AK Parti'de Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, 30 Mart 2019 seçimleri için kolları sıvadıklarını belirterek, sonuçların Ekim ayı sonunda açıklanacağını ancak muhalefet partilerinin elindeki belediyeler için adayların daha erken açıklanacağını söyledi. 

18 Büyükşehir ve 30 İl belediyesini kazanan AK Parti'de belediye başkanlarının ne kadarı değişecek? CNN Türk'e konuşan Özhaseki, "Şimdi bunu kestirebilmek ve söyleyebilmek öyle zor ki, bunun cevabı hakikaten net bir cevap değil. İki kere iki herkesin kolaylıkla, rahatlıkla cevaplayabileceği bir şey değil. Evet, değişim esas bizde. Sayın Cumhurbaşkanımız bunu çok iyi yapıyor. Şu anda arkadaşlarımızın ne kadarının devam edeceğini emin olun ben bilmiyorum. Çünkü, bizim yaptığımız bazı çalışmalar var. Birisi anketler, durmadan anket yaptırıyoruz. O bölgede belediye başkanımız seviliyor mu? Sevilmiyor mu? Halkla ilişkileri nasıl? Davranışları nasıl? Kapısı, gönlü açık mı insanlara karşı, yüzü gülüyor mu? Hizmetleri nasıl bulunuyor? Hangi hizmetlerden şikayet var, hangilerinden yok. Emin olun bir şehirde park-bahçelerle, trafikle veya altyapı hizmetleriyle ilgili vatandaşın memnuniyetine kadar ölçüyoruz. Biz kendi belediye başkanımızı yakınen takip ediyoruz Genel Merkez olarak. İşte bu bizim için bir sonuçtur." değerlendirmesini yaptı.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, bu süreç için 81 vilayette görevli çalışma arkadaşları olduğunun da altını çizerek, "Parti görevlisi arkadaşlarımızın, her bir şehrin görevlisi var. Gittiğinde o şehirde edindiği izlenimlerle ilgili raporlar. Bir taraftan teşkilata uğruyor arkadaşımız, teşkilatımızla görüşüyor, ama sokağa çıkıyor. Lokantada yemek yiyor, bir yerlere uğruyor. Sivil toplum örgütlerine uğruyor, onların kanaatlerini alıyor. Onları da rapor ediyor." dedi. 

"İDEOLOJİK TAKINTILI BELEDİYECİLİK TEHLİKELİ"

Türkiye'de kendi kendini, kendi içinde acımasızca eleştiren ve en fazla özeleştiri yapan partinin AK Parti olduğunu belirten Özhaseki, "Mesela daha önceki dönemde bazı belediye başkanı arkadaşlarımızın 4'ünün biz partiyle ilişkisini kesmiştik. Partimizle ilginiz yok kardeşim, gidin gibi bir tavırla dışarıya atabilmiş insanlarız, ama şunu da net olarak söylemeliyim. Belediyecilik konusunda doğrusu Türkiye'de çığır açan misyon ve hareket bizim hareketimiz. 94'e kadar düşünün Türkiye'de ideolojik bir belediyecilik vardı, saplantılı bir belediyecilik. Herkes partisi geldiği zaman diğerlerinin işine son verir, elemanlarını doldurur. Başka mahalleleri biraz cezalandırır, sırf kendine hizmet eder. Kahvelerde bir sürü belediye işçisinin eylem için oturup oyun oynadığına şahit insanım. Hiç gelmeden maaş alanların olduğunu bilen bir insanım. İnanın, ideolojik takıntılı belediyecilik kadar tehlikeli bir şey olamaz. Çok şükür bizim zamanımızda hizmet belediyeciliği başladı. Arkasından biz buna sosyal belediyeciliği ekledik. Marka şehirler gibi bir takım orada eklemeler yaptık, şehirlerin yüzü açığa çıktı.

