenmesi amacıyla TBMM'de komisyon kurulacak. Komisyonun görev süresi 3 ay olacak. Bu sürenin ilk 2 ayı resmi armanın belirlenmesi amacıyla yapılacak ön hazırlık çalışmalarına ayrılacak. Son bir aylık sürede komisyonca belirlenecek yeterli sayıda uzmandan oluşan çalışma grubu tarafından armanın tasarımı tamamlanacak. Arma tasarımının Komisyonca kabul edilmesi halinde resmi arma önerisi bir rapora bağlanacak. Daha sonra resmi arma önerisi TBMM Genel Kurulu'nda görüşülecek ve kabul edilmesi halinde Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin resmi arması belirlenmiş olacak. 
Editör: TE Bilisim