TBMM'de basın toplantısı düzenleyen MHP Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt, özellikle av yasağının bitmesiyle balıkçılak sezonunun açılmdığını ancak balıkçıların dağ gibi büyüyen sorunlarının daha net ortaya çıktığını söyledi. 

Fındıktan sonra Ordu'da en önemli geçim kaynağının balıkçılık sektörü olduğunu söyleyen MHP Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt, "Hepinizin malum olduğu itibarı gibi 1 Eylül itibarı ile av yasağının bitmesiyle beraber balıkçılık sezonu açıldı. Lakin balıkçılık sezonunun açılmasıyla birlikte dağ gibi biriken problemler daha net görünmeye başladı. Bir yıl önce Türkiye'de 15 bin küçük, 3 bin 500 büyük olmak üzere balıkçılarımız mazotu 1.90 TL'den kullanırken, maalesef akaryakıta yapılan zamların ÖTV'ye yansıtılması sebebiyle balıkçılarımız mazotu 5.30 TL'ye almaya başladılar ki, bu neredeyse pompa fiyatına denk gelen bir fiyat oluşturdu" dedi. 

"340 BİN İNSAN BALIKÇILIKTAN GEÇİNİYOR"

MHP'li Enginyurt, balıkçılıkla geçimini sağlayan çok ciddi bir kesimin olduğunu belirterek, "3 bin 500 büyük balıkçı yanında ortalama 50 kişi çalıştırdığını düşünürseniz, 330-340 bin insanın çalıştığı, 15 bin küçük balıkçının 2'şer kişiden 30 bin kişinin istihdam edildiği böylesine büyük bir sektörde maliyetler fazlasıyla yükseldi. Her ne kadar ülkemizde kriz yok denilse de, işlerin iyi gitmediğinin en belirgin tablosu balıkçılarımıza yüksek düzeyde mazot satılarak adeta, balık tutmayın, bırakın vatandaş ucuz balık yemesin denilircesine büyük zam ortaya çıkmıştır" ifadelerini kullandı.

"KANUN TEKLİFİ HAZIRLADI, 1 EKİM'DE GÖRÜŞÜLECEK" 

MHP'li Enginyurt açıklamalarını şöyle sonlandırdı:

"Bunun ortadan kalkması, bir nebze balıkçının rahat nefes alabilmesi için TBMM'de görüşülmek üzere bir kanun teklifi hazırladım. Bu kanun teklifiyle ÖTV'ye yapılan zamlar sebebiyle akaryakıttaki yüksek artışın ortadan kalkması için KDV oranının sıfıra çekilmesini talep ediyorum. 5.30 TL'den mazot alan balıkçımız, 4.30 TL civarında bir nebze olsun fiyat rahatlaması yaşayacaktır. İnşallah bu kanun teklifi 1 Ekim'de Meclis açıldığında görüşülmesi için mücadele edeceğiz. Eğer bu kanun teklifimiz kabul edilirse, bu maliyetlerin düşmesi anlamına gelecek. Ben bu konuda Hükümet'imizin duyarlı olması gerektiğini düşünüyorum. Tuvalet fiyatları bile tuvaletçinin tanımıyla 'Dolar arttı abi' diyerek 2 liraya çıktığı bir ortamda, ülkede herşey iyi gidiyor diyenler inşallah bu iyiliği görürler ve balıkçılarımızın dertlerine çare olurlar." 

Editör: TE Bilisim