ANKARA - Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde fındığı gündeme taşıyan CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, 8 milyon kişinin geçim kaynağı olan fındık fiyatlarının "yerlerde süründüğünü" söyledi.

Hükümetin sahip çıkmamasından dolayı fındığın fiyatının her geçen gün düştüğünü öne süren Torun, en son dün kilogram fiyatının 8 lira 25 kuruşa kadar düştüğünü belirtti. Fındığın hem tarım hem sanayi ürünü olduğunu; yılda 3-3,5 milyar dolar ihracat geliri oluşturduğuna işaret eden Torun, "Fındık maalesef bir oyuna kurban gitmektedir. Avrupa'daki bir iki alıcı, Türkiye'deki uzantılarıyla rekabeti engelleyerek, tekelci anlayışla fındık fiyatlarını düşürmektedir ve üreticiler mağdur olmaktadır. Fındık gerçek değerini bulamadığı için üreticiler şu an borç içinde. Devletin fındığımıza sahip çıkması lazım. Hükümet bu konuda duyarsız kalmaktadır." diye konuştu. 

Torun, fındık kanununun çıkarılması, doğrudan gelir desteğinin devamlı hale getirilmesi, taban fiyat uygulaması, fındık borsası kurulması, dikim alanlarının sınırlandırılması, fındığın sanayi ürünü kategorisine alınması ve milli ürün ilan edilmesi gerektiğini belirten Torun, "Hiç değilse 2016 yılını kazanalım. Yeni sezon için şimdiden çalışma yapalım. Yaraları saralım ve fındık gerçek değerini bulsun." ifadesini kullandı.
Editör: TE Bilisim