ANKARA - Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, cinsel dokunulmazlıklara karşı işlenen suçlarla ilgili, "Çocuklara karşı işlenen bazı suçların koşullu salıverilme sürelerinin artırılmasına ilişkin bir düzenleme getiriliyor. Cinsel sadırı suçlarından hapis cezasına mahkum olanların şartlı salıverilme süreleri 2 bölü 3 oranından 3 bölü 4 oranına çıkarılmaktadır" dedi.

Başbakanlık Yeni Bina'da düzenlenen Bakanlar Kurulu Toplantısı'nın ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Arınç, toplantıda bazı Bakanların yaptığı sunumlara ilişkin bilgi verdi.

Toplantıda, özellikle cinsel dokunulmazlıklara karşı işlenen suçlar ve buna bağlı yine kamuoyunun üzerine hassasiyet gösterdiği konular üzerinde yapılacak yasal düzenlemelerin takdim edildiğini belirten Arınç, bu konu üzerinde görüş birliğine varıldığını, yakın zamanda TBMM'ye gönderilecek tasarının yasalaşması için çalışılacağını ifade etti.

"CİNSEL DOKUNULMAZLIKLARA KARŞI İŞLENEN SUÇLAR"

Başbakan Yardımcısı Arınç,  Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından, "Cinsel dokunulmazlıklara karşı işlenen suçlar"a yönelik hazırlanan yasa tasarısıyla ilgili yaptığı sunuma ilişkin detaylı bilgi verdi. Arınç, 1 Haziran 2005'te yürürlüğe giren Türk Ceza Kanunu'nun uygulanmasının üzerinden 9 yıl geçtiğine işaret ederek, "Burada karşılaştığımız bazı konularda yeni düzenlemeler yapılmasına ihtiyaç duyuluyor. Basit cinsel fiiller, yani sarkıntılık ve daha ağır fiiller, saldırı veya tasaddi için verilen cezalar arasında makul bir denge kurulması ve cezaların kademeli olarak artırılması öngörülüyor" diye konuştu.

Mevcut yasalarda "Beden ve ruh sağlı bozulması halinde cezanın artırılacağına ilişkin bir düzenleme" bulunduğunu anımsatan Arınç, şöyle devam etti: "Biliyorsunuz bu düzenleme sebebi, olayın mağdurları adli tıpla hükümet tabiplikleri arasında veya sağlık kurumları arasında defalarca gidip gelmeler ve burada ayrıca büyük bir mağduriyet söz konusuydu. Artık bu tür suçlarda beden ve ruh sağlığı bozulması halinde cezanın artırılacağı hükmünde, bunu kaldırıyoruz. Yani beden ve ruh sağlığı bozulması halini, cezayı artırıcı bir sebep olmaktan çıkarıyoruz. Mağdur ve mağdurelerin eziyet, işkence, psikolojik rahatsızlık görmemesi için buradaki cezaların artırılacağı kısmını, cezanın kendi içine koyuyoruz. Yani suçun temel şeklinin cezası artırılmaktadır ayrıca bir muayenesine ihtiyaç kalmayacaktır."

Tasarının, suçun cinsel taciz ve söz atma şeklinde işlenmesi halinde mevcut cezayı artırdığını dile getiren Arınç, şunları söyledi:

"Suçun sarkıntılık yoluyla işlenmesi halinde yine tasarıda yani 5237 Sayılı Kanunun hükümlerinde artırma öngörülmektedir. Suçun yoğun hareketlerle yani ceza kanunun tabiriyle tasaddi halinde işlenmesiyle yine cezalar hemen hemen bir misli artırılmaktadır. Suçun cinsel ilişki şeklinde işlenmesi halinde de cezaların mağdurun yetişkin olması veya mağdurun çocuk olması hallerinde tekrar hemen hemen bir misline yakın artırılmaktadır. Cezayı artıran nedenlere ilişkin düzenlemeler TCK'da vardı, yani suçun işlenmesini kolaylaştıran bazı faktörler ki mesela mağdurun ve mağdurenin vesayet altında olması, failin kamu görevini kullanması, koruyucu aile, kayın hısımlığı, üvey baba ve toplu olarak birlikte yaşanan yerlerde işlenmesi halinde de ağırlaştırıcı sebep kabul edilmektedir. Suçun yetişkinlere karşı işlenmesi halinde teferruatlarına girmeyeceğim cezalar yarı oranında artırılacaktır."

"SUÇUN ÇOCUKLARA KARŞI İŞLENMESİ HALİNDE"

"Suçun çocuklara karşı işlenmesi halinde cezalar yine bir bölü iki oranında artırılacaktır" diyen Arınç, "Cinsel taciz suçunun çocuğa karşı, kamu görevinin sağladığı kolaylıktan faydalanarak biraz önce saydığım özel durumlar ve teşhir suretiyle işlenmesi halinde, posta ve elektronik haberleşme araçlarının sağladığı kolaylıktan faydalanmak suretiyle işlenmesi halinde de ceza artırılacaktır" ifadesini kullandı.

Arınç, 15 yaşını bitirmiş çocukların, rızasıyla cinsel ilişkiye girmesine ilişkin düzenlemeler, "Erken evlilik" veya "Çocuk evlilikler" yönünde kamuoyunda tartışılan konularla ilgili olarak da "Burada 15 yaşını bitirmiş çocukların, yetişkinler tarafından kandırılarak veya ikna edilerek cinsel ilişkiye girmesi halinde sanığa verilecek ceza artırılmaktadır" dedi.

Ensest ilişki kurmanın cezasının da artırıldığını vurgulayan Arınç, şöyle konuştu:

"Sanığın 18 yaşından küçük olması, 18 yaşından büyük olması ve diğer durumlarda cezaların hangi noktadan hangi noktaya gelecği de tasarıda gösterilmektedir. Özet olarak sunduğum kadarıyla hemen hemen bir bölü iki oranına yakın bir şekilde cezalar artırılmaktadır. Faillere yönelik tedavi ve denetim uygulamasına ilişkin düzenlemelerde failleri çocuklardan veya mağdurlardan uzaklaştırıcı bazı hak yoksunlukları ve tedavi yükümlülüğü getirilmektedir. Cinsel suçlardan hapis cezasına mahkum olanlar için tıbbi tedaviye tabi tutulmaları mağdurları bulunduğu yerlere yaklaşmaktan veya ikamette bulunmaktan uzaklaştırılmaları vesaire bir takım tedbirlerde yine kanunda öngörülmektedir.

Bence çok daha önemli bir hükmü getiriyoruz, çocuklara karşı işlenen bazı suçluların koşullu salıverilme sürelerinin artırılmasına ilişkin bir düzenleme getiriliyor. Cinsel sadırı suçlarından hapis cezasına  mahkum olanların şartlı salıverilme süreleri 2 bölü 3 oranından 3 bölü 4 oranına çıkarılmaktadır. Çocuklara karşı işlenen bir suçtan dolayı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alanlar, bundan sonra 30 yıl yerine 39 yıl, müebbet hapis cezası alanlar 24 yıl yerine 33 yıl ceza infaz kurumlarında kalacaktır."

"ZORLA EVLENDİRİLMEYE İLİŞKİN DÜZENLEMELER"

Zorla evlendirilmeye ilişkin düzenlemelerde, evlenme yaşına ulaşmış kişilerin, cebir ve tehditle baskı yapmak suretiyle istemedikleri kişilerle zorla evlendirilmesinin de suç olarak kabul edildiğini dile getiren Arınç, bu suçu işleyenlere 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilmesinin öngörüldüğünü belirtti.
Editör: TE Bilisim