ORDU - Ailenin ve Dinamik Nüfus Yapısının Korunması Programı Öncelikli Dönüşüm Programları Eylem Planları toplantısında konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, ailenin korunması ve kadın istihdamının kolaylaştırılması üzerinde durduklarını belirterek, "Her bir anneye doğum yaptığı anda, devletimizden bir doğum hediyesi olarak ilk çocukta 300 Türk Lirası ki bu yarım altın oluyor takriben, ikinci çocukta 400 Türk Lirası, üçüncü çocuk ise 600 Türk Lirası bir yardım ulaşacak. Anneye ve bebeğe ilk altını devlet takacak." demişti.

Peki bu uygulama Avrupa'da nasıl? 

Resmi adı 'Bundesamt für Migration und Flüchtlinge' olan 'Alman Göç ve Mülteciler Federal Dairesi'nin (www.bamf.de) resmi internet sitesinde yapılan açıklamada 'Çocuk Parası ve Diğer Ödemeler' şöyle aktarıldı:

"Alman Devleti ebeveynlere çocuk parasıyla destek olur. Düşük gelirli babalar ve anneler ayrıca başka ödemeler de alabilirler.Çocuk Parası Ebeveynler, çocuğun Almanya'da, Avrupa Birliği'ne üye devletlerden birinde ya da Avrupa Ekonomik Bölgesi'nin geçerli olduğu bir devlette yaşıyorsa, çocuklarının 18. yaş gününe kadar çocuk parası alma hakkı vardır. Çocuğunuz meslek eğitimi alıyorsa ya da üniversitede okuyorsa, bu hak en fazla çocuğun 25. yaş gününe kadar uzar. AB'ye üye devletlerin, İzlanda, Liechtenstein, Norveç ve İsviçre vatandaşları da Almanya'da çalıştıkları ya da Almanya'da ikamet ettikleri takdirde Almanlar gibi çocuk parası alma hakkına sahiptirler."

"ALMANYA'DA AYLIK ÇOCUK YARDIMI 184 EURO"

Alman Göç ve Mülteciler Federal Dairesi (Bundesamt für Migration und Flüchtlinge) Alman Devleti'nin yaptığı çocuk parası tutarları hakkında şu bilgileri verdi:

"İlk iki çocuğun her biri için ayda 184 Euro, üçüncü çocuk için 190 Euro ve bundan sonraki her çocuk için 215 Euro ödenir. Çocuk parası için İş Bulma Ajansı'nın (Agentur für Arbeit) Aile Sandığı'na başvuruda bulunulması gerekir. Ayrıca ailelere ücret ve gelir vergisinden çocuk indirimleri sağlanır. Alman Devleti, aşağıdaki koşulları yerine getiren düşük gelirli aileleri ayrıca çocuk yardımıyla desteklemektedir: Çocukları bekar ve 25 yaşın altındaysa ve ebeveynleriyle aynı evde yaşıyorlarsa. Gelirleri ve varlıkları ebeveynlerin asgari geçimini güvenceye almakla birlikte çocukların geçimini sağlayamıyorsa. Sosyal yardım ya da işsizlik parası II alma hakları yoksa. Çocuk yardımının tutarı, ebeveynlerin gelirine ve varlıklarına göre belirlenir ve çocuk başına aylık azami 140 Euro'dur." 

"EĞİTİM VE KATILIM ÖDEMELERİ"

"Çocuk yardımı ya da konut parası alan kişiler, 1 Ocak 2011'den bu yana eğitim ve katılım ödemeleri alma hakkına sahiptir. Bu haklar aşağıdakileri içerir: Okul ya da çocuk bakım kurumunun bir günlük gezileri, Okul ya da çocuk bakım kurumunun birkaç günlük sınıf gezileri, Okul ihtiyaçları için yılda 100 Euro yardım, Öğrencilerin yol paralarına katkı, Makul ölçüde eğitim teşviki, Okulda, çocuk bakım kurumunda ya da yuvada öğle yemeği, Topluluk içinde sosyal ya da kültürel hayata katılımla ilgili ödemeler. Eğitim ve katılım ödemelerinden yerel yönetimler, yani şehir, ilçe ya da belde belediyesi sorumludur."  
Editör: TE Bilisim