ANKARA - Gündemdeki gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü Kalın, basın mensuplarının sorularını da cevapladı. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, kamuoyu ile canlı olarak da paylaşılan toplantıda şunları söyledi: 
"Geçtiğimiz bir yıl içerisinde Türkiye'de de çok önemli hadiseler yaşandı. Milletimizin bu darbe girişiminden çıkarttığı dersler, devlet ve hükümet olarak aldığımız tedbirler, uluslararası toplumdaki yansımaları tarihimize de önemli bir yıl olarak geçmiş bulunuyor. Tabii bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da bu süreçle ilgili değerlendirmelerimiz, buradan çıkaracağımız dersler bizim önemli gündem maddelerimiz olmaya devam edecek. 

Sene-i devriyesinin yaklaşması münasebetiyle 15 Temmuz'la ilgili yaklaşık 1 hafta sürecek bir etkinlik programı hazırlandı. Bizzat Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın sevk ve idaresinde ve bizzat ilgileriyle, takipleriyle bir program hazırlandı. Burada devletimiz, milletimiz, STK'larımız, iş dünyası, sanat dünyası, spor dünyası, toplumun bütün paydaşlarının katılımıyla 15 Temmuz şehitlerimizin unutturulmaması ve unutulmaması için bir dizi faaliyet yapılacak.

"15 TEMMUZ’UN UNUTULMAMASI VE UNUTTURULMAMASI BÜYÜK ÖNEM ARZ EDİYOR"

Burada ben bir noktanın altını özellikle çizmek istiyorum: 15 Temmuz şu anda milletin temel gündemidir. 15 Temmuz’dan çıkartılacak dersler, 15 Temmuz’un sene-i devriyesinde yapılacak faaliyetler milletin de temel gündemini oluşturuyor. Bu da aynı anda hem FETÖ’ye, hem PKK’ya, hem DEAŞ’a ve diğer terör örgütlerine karşı, yani bu ülkenin birliğine beraberliğine kasteden ne kadar örgüt, grup, çevre varsa bunlara karşı ortak mücadele azminin yeniden sergilenmesi olacaktır. Yine İstanbul ve Ankara’da yapılan anıtların açılışları gerçekleşecek. Belki takip ediyorsunuz, bunlar inşaat olarak da bayağı bir yükseldiler, inşallah 15 Temmuz gününe yetişecekler ve Ankara’da hemen Külliye’nin ana giriş kapısının karşısında. İstanbul’da da 15 Temmuz Şehitler Köprüsünün hemen Anadolu Yakasının giriş kısmında sol tarafta şehitler makamı ya da anıtı şehit yakınları, gazilerimizin ve vatandaşlarımızın katılımıyla o gün açılacak. Bunlar tabii ağırlıklı olarak İstanbul ve Ankara’da yapılacak faaliyetler; ama bütün ülke çapında 81 ilde birçok faaliyet yapılacak. Şehitlerimiz için hatimler indiriliyor Diyanet İşleri Başkanlığımız tarafından, bunların duaları inşallah 15 Temmuz günü Millet Camii başta olmak üzere diğer camilerde yapılacak.

"CUMHURBAŞKANIMIZIN ÇAĞRISIYLA O GECE TEKRAR BİR DEMOKRASİ NÖBETİ SÜRECİ BAŞLATILACAK"

Cumhurbaşkanımızın çağrısıyla o gece tekrar bir demokrasi nöbeti süreci başlatılacak. Kendisi de bizzat bu demokrasi nöbetine o gece katılacaklar. Şehit yakınları ve gazilerimizle çeşitli vesilelerle bir araya gelmeleri söz konusu olacak. Bu çerçevede 15 Temmuz'un unutulmaması ve unutturulmaması büyük önem arz ediyor. Zaman zaman Türkiye'nin içinden ve dışından çeşitli yapay gündem oluşturma çabalarına karşı bizim 15 Temmuz gündemini tekrar tekrar hatırlamamız gerekiyor. Milletimizin verdiği o büyük kahramanlık destanını ve sonrasında yaşanan hadiseleri de çok iyi anlayıp bundan önemli dersler çıkartmamız gerekiyor. Bir konuyu da bu 15 Temmuz'la ilgili bilgiyi verdikten sonra sizinle paylaşmak istiyorum. Aslında bir açıdan da ilgili... Çünkü 15 Temmuz darbe girişimi FETÖ terör örgütünün bir darbe girişimiydi; ama bizim aynı zamanda mücadele ettiğimiz bir de PKK terör örgütü var. Ve bu PKK'yla bildiğiniz gibi mücadelemiz yıllardır devam ediyor. Şu anda bütün güvenlik birimlerimiz, Silahlı Kuvvetlerimiz, İçişleri Bakanlığımız, Jandarma, korucular elbirliğiyle vatan müdafaası için bildiğiniz gibi gece-gündüz kahramanca büyük fedakârlıklarla mücadele ediyorlar.

"ORHAN MERCAN VE AYDIN AHİ KARDEŞLERİMİZE ALLAH'TAN RAHMET DİLİYORUM"

Son olarak PKK terör örgütü tarafından şehit edilen AK Parti Diyarbakır Lice İlçe Başkanı Yardımcısı Orhan Mercan ve Van Özalp İlçe Başkan Yardımcısı Aydın Ahi kardeşlerimiz bildiğiniz gibi PKK'nın hunhar bir saldırısı neticesinde katledildi, şehadet makamına ulaştılar. Öncelikle kendilerine rahmet, ailelerine ve milletimize başsağlığı diliyorum. AK Parti Teşkilatının ve aziz milletimizin de başı sağ olsun. Siyasetçilere yönelik bu saldırılar aslında bu PKK terör örgütünün de gerçek yüzünü bir defa daha göstermiş oluyor. Sorumluların yakalanması için de şu an da çalışmalar yoğun bir şekilde devam ediyor. Er veya geç bunlar mutlaka adaletin önüne çıkartılacaklar. Bu vesileyle şunu da ifade etmek isterim: PKK terör örgütüne karşı alınan tedbirleri eleştirenler, aslında bu hadiseler yaşandığında acaba ne düşünüyorlar diye bizim de kendimize sormamız gerekiyor. Avrupa'da, Amerika'da veya başka yerlerde PKK terör örgütüyle mücadele noktasında Türkiye'ye yönelik eleştiri getirenlerin bu katliamlar, bu saldırılar, bu suikastlar karşısında sessiz kalmalarını da ayrıca bir not olarak düşmemiz gerekiyor. Ve bu aslında onların terörle mücadele konusunda ne kadar ikiyüzlü bir tutum içerisinde olduklarını teyit eden hazin bir hadise ve durum olarak karşımızda bulunuyor.

Tabii onlar ne derse desinler, biz kendi yolumuzda terörle mücadeleye en etkin bir şekilde devam edeceğiz. Ülkemizin birlik ve beraberliği için bu yolda herhangi bir geri adım atmamız asla ve asla söz konusu değil. Ben bu vesileyle tekrar Orhan Mercan ve Aydın Ahi kardeşlerimize Allah'tan rahmet diliyorum, ailelerine başsağlığı diliyorum."
Editör: TE Bilisim