AK Parti Ordu Milletvekili Metin Gündoğdu'nun bundan bir süre önce TMO'nun fındık politikalarıyla ilgili söylediği bir sözü, TMO'nun fındık satacağını açıklamasının ardından yeniden gündeme gelmesi, Ordu'da sunni bir gündem oluşmasına neden oldu.

Özellikle bir kısım medya ve ana muhalefet partisinin bu sözler üzerinden oluşturmaya çalıştığı sunni gündemle ilgili konuşan AK Parti Ordu Milletvekili Oktay Çanak, "Metin Bey'in de, benim de olduğumuz bir ortamda fındık konuşuldu. Hatta, TMO'nun devreye sokulması sürecinde de benzer toplantılar yapıldı. Geçmiş dönemde artık TMO müdahale etmeyecek denilmişti, bu AK Parti'nin sözü, o zaman o karar alınmıştı. Bakıldı ki, dengeler üreticinin aleyhine bozuluyorsa, işte o zaman siyaset, Hükümet karar değiştirir ve başka yola girer" diye konuştu.x

"ORDULU HEMŞERİLERİMİZ İÇİN SÖYLENMİŞ BİR SÖZDÜ"

Altaş Tv'de Gökhan Gül'ün konuğu olan ve sorularını yanıtlayan Çanak, "Metin Bey, TMO piyasaya fındık sürerse kendimi yakarım. Aslında bu Ordulu hemşerilerimiz için söylenmiş bir sözdür. Bu, buradaki yerel bir siyasetçinin, burayı iyi koklayan, herkesle konuşan birisinin Ankara'ya verdiği bir mesajdır aslında. Yani üreticiyi mağdur edersen, benden sana fayda yok demektir bu. Şimdi bir milletvekili arkadaş bunu söylüyor ve bunu emin olun bu milletin hayrına söylüyor. Sonrasında da çıkan sonuçlardan O zarar görüyor, ama fındık Tarım Bakanlığı açıklama yaptı. Kaçtan satılacak? 12 TL'dan."

"MUHALEFETİN YORUMLARI KOMİK"

AK Parti Ordu Milletvekili Oktay Çanak, özellikle ana muhalefet partisinin söylenen bu sözün gerçekliği üzerinden siyaset yapmaya çalıştığını ve kendisinin de bunu komik bulduğunu açıkladı. İşte Çanak'ın o açıklamaları:

"Şimdi muhalefet partisi, okuyorum, izliyorum. O kadar komik yorumlar yapıyorlar ve bunu o kadar kullanmak için gayret gösteriyorlar ki, söze takılıyorlar. Oysa işin esasına bakmak lazım. Fındık piyasada TMO tarafından satılacaksa, demek ki fındık piyasada bundan sonra 12 TL'dan işlem görecek demektir. Devlet kimin devleti? Bu milletin devleti. Yani siz vergi topluyorsunuz, bu milletin hayrına çalışıyorsunuz, ona hizmet getireceksiniz, yollarını yapacaksınız, çöpünü kaldıracaksınız, şehir hastanesini yapacaksınız. Tüm bunları yaparken, kasanızda devlete ait olan bir parayı da kullanacaksınız. Şimdi bu değişkenlik içerisinde, siyaseti suçlamak doğru değil. Ne zaman üreticini aleyhine fındık TMO'nun 12 TL'ya sürdüğü bir ortamda gerçekten daha dip yapmaya başlarsa, o zaman Tarım Bakanlığı yeniden müdahale edecektir. Ne yapacaktır? Piyasaya fındık sürmeyecektir. Şimdi yapılan bu."

"KARAR, ÜRETİCİYİ KORUYOR" 

TMO tarafından verilen fındık satış kararı ve açıklanan taban fiyatın aslında üreticiyi koruduğunu ve 2018 yılı fındık sezonuna da iyi ve yüksek bir fiyatla giriş yapması noktasında akıllıca alınan bir karar olduğunu belirten Oktay Çanak, "TMO'nun 10 TL'ye aldığı fındığı geçmiş dönemde hatırlayın, zaten o algı üzerine yürütülüyor mesele. Eğer 10 TL'ye aldığı fındığı piyasaya 9 TL'ye sürseydi, işte o zaman üretici iflas etmişti" ifadelerini kullandı.
Editör: TE Bilisim