Milliyetçi Hareket Partisi'nden ihraç edildikten sonra bir süre bağımsız kalan ve önceki gün Demokrat Parti'ye geçen Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt, 2017 yılında hayata geçirilen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi yerine Türkiye'nin güçlendirilmiş parlamenter sisteme ihtiyacı olduğunu söyledi. 

Haber Global'da Saynur Tezel'in sorularını yanıtlayan Demokrat Parti Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt, son iki buçuk yılda Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni dışladığını belirterek, "İki buçuk yıl sonra gördüm ki, milletvekilinin karşılığı yok" diye konuştu ve ekledi: "Bu sistemin yanlış olduğunu gördüm, düşünüyorum. Diyorum ki, Cumhurbaşkanlığı sembolik hale getirilmeli. Başbakan yetkileri arttırılmalı. Bugün Cumhurbaşkanı yetkileri gerekirse Cumhurbaşkanı'na verilmeli, ama parlamentonun önemi öne çıkarılmalı. Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne itibar verilmeli" dedi.

"HERKES KENDİSİNİ CUMHURBAŞKANI'NIN ADAMI DİYOR"
 
Demokrat Parti'de siyasete son derece hızlı başlayan Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt, "Bu iki buçuk yıl içerisinde gördüm ki; bu yeni sistem Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni tamamen dışladı. Bakın ben 1999 yılında da milletvekili oldum. 4 yıl milletvekilliği yaptım. O zaman bakanlar bütçeye geldiğinde, hiçbir vekili azarlayamazdı. Vekilin sorduğu soruya cevap vermemezlik yapamazdı. Hiçbir genel müdür, müsteşar, daire başkanı vekilin telefonuna çıkmamazlık yapamazdı. 2,5 yıl içerisinde gördüm ki, herkes kendisini Sayın Cumhurbaşkanı'nın adamı diyor. Kim nerede göreve gelmişse, beni buradan kimse alamaz diyor. Beni Cumhurbaşkanı getirdi, sadece Cumhurbaşkanı alır diyor. Adam vali oluyor, kaymakam oluyor. Ben diyor burada Cumhurbaşkanı'nın temsilcisiyim. Hiç kimse milletvekilinin telefonuna çıkmayacak, hiçbir daire müdürü milletvekilinin dediğini yapmayacak diyor. Ordu'da AK Parti İl Başkanı, 3 milletvekili Sağlık Müdürü'nden bir talepte bulunuyor. Üç AK Parti milletvekilinin, İl Başkanı'nın imzasıyla olan talebi yerine getirmeyen Sağlık Müdürü AK Partili Numan Kurtulmuş'un dediğini yapıyor. Niye? Çünkü ben buraya bir güçle geldim. O güç de Sayın Cumhurbaşkanı.

"MİLLETVEKİLİNE SÖZ HAKKI TANINMIYOR"

Meclis'te milletvekillerine söz dahi verilmediğini belirten Enginyurt, "2,5 yıl sonra gördüm ki, milletvekilinin karşılığı yok. Rahmetli Kamer Genç. Allah mekanını cennet etsin. Bize kan kustururdu, tek başına kan kustururdu. Meclis'i ayağa kaldırırdı. Şimdi iktidar partisi zaten konuşmuyor. Milliyetçi Hareket Partisi'ndeki arkadaşlarımız benim atılmamdan sonra 'Aman sesimizi çıkarmayalım, bizi de atarlar' diye korkuyor. Cumhuriyet Halk Partisi, HDP ve İyi Parti çözüm üretme yerine sadece muhalefete konuşuyor, ama Demokrat Parti gibi, Büyük Birlik Partisi gibi, ben bağımsızdım. Söz hakkı tanınmıyor. Düşünün, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde söz hakkı yok. Böyle bir yapının, böyle bir sistemin doğru olmadığını düşünmeye başladım. Sayın Cumhurbaşkanı için de hayırlı olacağına inandığım yeni sistemin aksaklıklarının giderilmesi gerekir. Milletvekiline itibar, Parlamento'ya itibar kazandırılması gerekir" diye konuştu. 

"CUMHURBAŞKANLIĞI SEMBOLİK HALE GETİRİLMELİ"

Türkiye'nin güçlendirilmiş parlamenter sisteme ihtiyacı olduğunu vurgulayan Enginyurt, "Cumhurbaşkanlığı sembolik hale getirilmeli. Başbakan yetkileri arttırılmalı" diye konuştu. Enginyurt, TBMM Başkanı Mustafa Şentop'u da eleştirdi. 

İşte o açıklamalar: 

"Bakın bir Meclis Başkanı var Mustafa Şentop. Ben 14 gün koronadan ağır yattım. Bir geçmiş olsun demedi. Altı üstü 580 milletvekili Meclis Başkanı olanı bile milletvekiline itibar etmiyor. Niye? Nasıl olsa beni Sayın Cumhurbaşkanı aday yapıyor, seçiliyorum. Milletvekili kim oluyor diyor. Onun için bu sistemin ben bu anlamda yanlış olduğunu gördüm, düşünüyorum. Diyorum ki, Cumhurbaşkanlığı sembolik hale getirilmeli. Başbakan yetkileri arttırılmalı. Bugün Cumhurbaşkanı yetkileri gerekirse Cumhurbaşkanı'na verilmeli ama parlamentonun önemi öne çıkarılmalı. Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne itibar verilmeli.

Editör: TE Bilisim