CHP'li milletvekilleriyle birlikte bir dizi çalışmalar gerçekleştirdiklerini belirten CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, Ordu Adliye Sarayı önünde basın açıklaması yaptı. Adıgüzel, "Malesef TMO 16,5 ve 17 TL'den fiyat açıkladı. Biz sürecin bu şekilde gelişeceğini biliyorduk. Ne oldu? Gerek fındık borsaları, gerek pisaya spekülatörleri, uluslararası karteller hep bir araya geldi, bazı siyasileri de yanına alarak malesef fındık fiyatını bugün itibarı ile 14.5 TL seviyelerine kadar çekti. Bu işte herkesin katkısı var. Bu işte borsaların da katkısı var. TMO'yu baştan beri uyarıyorum. Çürüktü, ezikti diye üreticileri geri çevirme. Gelen üreticiyi geri çeviriyor. Aldığı fındığın da yarısını alıyor, bir kısmına kota koyuyor. Oraya gelen kamyon geri gitmek zorunda kalıyor. Bu da TMO'nun fındık almayacağı endişesiyle üreticileri serbest piyasaya yönlendiriyor. TMO'yu bugünden itibaren uyarıyorum. Adam gibi fındık al, rol yapma, üreticiyi çevirme" diye konuştu.

Ordu Cumhuriyet Başsavcılığı'na şikayet dilekçesini veren CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, Ordu ve Fatsa Ticaret Borsa başkan ve yöneticilerini 'SPK'ya Aykırılık ve TCK'nın 220 ve ilgili diğer mevzuat hükümleri'ne aykırı hareket ederek suç işlediklerini ileri sürdü.

TMO'nun 19 Ağustos 2019 tarihinden itibaren 16.5 ve 17 TL'den fındık alımına başladığını belirten CHP'li Adıgüzel şikayet dilekçesinde, "Aynı gün serbest piyasada da fındık alım satımı 16 TL ve üzerinden gerçekleşmiş iken aynı gün Ordu ve Fatsa Ticaret Borsaları'nda piyasada gerçekleşen fiyatların aksine çok daha düşük bir rakam olan 15 TL olarak tabelaya yazılıp ilan edilmiştir. Ürün borsalarının ve bu borsalarda fiyat belirlenmesinin yöntemleri ilgili kanun ve mevzuatta yazılı olduğu üzere o gün gerçekleşen alım-satımlardan gelen faturalardan elde edilmektedir. Aynı gün TMO 16.5 ve üzerinde, serbest piyasa da keza 16 TL ve üzerinde alım satım yaparken hangi firma ya da şahsa ait işlem ya da işlemlerden 15 TL'lik bir rakamın oluşturulduğu belli değildir. Bu fiyatın bir kısım tüccar lehine ve üretici aleyhine manipülatif bir rakam olduğu, borsa yöneticileri ile bir kısım tüccarlar arasında fikir ve eylem birlikteliği olduğu konusunda kamuoyurda ciddi bulgular vardır. Kamuoyu ciddi infial halinde olup, üretici dernekleri ve Ziraat odalarının da bu konuda açıklamaları mevcuttur" dedi. 

"DOLANDIRICILIK YAPIYORLAR"

Adıgüzel sosyal medya hesabında da, "Ordu ve Fatsa Ticaret Borsalarını piyasada gerçekleşen gerçek alım satımlardan farklı manipülatif rakamlar ile piyasada dolandırıcılık yapmaktan, kanun ve mevzuatlarda belirtilen usüllere aykırı haraket ederek üreticiyi ve devleti zarara uğratmaktan Anayasa 45.md, Sermaye piyasası kanunu ve Türk Ceza Kanunu ilgili maddeleri uyarınca cumhuriyet başsavcılığına suç duyurusunda bulunduk" dedi. 

Editör: TE Bilisim