CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ordu Milletvekili Seyit Torun, "Bu düzenlemenin hayata geçmesiyle belediyelerin gelir ve giderlerinin artık siyasi iktidarın iki dudağının arasında olacağı, iktidarın istediği belediyeye mali kaynak sağlayacağı istemediğine sıkıntı yaratabileceği şeklinde ciddi endişeler oluşmuştur. İktidar bu kararla yerel demokrasiyi öldürmeyi planlamıştır" dedi.

Hükümetin bu kararla muhalefet belediyelerine karşı keyfi uygulamalarını yasal hale getirmeye çalıştığını söyleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın yazılı olarak yanıtlandırması istemiyle TBMM Başkanlığı'na bir soru önergesi verdi.

Bakan Albayrak'a "Siyasi kayırmacılığa neden olabilecek bu düzenlemeyi kamu harcamalarının şeffaflığı ve yönetiminin tarafsızlığı ilkesi açısından nasıl değerlendiriyorsunuz?" diye soran Torun, konuyla ilgili olarak yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nde belirsizlikler ve çelişkiler olduğunu da belirtti. Torun, "Kararın yayınlanmasından itibaren çeşitli basın ve yayın organlarında 'belediyelerin de kapsama dahil olduğu' yönünde haber ve yorumlar yer almaktadır. Diğer yandan ilgili bölümde belediyelerin açıkça kapsama dahil olduğu yazılmamış olması nedeniyle belediyelerin şimdilik kapsam dışında tutulduğu şeklinde de anlaşılmaktadır" diyerek belediyelerin bile konuyla ilgili net bilgisi olmadığını söyledi.  

Torun, "Cumhurbaşkanlığı ve Bakanlığınızca bu belirsizliğin giderilmesine ilişkin herhangi bir açıklama yapılmamış olması belediyelerin hesap kapsamına dahil olup olmadığı konusunda tereddütlerin devam etmesine neden olmaktadır" dedi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun'un Bakan Albayrak'ın yanıtlaması istemiyle yönelttiği diğer sorular şöyle: 

- Belediyelerin idari ve mali özerkliğine önemli bir darbe vuracak böyle bir uygulamanın Anayasaya ve Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartının bizim de onay verdiğimiz hükümlerine aykırı olduğunu düşünüyor musunuz?   
- Yerel yönetimlerin böyle ortak bir nakit yönetim havuzuna alınmış olması onları merkezi yönetime çok daha bağlı hale getireceğini düşünüyor musunuz? 
- Yerel yönetimlerin idari ve mali özerkliğini olumsuz etkileyecek bu uygulamadan vaz geçmeyi düşünüyor musunuz?

Editör: TE Bilisim