İŞTE AK PARTİ'NİN BELEDİYE BAŞKAN ADAYLARINDA ARAYACAĞI ÖZELLİKLER

AK Parti'nin belediye başkan adaylarında olması gereken özellikleri de sıralayan Özhaseki, açıklamalarını şöyle sürdürdü: 

"AHLAK, ERDEMLİK VE TEVAZU"

"Sayın Cumhurbaşkanımızın dikkat ettiği konu hepsinden önemli. Çalışabilirsiniz, devasa projeler de yapabilirsiniz, ama siz insanların gönlünü kazanacaksınız. Bu işi yaparken sizin yüzünüz de gülecek, gönlünüz de açık olacak, kapınız da açık olacak, sofranız da açık olacak. Sayın Cumhurbaşkanımızın özellikle söylediği bu. Bir belediye başkanı sempatik olacak, kapısından kimseyi çevirmeyecek. Öyle birşey yok. Ben iş yapıyorum diye öyle nobran bir tavırla havalı civalı gezmeye kimsenin hakkı yok. Bizim parti olarak belki de dikkat ettiğimiz en önemli özellik bu. Adaylarımızda mesela birinci derecede ahlakı arayacağız, erdemli olmasını arayacağız, tevazu sahibi olmasını arayacağız. Yani tevazu sahibi değilse, küçük dağları ben yarattım gibi afedersiniz geziyorsa, öyle bir adamın belediyecilikte işi yok."

"TECRÜBE, LİYAKAT, PARA-İNSAN-ZAMAN VE MEKAN YÖNETİMİ"

"Sonra da bu tek başına yeterli bir sıfat değil. Her insanda olması gereken bir sıfat söylediğim ama ara ara arıyoruz böyle insanları doğrusu. Biraz da işi bilmeli, liyakat sahibi olmalı. Yani, para yönetimini bilmeli başkan. İnsan yönetimini bilmeli. Zaman ve mekan yönetimini bilmeli. Nihayetinde bir mekanı yönetecek. Bu mekan üzerindeki planlamalardan anlamalı. İşin ehli olmalı ve çalışkan birisi olmalı diye kendi içimizde bir prensipler edindik. Bunların devam ettireceğiz.

MUHALEFET BELEDİYELERİNİN ADAYLARI ERKEN AÇIKLANACAK

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, özellikle muhalefetin elinde olan belediyelerde adayların çalışma fırsatlarının olabilmesi için biraz daha erken açıklanacağını da belirtti, şu ifadeleri kullandı:

"Kesin bir takvim belirlemedik, ama niyetimiz muhalefette olduğumuz yerlerde biraz daha erken açıklayıp, arkadaşlarımızın çalışmalarında daha rahat hareket edebilmesini sağlamak."

BÜTÜN ADAYLAR KASIM AYI BAŞLARINDA AÇIKLANACAK 

"Ama biz bir, bir buçuk hatta iki aylık bir inceleme süresine muhtacız. Yani bütün bu anlattıklarım için biraz zamana ihtiyacımız var. Ekim ayı sonunda bütün raporlarımız ortaya çıkmış olur. Gerek hali hazırdaki belediye başkanı arkadaşlar hakkındaki kanaatler ortaya çıkmış olur, gerekse vatandaşın 'Ya şöyle bir adam var. Bu adam aslında çok daha kıymetli birisi, nedense değerlendirmiyorlar' dedikleri adaylar var."

"CUMHURBAŞKANI'NIN BELEDİYECİLİKTEN GELEN BİR DAMARI VAR" 

"Sayın Cumhurbaşkanımız elbette devletin en yüksek makamında oturuyor, şerefle temsil ediyor bizi, ama belediyecilikten gelen bir damarı olduğu için bütün şehirlere gittiğinde o şehirlerdeki belediye hizmetlerini birebir gözüyle de takip ediyor. Ben buna şahidim. Beraber gittiğimiz bir şehirde, 'Şu asfalt hiç olmuş mu' diyor, eğimine bakıyor. Ağaç diplerindeki gözlere bakıyor, 'Bu ağaç olmuş mu ya, bu ağaç daha sonra bunu sıkıştırır' diyor. Sayın Cumhurbaşkanımız belediyeciliği bildiği için bütün şehirlerdeki arkadaşlarımızla ilgili kanaatleri var."

"66 VİLAYETİ ÇOK RAHAT ALABİLİRİZ"

"Şu anda biz 24 Haziran seçimlerini baz alacak olursak, orada alınan belediye bölgelerindeki seçimlerde biraz doğru, yıpranmamıza rağmen 60 vilayette birinci partiyiz. Bu vatandaşların AK Parti'ye olan güvenini gösteriyor. 6 vilayette de kılpayı ikinci partiyiz. 66 vilayet ediyor. Biz doğru strajilerle, doğru adaylarla yola çıktığımızda 66 vilayeti çok rahat alabiliriz. Biz çok ciddi olarak rakamlara dayanarak bunu söylüyoruz. Bunun dışında belediyecilikte çığır açmış partiyiz biz."

Editör: TE Bilisim