Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin 665 bin tonluk fındık rekoltesine tepki gösterdiği için partisinden ihraç edilmekle karşı karşıya kalan MHP Ordu Milletvekili Cemal Enginyurk'a, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ordu Milletvekili Seyit Torun'dan örtülü destek geldi. MHP'li Cemal Enginyurt daha önce de sosyal medyada oğluna ait bir videonun gündem olması üzerine CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun'a destek olmuştu. 

CHP'li Torun, "Yıllardır fındığın sorunlarını dile getiriyoruz. Benim dışımda da bölge milletvekillerinin bir çoğu da bu konuda konuşmalar yapıyorlar, ama maalesef her yıl aynı konular gündeme geliyor. Sayın Bakan bu rekolteyi size kim açıklattı? Kim dayattı? Birileri size talimat verdi de mi açıkladınız?" diye sordu. 

İşte Torun'un açıklamaları: 

"Bu kürsüden yıllardır fındığın sorunlarını dile getiriyoruz. Fındıkla ilgili çözüm önerilerini ortaya koyuyoruz. Benim dışımda da bölge milletvekillerinin bir çoğu da bu konuda konuşmalar yapıyorlar, ama maalesef her yıl aynı konular gündeme geliyor. Son 5 yılı, konuşmaları ve gündemi bir gözümüzün önüne getirelim. Aşağı yukarı, hep aynı şeyleri konuşuyoruz. Peki, atılan bir adım var mı? Hayır. Şimdi Sayın Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, önceki gün bölgeye gitti ve rekolte açıkladı. 665 bin ton olarak açıkladı ve ifadesinde de şunu söyledi, 'Fiyat işi Cumhurbaşkanımızındır. Rekoltemiz ne? Çok ciddi bir çalışma yaptı arkadaşlar. Defalarca irdeledi, defalarca rekolte önüme geldi, defalarca geriye gönderdim. İlk tahminlerin de ötesinde bir rekoltemiz var gibi gözüküyor. Bu biraz daha azalabilir belki. Sezon içerisinde bir miktar daha azalabilir ama görünen o ki, ilk defa burada açıklıyorum. 660 bin ton fındık rekoltemiz var. Sayın Bakan bu rekolteyi size kim açıklattı? Kim dayattı? Yani bunu öğrenmek istiyoruz. Birileri size talimat verdi de mi açıkladınız, yoksa bunun bilimsel bir verisi var mı?" 

BAKAN PAKDEMİRLİ ORDU'DA NE DEMİŞTİ?

"Fındıkla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Fındıkla ilgili iki önemli şey açıklayacağım. Bir tanesi rekolteyi açıklayacağım. Diğerini de açıklayacağıkm. Şimdi 2 yıl boyunca hakikaten üreticinin alnının terini karşılığını verme çabası içerisinde bulunduk. Bu iş için çok ince hesap, kitap, piyala oyuncularıyla görüşme, sizin bazen hoşunuza gitmeyen oyuncular da olsa dahil, onlarla da görüştüm. Çünkü onlar bu işin oyuncuları. Bu işin büyük alıcıları. Herkesi dinleme, herkesten fikir alma, üreticiden fikir alma, alıcıdan fikir alma, yurtdışındaki alıcıdan fikir alma, ama yurtdışındaki üreticiden fikir alma, bunların hepsini yaptık. Bunların hepsini neden yaptık biliyor musunuz? Sizin alnınızın terini daha fazla verebilme maksadıyla. İnanın çikolatanın içine giren fındığın parasının kaç para olması lazım veya çikolatının maliyetinden geçme noktasından üreticilerin içindeki fındığı azaltıp azaltmayacaklarına dair ince hesaplar yapıyoruz." 

"... Tüm bunların hepsinin tek bir sebebi var. Bu kadar detaylı ve ayrıntılı bir çalışmanın ve ortaya konulan fındık stratejisinin tek bir sebebi var. Biz Dünya'da birinci ülkeysek, bizim dediğimiz olacak arkadaşlar."

"... Bu fındığın pazarını Miami'de kuruyorlar. Ben oraya gittim, kürsüye çıktım. Aynen böyle. Dedim ki, patron biziz. Bizim dediğimiz olacak. Biz konuşacağız, siz dinleyeceksiniz. Fiyatları biz dikte edeceğiz, siz yapacaksınız. Geçen gün yine aynı şeyi dedim. Türkiye, Cumhurbaşkanımız sayesinde hakikaten Allah'a şükür çok güçlü bir ülke. Tek bir telefonumuzla Gürcistan'ın ve Azerbaycan'ın bakanlarını yine buraya getirttik ve burada oturttuk ve dedik ki, bundan sonra bu alım-satım işlerini Dünya'da beraber pazarlayacağız. Bütün bunları yapmamızın sebebi yine şuydu. Üreticimiz daha fazla para kazansın."

"... Fındık para ettiği sürece vatandaş, milletimiz bahçesine bakıyor. Bizim buna para ettirmemiz lazım. Burada fiyatı açıklamayacağım arkadaşlar. Hiç. Fiyat işi Cumhurbaşkanımızındır. Rekoltemiz ne? Çok ciddi bir çalışma yaptı arkadaşlar. Defalarca irdeledi, defalarca rekolte önüme geldi, defalarca geriye gönderdim. İlk tahminlerin ötesinde bir rekoltemiz var gibi gözüküyor. Bu biraz daha azalabilir. Biraz daha azalmabilir sezon içerisinde. Bir miktar daha azalabilir, ama görünen o ki ilk defa burada açıklıyorum. 665 bin ton fındık rekoltemiz var. Bunun manası nedir? Manası, geçen yıla göre daha az fındığımız var. Bunun diğer anlamı nedir? Fındığımız daha değerli olacak."

Editör: TE Bilisim